婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

好似人人都同99唔岩, 有無例外?
不如大家Share下自己99有咩好...

複式洋房

新手靚太 發表於 19-8-28 15:04

未生二胎之前,我都仲覺得我99算幾好,幾開明,都肯幫下手。生完第二個之後,我真係唔知佢乜原因,係老係病定係乜,應該話我陀緊果陣已經開始變,斤斤計較,好驚佢無得養老,臨老過唔到世咁,睇錢睇得好重,驚人謀佢咁。

男爵府

我奶奶其實唔錯
結婚第二年就有bb,本身都商量左係佢唔做湊孫
不過佢再三問左姐我好多次係咪真係佢唔做湊
到我生了,幫我坐月子,成日怕我坐得唔好,
唔比我掂生水,任何要掂水既都係佢做,
早午晚三餐整埋
小朋友佢好比心機湊,不過bb任何既野都會問左我先
大至上,佢真係對我唔錯,大家仲係相敬如賓

cathngai    發表於 19-12-24 08:25

大宅

我由拍拖到結婚同我奶奶相處左26年, 怇係一個對生活好有要求的靚太;我地算係真心相處, 我地每年都會一齊去3次旅行; 
26年當中當然也有相處上的問題, 幸好大家都會係對事而非對人。。。。目前為止總算愉快。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

洋房

19959122 發表於 19-8-28 16:16
未生二胎之前,我都仲覺得我99算幾好,幾開明,都肯幫下手。生完第二個之後,我真係唔知佢乜原因,係老係 ...

係咪重男輕女?第2個係女仔?

洋房

cpycpyhelen 發表於 19-8-28 17:02
我奶奶其實唔錯

真心好好wor~ 佢當你自己女甘,好難得,仲要樣樣野都問左你先

男爵府

新手靚太 發表於 19-8-29 00:37
真心好好wor~ 佢當你自己女甘,好難得,仲要樣樣野都問左你先

都係呀,就算唔係,至少佢會尊重返bb個媽媽,唔會亂甘黎

男爵府

老爺奶奶都好好,冇怨言咁幫我地湊兩個仔,等我地兩公婆可以去旅行。幫手出首期比我地買屋,成日煮好野比我食,仲要生果都切到一粒粒比我食

複式洋房

新手靚太 發表於 19-8-29 00:32
係咪重男輕女?第2個係女仔?

男仔

男爵府

奶奶個人唔鍾意大龍鳳,結婚擺酒,旅行,做節,生日飯,拜年,全部免除、冇催過生仔、冇需要同住。尊重我地,我地需要幫忙只做不問,個人意見吞落肚。比我媽更幫到手。

cathngai    發表於 19-12-24 08:27

大宅

老爺奶奶準備搞結婚時出錢比首期及裝修,支持我同我老公搬出黎住

由拍拖到結左婚,返奶奶屋企食飯永遠唔需要我煮飯洗碗,連執碗裝飯,我老爺都話唔洗幫手,佢會自己搞掂,每次飲湯勁多料

到生bb黎幫手坐月,奶奶經常擔心我補得唔夠,坐得唔好,坐完月之後都會煲補品黎。

之後我老公出差會過黎幫手湊bb。

唔重男輕女,男孫女孫都好錫

有傾有講,有商有量,一齊去街飲茶,相處開心,冇咩壓力

cathngai    發表於 19-12-24 08:27

別墅

生左bb之後正式同奶奶一齊住
由唔識煮餸到每晚都會煮飯 仲會一星期煲兩次上奶湯俾我飲(bb已經一歲)
雖然我係ftm,我真係淨係照顧bb,奶奶照顧晒午晚兩餐,成日都怕我食唔飽,碗都唔駛我洗(我有時都會爭住洗,佢都會叫我出返黎)
奶奶就算同老公嗌交都唔會將唔開心發洩喺我度,照樣對我好好!
所以而家佢生日或者節日我都會提議同奶奶食飯慶祝(以前一路都冇搞開)
有時覺得佢比起自己阿媽更易相處

cathngai    發表於 19-12-24 08:28

公爵府

對我超客氣,成日討好我。生小朋友後打電話先問侯我身體如何,問曬先到小朋友

公爵府

alicego62 發表於 19-8-30 09:42
對我超客氣,成日討好我。生小朋友後打電話先問侯我身體如何,問曬先到小朋友
...

仲有,食親飯都搶住比錢

大宅

我諗唔到佢有咩好不過佢又冇咩唔好

ecling    發表於 19-9-13 12:57

大宅

回覆樓主:

我99係我坐月個陣十分照顧我 乜都唔洗我做 就算我開刀同唔餵人奶都好支持我,知我唔餵人奶都怕我谷奶辛苦特登煲野比我收奶,就算平時有意見分歧我鬧佢佢都會接受,亦唔會同返我老公投訴我,佢亦會當個女一樣無所不談,我好感恩有e個咁好嘅99,雖然佢已經走左,我仍然都咁掛念佢

男爵府

我坐月日日黎煲湯 洗啊b 照顧我 屋企唔近佢
te quiero mucho mi amo

男爵府

ZOEISMYBABY 發表於 19-8-30 01:29
生左bb之後正式同奶奶一齊住
由唔識煮餸到每晚都會煮飯 仲會一星期煲兩次上奶湯俾我飲(bb已經一歲)
雖然 ...

我奶奶錫bb 多過我阿媽
te quiero mucho mi amo

大宅

開心吸收勳章

cpycpyhelen 發表於 19-8-28 17:02
我奶奶其實唔錯

你奶奶真係好好

首頁

尾頁