自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Activehealth 發表於 19-8-29 11:05
我連續上咗4個Mindfulness 課程,每個8-12星期,大多英文上(覺得英文對我較易吸收,我可用英文教材直接教 ...

可以否介紹在哪裡上堂?
似乎普通人學下都幾好。
Thanks.

男爵府

動之以情! 我有效,你試下!每次事後都同佢講細佬好錫佢,好就佢,呢啲係愛!平時就搵位入,話細佬真係好錫哥哥喎!洗佢腦,用愛去感化佢,加油

wcpcelia    發表於 19-8-30 12:05

伯爵府

2018復活節勳章

yanfaifai 發表於 19-8-28 19:47

近日更見心理 學家
排了做遊戲治療

how old are they?

伯爵府

2018復活節勳章

yanfaifai 發表於 19-8-28 21:53
道理在唔同時間都有講
過後咩嘢都話知
但當場就好衝動

did he take medicine?

大宅

回覆 yanfaifai 的帖子

岩啊, 呢啲情況揾專業人幇手好啲

男爵府

Cara2006 發表於 19-8-29 12:19
可以否介紹在哪裡上堂?
似乎普通人學下都幾好。
Thanks.

Hong Kong Center for Mindfulness
https://mindfulness.hk/en/newest/

There are 2 types of Mindfulness courses available. Mindfulness-Bases Stress Reduction MBSR & Mindfulness-Based Cognitive Therapy MBCT. I did the MBSR first, then the MBCT. It seems to be a more natural progression, as MBSR covers a broader base and MBCT focuses more on emotions like depression.

Personally, my favourite teacher is Cathy Zeings. However, she is taking a break from teaching 8-week courses now till January 2020.
There are other teachers available this fall.

There are free introductory classes/orientation so you can find out more before you enroll. The classes are in Sheung Wan/Central/TST/Wanchai/Causeway Bay.

Cara2006    發表於 19-8-29 13:53

男爵府

yanfaifai 發表於 19-8-28 19:42
我仔係資優自閉仔
平日已經好多事
尾近日變本加厲

係咪adhd 仔? 要睇醫生。
朋友個仔係adhd, 佢試過用沙撥去人地隻眼, 打人, 踩人鞋踭之類。總之, 佢覺得人地對佢唔好, 就會想辦法報復, 諗方法令人唔察覺佢既報復, 令人覺得佢唔小心, 或者無心。

子爵府

yanfaifai 發表於 19-8-28 19:31
已經兩日
個心頂住頂住
完全唔想同佢講嘢

大仔幾歲?

珊瑚宮

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我2個女都差唔多,而家終於排到阿妹全日班,其實要 抽返啲時間同大果個單獨相處,慢慢同佢傾
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

gilgil39 發表於 19-8-29 07:23
你有小朋友上過嗎?覺得好好效果?

有上,已經上左兩年,要keep住上先得,因為唔係上幾堂就有改善,我小朋友上左3個月開始有改變,雖然覺得有點貴($380一堂50分鐘),但係值得,最重要係令小朋友有正面思想!

侯爵府

好媽媽勳章

大肉兒 發表於 19-8-29 12:32
did he take medicine?

no need
[img align=right][/img]

侯爵府

好媽媽勳章

大肉兒 發表於 19-8-29 12:30
how old are they?

10 and 8 years old

侯爵府

好媽媽勳章

soqmama 發表於 19-8-29 14:54
有上,已經上左兩年,要keep住上先得,因為唔係上幾堂就有改善,我小朋友上左3個月開始有改變,雖然覺得有 ...

棉花糖班哪一個課程?

男爵府

yanfaifai 發表於 19-8-29 15:07
棉花糖班哪一個課程?

你小朋友應該係要上啫喱糖,你直接打去了解下你會清楚D

大宅

回覆樓主:

樓主,我有兩個女,大女係ASD,現在兩個15歲和13歲。我大女由細到現在都對阿妹唔好,甚至想佢消失,佢地兩個性格極端,大女要好整齊,細女好亂。成日因為我地大人認為既小事,對阿妹好惡。細個時,我地要帶阿妹出去睇醫生,佢就在家自己撞頭落地,嚇親工人姐姐。最激一次係攞起張摺椅想拍落阿妹到,最後,大女拍咗落阿妹脚邊地下,連張椅都有d變型。我和老公要返工,只有工人姐姐照顧佢地。試過工人姐姐怕咗佢話唔做。早排,阿妹出去上堂,返屋企按門鐘,佢唔肯開門亦唔比姐姐開門。大女有見開醫生和cp,亦上過情緒和社交課程。佢同人講,話我地偏心,只錫阿妹,唔了解佢。

大宅

回覆樓主:

現在,讀中學,成日自殘,甚至企圖自殺。其中一個原因就係阿妹。我地都好無耐。佢現在講番好憎阿妹,話阿妹搶哂佢身邊d人,特別係表姐和工人姐姐。因為阿妹正常易相處,所以表姐和工人姐姐就同阿妹玩得多d。其實,以佢既性格唔係咁易相處,於是阿妹既出現,令佢覺得無咗d好重要既野。我地正常人唔會有佢既感受,所以佢成日投訴我地唔明白佢。有好多野,我地唔覺唔覺,但佢地asd既人係會好覺,甚至一世都會記住,因為佢記性真係好好。
現在,佢對阿妹好了。兩姊妹有傾有講。因為,我地私底下教阿妹點樣同家姐相處,初頭關係唔好,我地叫阿妹盡量唔好同家姐有接觸。

大宅

回覆樓主:

試過家姐發癲時,阿妹自己走落枱底,甚至走入廁所關門。我地就無罵佢咁樣做會整死阿妹,反而係罵佢咁樣做要比警察拉,要比醫生捉入院,我地都無辦法幫佢,同佢講,我地唔想佢有事,責罵佢既行為唔啱,唔好提阿妹,咁佢會覺得我地關心佢,而唔係關心阿妹。無既,呢個係長期戰,唔係大人做得好唔好,而係asd既特徵就係咁。其實,我大女醫生開咗隻藥比佢食可以減低佢既情緒爆發。當初我地都接受唔到佢要食精神科藥物,不過去到生命受到威脅時,都要食。大約食咗一年,佢既情緒爆發少咗,肯接受我地既教導多咗同阿妹少咗磨擦,醫生話情緒控制得好先有得傾唔係講多佢都係諗埋一邊

大宅

回覆樓主:

另外,平時佢話你地偏心,唔好同佢解釋你,你地唔好諗住可以改變佢既想法,反而係要接受佢這種感受。平時,多d同阿仔講細佬點樣對佢好。我地試過同阿妹買份生日禮物送比大女。有次,大女溜冰跌到手腕骨裂要打石膏,那時,盡量教阿妹點樣幫助家姐,跟住就發現大女對阿妹d態度好了。不過,佢仍然會話人人都偏心阿妹,但就無咁仇視阿妹。
慢慢來啦,唔係一朝一夕可以改變阿仔,真係要比好多耐性。加油!

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我對住個仔又係比佢搞到我頭都暈.加油呀!

首頁

尾頁

跳至