跳至

首頁

尾頁

大宅

cutekiddy 發表於 19-10-6 11:49

小朋友係2009年4月17日之前定後出世?

2014年出世架

大宅

bryan0301 發表於 19-10-6 22:21
回覆 Kate36 的帖子

你個B香港生未必拎到加籍啊,改咗例之前

幾時改左?有無link?

子爵府

回覆樓主:

我當年跟父母移民之後回流, bb在香港出生,自動有加籍的, 有出世紙後去申請公民咭之後申請護照

Bb 2012年出生

別墅

2020勳章

Kate36 發表於 19-8-28 19:43
我想問下有無媽媽好似我咁已有加拿大國籍,但喺香港生b呀?我易家已28週,上唔到機,有無媽媽同我一樣呀? ...

請問你幫bb 申請左加拿大國籍未? 要申請幾耐? 我同你情況一樣吖, 我今個月生, 都諗緊點樣快啲申請到citizenship 帶bb 番去

大宅

2018復活節勳章

回覆 sweet_chille 的帖子

想幫bb申請加藉唔難,上去cic網頁/google "apply citizenship certificate for minor"已經搵到好多資料,照單執藥就ok
如果有辦法令BB可以好早就開眼影到證件相咪早d整,唔得就要等佢影到先整到,好難speed up...因為唔可以自己P證件相,一定要去影樓影

我女2016年出世,4個月開始搞,1歲都未夠就整埋護照去旅行了

別墅

2020勳章

mikis 發表於 19-12-5 18:28
回覆 sweet_chille 的帖子

想幫bb申請加藉唔難,上去cic網頁/google "apply citizenship certificate for m ...

多謝你回覆, 我想生完bb兩個月就返去, 但係bb 返到加拿大打針申請health card 首先要有citizenship 先可以申請, 所以想問問有冇人有經驗apply urgent proof of citizenship. 打過去問embassy 答得好ambiguous 又叫我apply 2 years temporary passport 帶bb 返去, 因為佢話呢個reason 吾valid 去申請urgent, 又話要check processing time 要9 個月, 如果無citizenship, 又點申請temp passport 呢, 好lost ....

大宅

2018復活節勳章

sweet_chille 發表於 19-12-5 20:19
多謝你回覆, 我想生完bb兩個月就返去, 但係bb 返到加拿大打針申請health card 首先要有citizenship 先可以 ...

我唔建議你咁趕,因為除非你家人都係加拿大,否則無人幫手會吃力好多,你仲要預備小朋友各種回加準備,只怕你體力不計...

可以的話你趁未生先準備一下文件,可以到時只補回名+出生日期就ok...
你真係覺得非走不可嘅,建議返去先搞,但你坐完月(我當你坐一個月就算),你都要時間幫小朋友搞回鄉證,特區護照...搞埋都無左一個月,你就要走了...何必呢?

你要打針,香港1,2,4,6,12,18個月都有得打...真係需要返去打嗎?
我明白,香港而家好多人都覺得好不濟,但自己要先照顧好自己,再照顧好bb,搞好晒d野先走,咁你就免除左今次做漏野又要飛1x個鐘返黎嘅麻煩...
BC MSP我可以俾個台灣網你參考下,版主好細心的,但如果你係其他省就要自己再查了...
http://www.hellomapleland.com/2018/06/CanadianBorninTaiwan-7-bc-msp-waitperiod.html

最後加拿大幾人性化都係唔催得的...所以係唔會有咩urgent request...
Website入面亦都有寫到可以同時apply公民證同護照,你可以參考埋

男爵府

2020勳章

Tracychg15 發表於 19-10-6 09:56

NoNoNo! 我老公當年跟父母移民入藉,我地小朋友係香港出 ...

係,我case同樓主一樣,小朋友2012出世,直接拎到加藉,但佢嘅子女要拎加藉就一定要喺加国出世

大宅

sweet_chille 發表於 19-12-5 16:40
請問你幫bb 申請左加拿大國籍未? 要申請幾耐? 我同你情況一樣吖, 我今個月生, 都諗緊點樣快啲申請到citize ...

我個時大仔出世申請,但land時(申請後10個月)都未收到citizenship, 就之前send定email 通知有關部門,俾定加拿大地址,整好就send去加拿大,過到去未有citizenship都可以申請health card的。希望幫到你!
PS: 我地係多倫多

別墅

2020勳章

mikis 發表於 19-12-6 10:23
我唔建議你咁趕,因為除非你家人都係加拿大,否則無人幫手會吃力好多,你仲要預備小朋友各種回加準備,只怕你 ...

多謝你回覆 我都知道好趕, 不過因為我同我先生一直住加拿大,今次係特登返香港生,因為屋企人都喺香港 咁趕住返去係吾想同我先生分開咁耐 條link 好有用, 我地係AB 省, 都係可以加dependant, 希望到時都可以就咁加, 我地打電話去問又係叫我地自己買insurance, 另外embassy 打左黎話可以同一時間申請2 years passport 同埋citizenships, 返左去先慢慢等citizenships 啦

別墅

2020勳章

Tracychg15 發表於 19-12-8 11:11
我個時大仔出世申請,但land時(申請後10個月)都未收到citizenship, 就之前send定email 通知有關部門,俾 ...

請問你到最後等左幾耐先收到citizenships? 你都係用2 years passport 帶你小朋友返去?

大宅

sweet_chille 發表於 19-12-8 11:26
請問你到最後等左幾耐先收到citizenships? 你都係用2 years passport 帶你小朋友返去?
...

應該land左3、4個月就收到,佢個時係用特區護照入境,到收左citizenship 先申請Canadian passport

大宅

sweet_chille 發表於 19-12-8 11:24
多謝你回覆 我都知道好趕, 不過因為我同我先生一直住加拿大,今次係特登返香港生,因為屋企人都喺香 ...

想問下如果同一時間申請citizenship同2 years passport,洗唔洗send一個email去embassy 解釋一下先?

我目標係等bb 5個月先帶返去。

thanks

別墅

2020勳章

Kate36 發表於 19-8-28 19:43
我想問下有無媽媽好似我咁已有加拿大國籍,但喺香港生b呀?我易家已28週,上唔到機,有無媽媽同我一樣呀? ...

我哋夫婦二人都係早年跟父母移民,之後攞到加拿大國籍,之後返咗香港,生咗小朋友,我哋個仔2014年香港出世都可以攞到加拿大國籍,一樣攞到加拿大護照,當時喺香港搞,先搞入籍,再攞Passport。小朋友嘅下一代果唔係加拿大本地出世先有機會攞唔到加拿大國籍。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊