想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 威士忌豆豆 的帖子

謝謝你的分享!
請問你是做完子宮手術先抽卵嗎? 因為我都係2邊輸卵管塞左,又有積水同粘連,醫生話要抽左卵,之後休息2個月先可以放胎。醫生話唔可以處理完輸卵管之後先抽卵。

大宅

有個疑問?輸卵管切左或札左,會唔會影響卵巢供血營養,因而影響抽卵數量結果?如果無影響,點解醫生會建議抽完卵才處理輸卵管?
如果IVF1次唔成功,要做多幾次,本來已經卵少既我地點算?

洋房

Toffee_vanilla 發表於 19-10-8 16:25

謝謝你的分享!

我睇個教授係粘連權威喎(emoji)佢要做左清粘連同積水先再做ivf療程
但可保留輸卵管定切除要手術中睇住做決定
你醫生意思係咪唔係「唔可以」而係「未必需要」先處理輸卵管?
因為每個case唔同,要視乎你積水會否倒流
我就係積水會倒流,咁樣就算有胚胎係入面都會容易沖走或被積水影響個胎

洋房

Vicki027 發表於 19-10-9 12:41
有個疑問?輸卵管切左或札左,會唔會影響卵巢供血營養,因而影響抽卵數量結果?如果無影響,點解醫生會建議 ...

正常唔會,所以我都唔明點解會先做抽卵後處理輸卵管
卵多卵少係取決於卵巢老化速度,每個月兩邊卵巢都有基礎卵泡出黎,有人幾粒,中位數十幾,廿幾都有,正常身體會自然長大一粒爆出黎,無長大嘅會「謝」左然後身體吸收返,ivf就係用藥想谷大哂佢地,拎到幾多就幾多
而我地身上嘅卵子,其實係我地仲係胚胎時已經有齊哂
基本上年輕卵巢每月基礎卵泡數量多啲咁解

複式洋房

CHONGCORACHONG 發表於 19-8-28 19:16
努力左年幾兩年,都未有收穫所以上兩三個月就去睇不育科,照到我兩邊輸卵管嚴重積水,醫生建議我做手術,但 ...

我情況跟你差不多積水堵塞,現在中山做ivf
你可以試試

複式洋房

aooiwong 發表於 19-9-30 15:33
如果排到政府不育科,
醫生會安排喺ivf前處理積水問題先。

這麼便宜,我宜家係深圳做緊ivf 醫生都係講抽卵前見到有積水就幫我結扎,不知道放備胚胎前如果有積水會怎麼處理?我在想怎麼不直接處理好積水在移植呢?

複式洋房

Toffee_vanilla 發表於 19-10-8 16:25

謝謝你的分享!

為什麼?

大宅

威士忌豆豆 發表於 19-10-8 00:06
同路人打氣(emoji)(emoji)
我兩邊積水+粘連,係仁安搵李教授做清粘連及積水手術,之後ivf bingo
而家baby幾 ...

可否pm李教授資料&價錢?我考慮緊台灣處理輸卵管,雖然平,但聽講要留院3日,touch wood有事,獨自一個留台無人照應!!

另外,又有無人知,如果不處理輸卵管積水,用胚胎膠水技術可行嗎?我好想研究下有無唔手術既方法。
同埋大家有無聽聞過在植入前陰道超聲波抽積水(之前在某個IVF講座醫師話可以咁做,但佢診所有負面新聞我唔考慮)

民房

CHONGCORACHONG 發表於 19-9-30 13:01

有用的資訊^_^ 謝謝你,如香港排太耐,我也可以考慮 ...

唔好意思,孖女911出左世,冇乜時間玩電話咁遲先覆妳。即時安排應該唔得,手術我記得係要唔知m到後唔知幾多日中間有段時間係開刀最好時機。所以應該係第一次去拎到醫生轉介信,第二日去陽明醫院見醫生再約時間。約好時間下一個週期再返去陽明醫院做手術。

大宅

chung1980 發表於 19-10-12 23:49
唔好意思,孖女911出左世,冇乜時間玩電話咁遲先覆妳。即時安排應該唔得,手術我記得係要唔知m到後唔知幾 ...

Congratulations。
陽明醫院見醫生要預幾多小時?等耐唔耐?同埋,要唔要再做輸卵管攝影?真係好鬼痛(emoji)

複式洋房

威士忌豆豆 發表於 19-10-10 00:28
我睇個教授係粘連權威喎(emoji)佢要做左清粘連同積水先再做ivf療程
但可保留輸卵管定切除要手術中睇住做決 ...

可以pm邊個教授嗎?

大宅

xanexane 發表於 19-8-28 23:08
輸卵管積水手術一定要做
如果唔係,無論自然懷孕還是做ivf,
個胚胎都會被輸卵管嘅積水沖走。

有關生育嘅,手術費可claim??

大宅

cinpf 發表於 19-9-8 00:28
同路人我都有一邊照到有積水,另一邊未知情況,要做手術先知!我排緊廣華,你打算係邊度做手術?一 ...

請問
輸卵管有積水照超聲波可以睇到 定還是 用顯影劑照輸卵管 睇到的?

複式洋房

xanexane 發表於 19-8-28 23:08
輸卵管積水手術一定要做
如果唔係,無論自然懷孕還是做ivf,
個胚胎都會被輸卵管嘅積水沖走。

想問你2邊積水 管有冇塞?邊個醫生?thanks

大宅

威爾斯有半私家,價錢在公家同私家之間;我有朋友個案簡單d, 已成功生b了、不妨打去問問,資料你自己再查查啦,加油(emoji)(emoji)

複式洋房

CHONGCORACHONG 發表於 19-9-30 13:06
婦科給了一個快期給我,我十月二號會去大埔拿打素看婦科,希望可以安排我去做手術!

另外,我十月二十二 ...

想問最後10月2號你去拿打素婦科睇成點?

男爵府

因為女性年紀愈大,卵既數量同質量愈來愈少
如果處理左輸卵管先,加埋休息,可能要攪半年。。咁樣對高齡女性不利,卵巢早衰更不利。。理論上抽卵愈年輕愈好

複式洋房

威士忌豆豆 發表於 19-10-10 00:28
但可保留輸卵管定切除要手術中睇住做決 ...

請問可吾可以pm粘連權威教授資料? Thx

別墅

我做ivf前香港醫生已經話我兩邊有積水,最後放第一次係失敗左,最近係仁安做腹腔鏡,最後兩邊都切除左,我只可以做ivf,而家等緊台灣開番!

別墅

我係台灣放左一次失敗左,最後番到香港做造影,兩邊都塞晒,痴埋條腸到,最後兩邊cut晒,我而家等番台灣開番。我係搵李教授做,做左差唔多十萬,保險都claim到8-9成,如果做處理左輸卵管問題教授話成功率係乘2!所以唔洗擔心,有問題一定要處理左去。唔好浪費胚胎

首頁

尾頁

跳至