跳至

首頁

尾頁

洋房

我想問下有無媽媽好似我咁已有加拿大國籍,但喺香港生b呀?我易家已28週,上唔到機,有無媽媽同我一樣呀?我好驚搞唔到個b返去呀⋯⋯

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

香港生,BB係永久居民,有香港身分證,又可以申請回鄉卡;同時可以在香港幫BB申請入加藉及攞加拿大護照。

複式洋房

2019新春慶豚圓

Kate36 發表於 19-8-28 19:43
我想問下有無媽媽好似我咁已有加拿大國籍,但喺香港生b呀?我易家已28週,上唔到機,有無媽媽同我一樣呀? ...

留意返你係第幾代移民喎,如果你已經係第二代,你個B係香港生未必拎到加籍架。
28週有醫生紙都上到機架。

洋房

回覆 Lam_C_Nine 的帖子

我因為係雙胞胎,醫生唔建議坐飛機呀。我係第一代

洋房

回覆 QQQme 的帖子

其實易家係咪好難搞到身分呀?我聽人講以前好易搞掖

洋房

Kate36 發表於 19-8-28 19:43
我想問下有無媽媽好似我咁已有加拿大國籍,但喺香港生b呀?我易家已28週,上唔到機,有無媽媽同我一樣呀? ...

你預產期幾時?有冇人陪你返香港待產?

洋房

Kate36 發表於 19-8-31 23:21
回覆 QQQme 的帖子

其實易家係咪好難搞到身分呀?我聽人講以前好易搞掖

如果你個b起加拿大生就拎唔到香港居留權架喇

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

2019新春慶豚圓

Kate36 發表於 19-8-31 23:19

我因為係雙胞胎,醫生唔建議坐飛機呀。我係第一代

哦...雙胞胎(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 第一代就無問題啦,生左B 去帶齊文件去香港領事館搞,依家好似係耐左,可能多人搞同埋加拿大人做野咁慢(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

子爵府

好媽媽勳章

我老公係加籍, 佢晌加拿大出世, 所以我哋0既小朋友晌香港出世已經係加籍但根據而家0既例, 如果爸爸或媽媽唔係晌加拿大出世, 小朋友就唔可以出世就CLAIM加籍

洋房

回覆 christy60802 的帖子

我已返左香港,返唔到過去。太大醫生唔比上機

洋房

回覆 christy60802 的帖子

係啦,我就係見d人話易家搞香港身分好麻煩。又要跟中國法。以前就話爸爸媽媽係香港人就得。易家唔同曬

洋房

係呀,加拿大政府d人好似慢動作咁𠺢,行路都慢過人。

耐唔緊要,最怕佢又耐,又整唔到咋。

洋房

回覆 wgcw1210 的帖子

下。。。咁點算呀⋯⋯我已返唔到去啦我係移民過去讀書同做嘢過左20年,然後嫁左返香港

大宅

Kate36 發表於 19-9-5 17:13

下。。。咁點算呀⋯⋯我已返唔到去啦我係移民過去讀書同做嘢過左20年, ...

你當年係跟父母移民?如果係,唔駛擔心,你小朋友出世後幫佢地申請返就可以有加籍啦

男爵府

2019新春慶豚圓

Kate36 發表於 19-9-5 17:13

下。。。咁點算呀⋯⋯我已返唔到去啦我係移民過去讀書同做嘢過左20年, ...

父母移或你自己移?

如當年你係跟父母入藉,你係香港生,bb不會有加藉。

大宅

cutekiddy 發表於 19-10-6 06:47
父母移或你自己移?

如當年你係跟父母入藉,你係香港生,bb不會有加藉。

NoNoNo! 我老公當年跟父母移民入藉,我地小朋友係香港出世,都可以拿加藉呀!如果小朋友嘅bb,又係係香港出世先至無加藉!

男爵府

2019新春慶豚圓

Tracychg15 發表於 19-10-6 09:56

NoNoNo! 我老公當年跟父母移民入藉,我地小朋友係香港出 ...

小朋友係2009年4月17日之前定後出世?

最近問領事館,之後有影響

男爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

wgcw1210 發表於 19-9-2 17:58
我老公係加籍, 佢晌加拿大出世, 所以我哋0既小朋友晌香港出世已經係加籍但根據而家0既例, 如果爸爸或媽媽唔 ...

我唔係加拿大出世,我囡香港出世,拎到加藉。只是我仔女嘅下一代要拎加藉就一定要係加拿大出世。

男爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

Tracychg15 發表於 19-10-6 09:56

NoNoNo! 我老公當年跟父母移民入藉,我地小朋友係香港出 ...

yes,我仔2010年香港出世,拎到citizens

別墅

回覆 Kate36 的帖子

你個B香港生未必拎到加籍啊,改咗例之前

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊