想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

努力左年幾兩年,都未有收穫所以上兩三個月就去睇不育科,照到我兩邊輸卵管嚴重積水,醫生建議我做手術,但最後可能只有一邊用得返,但手術費都幾貴,要八至九萬。
再加上我AMH 得0.6,都幾低下
先生精子形態有少少弱。
不育科醫生也有寫轉介信俾我去威爾斯排期,十月尾聽講座,但2021年尾先可以去睇醫生。

我真係好灰好絶望,私家做手術+IVF對我來講負擔太大,公立又排幾年,真係好唔開心~T^T

請問有冇相同經歷的C打,可以給我意見?

另外有冇朋友去過台灣或返大陸做過這手術?謝謝

好迷惘

大宅

回覆樓主:

我都排左10月威爾斯聽講座,未知幾時見醫生呀。。。我amh得1點幾。。。仲有泌乳激素高問題。。。輸卵管未照。。。

希望大家早日有好消息:)

大宅

輸卵管積水手術一定要做
如果唔係,無論自然懷孕還是做ivf,
個胚胎都會被輸卵管嘅積水沖走。

樓主有冇買保險
我早幾個月喺私家做咗輸卵管手術,
住3日,埋單7萬,
好彩有保險cover 9成。

同一時間請buy time,
先生同你都可試下睇中醫/食supplement/做運動/浸腳/飲滴雞精養身。

因為我手術同ivf都香港做,
畀唔到意見你,
但我建議輸卵管積水一定搞咗佢啊,
通唔返都唔緊要,生bb可以做ivf
(雖唔知你年紀,但你先生精弱再加你amh 0.6, 其實就應該盡快ivf)

複式洋房

mimiar 發表於 19-8-28 20:54
我都排左10月威爾斯聽講座,未知幾時見醫生呀。。。我amh得1點幾。。。仲有泌乳激素高問題。。。輸卵管未照 ...

你都係最近排期?

複式洋房

xanexane 發表於 19-8-28 23:08
輸卵管積水手術一定要做

我就係無買保險
你可否介紹你做手術個醫生比我?
我睇翹康董醫生,要八至九萬
我同我先生同齡 都三十歲了

複式洋房

回覆 xanexane 的帖子

請問你諗住之後自然懷孕定IVF?

複式洋房

CHONGCORACHONG 發表於 19-8-28 19:16
努力左年幾兩年,都未有收穫所以上兩三個月就去睇不育科,照到我兩邊輸卵管嚴重積水,醫生建議我做手術,但 ...

樓主你好,我跟你差不多,我也是積水,現在約佐去深圳中山醫院見醫生,考慮做ivf ,不要太擔心一切都可以解決的

大宅

輸卵管應該一定要處理啦
但係IVF要係邊到做, 公家一定要等架啦,你可以考慮下台灣,我之前都簡左台灣做
我簡送子鳥,佢地10月有講座係香港,你可以聽下先

複式洋房

蓉1988 發表於 19-8-29 17:04
樓主你好,我跟你差不多,我也是積水,現在約佐去深圳中山醫院見醫生,考慮做ivf ,不要太擔心一切都可以 ...

你係中山醫院做埋清積水?

複式洋房

hellobbbaby 發表於 19-8-29 17:23
輸卵管應該一定要處理啦
但係IVF要係邊到做, 公家一定要等架啦,你可以考慮下台灣,我之前都簡左台灣做
我簡 ...

唔知台灣有無得清埋積水

大宅

應該有嘅,我諗會平過香港掛

複式洋房

Hello 樓主,

我都係睇董醫生,有類似經歷。。
下個月38歲,兩邊輸卵管塞左有積水同粘連,amh 為0.8 , 排左廣華到出年7月。因為amh 只有0.8, 最後同老公決定係董醫生到做ivf 同輸卵管手術,因為怕台灣同內地都要2邊走,加埋覆診同機票住宿可能仲貴,加上言語不通。。。最後決定慳d 都唔出國。

好明白你感受,知道個結果時好灰,有d 人唔想生又突然有左,我地想生但身體又唔好,死慳死抵都係為左留返d 錢做ivf .... 我有買保險,但董醫生都話唔一定有得claim, 如果只通輸卵管係唔會有(已問保險公司)。。。。我都困擾左一排,但負面情緒只會令身體同卵子唔健康,所以我化 悲憤為力量, 每星期做4至5日運動,無論係私家定政府做ivf 都要有健康嘅卵子,可以食住supplements 先,如vitamin D3, Q10, 葉酸等。。。。一邊keep住卵巢健康一邊去睇下點做。

其實董醫生都有另一個建議,佢話都有病人真係無能力做ivf, 董醫生就同佢通輸卵管同處理積水,之後個病人就成功自然懷孕,其實聽到呢個例子都好鼓舞 。。。可以再同醫生傾下。但可以同老公一齊食Q10先。。。

一齊加油呀!

複式洋房

Toffee_vanilla 發表於 19-8-29 18:49
Hello 樓主,

多謝你支持,我都係睇董醫生

複式洋房

xanexane 發表於 19-8-28 23:08
輸卵管積水手術一定要做

想問你係睇邊個醫生照輸卵管(emoji)(emoji)

大宅

hapishopping 發表於 19-8-29 20:21
想問你係睇邊個醫生照輸卵管(emoji)(emoji)

我冇照輸卵管造影,
當時係照陰照見到有個影成4cm咁大,
我考慮咗幾日,就決定做手術了。

我嘅諗法係,
如果係積水,都一定要做手術夾住個積水先可做ivf,
如果唔係積水,更加要做手術睇清楚係乜野東東。

所以我寧願直接做手術,
慳返幾千唔做輸卵管造影。

複式洋房

xanexane 發表於 19-8-29 21:00
我冇照輸卵管造影,
當時係照陰照見到有個影成4cm咁大,
我考慮咗幾日,就決定做手術了。

明白 因為我有子宮肌瘤 都想搵醫生睇下 可唔可以介紹你個醫生俾我?謝謝

複式洋房

CHONGCORACHONG 發表於 19-8-29 17:29
你係中山醫院做埋清積水?

還沒有,這個星期六才去那邊檢查進一步了解

複式洋房

Toffee_vanilla 發表於 19-8-29 18:49
Hello 樓主,

請問Q10係

民房

回覆樓主:

兩年前我太太台灣做兩側輸卵管切除,台北陽明醫院做住院連手術費差少少5萬台幣

複式洋房

蓉1988 發表於 19-8-30 01:07
請問Q10係

[color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]輔酶Q₁₀,又叫Co Q10, 我食 Q10 active form (Ubiquinol CoQ10) 比較容易吸收。

https://ubiquinol.org/ubiquinol-vs-coq10

希望幫到你

首頁

尾頁

跳至