0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 係人奶+奶粉,一日有兩至三餐補奶粉。

未滿月,成日都有大舊鼻屎,臉仔怎住都有出嬰兒暗瘡,每餐後都有便便(一日八次)。會唔會係奶粉問題?定人奶問題?一日痾咁多次便便,正唔正常?

P.S. 因為之前出好多粒粒,我都唔敢食薑醋。

洋房

s_for_samantha 發表於 19-8-28 21:26

未滿月,成日都有大舊鼻屎,臉仔怎住都有出嬰兒暗瘡,每餐後都 ...

我個陪月話多塵或者BB喊得多都會有鼻屎 不過唔洗擔心 因為BB鼻屎會自己吸返入肚再屙返出黎,不過我自己會用紙巾掂少少水再幫BB引出鼻屎仔,不過其實BB會晤舒服有人搞佢
頭個月我啊B都無粒粒黎緊踏入第二個月開始有粒粒 聽過啲粒粒會自己散 因為我啊B暫時都係人奶➕奶粉
我都希望我啊BB可以食一餐屙一餐 ,成日見佢想屙又屙唔出個樣好辛苦.

大宅

Je.CCC 發表於 19-8-28 22:16
我個陪月話多塵或者BB喊得多都會有鼻屎 不過唔洗擔心 因為BB鼻屎會自己吸返入肚再屙返出黎,不過我自己會 ...

謝謝你
你BB食緊邊隻奶粉?

禁止訪問

洋房

s_for_samantha 發表於 19-8-29 06:47
謝謝你
你BB食緊邊隻奶粉?

美素佳兒 或者可以係youtobe 搵 Testing Mama 會介紹一啲比較好用既BB產品

別墅

我B7月頭出世,宜加 7星期大,
大約2星期大開始出粒粒同少少奶癬,額頭丫、腮位丫咁,大約個幾星期好翻曬,
跟住一個月左右就開始有頭泥,眉毛同頭都有,頭就一星期好翻,眉呢⋯ 到宜加都仲未清曬;
我B都幾乎餐餐都有Pupu, 一日有七至八次;
佢日間食人奶,夜晚飲奶粉,食 illuma藍罐,從來冇便秘問題,但老爺奶奶成日話佢肚痾,話BB應該 3日先痾一次⋯⋯ 好煩(emoji)

大宅

PopcornMama 發表於 19-8-29 18:21
大約2星期大開始出粒粒同少少奶癬,額頭丫、腮位丫咁,大約個幾星期好翻曬, ...

3日先屙一次好似少左啲,每日有7至8次好羨慕。。。

我仔2個月大,一日只有深夜2餐係奶粉,其餘係人奶,但每日都係2至3次。。。佢果2餐都係食illuma藍罐架

大宅

Je.CCC 發表於 19-8-28 22:16
我個陪月話多塵或者BB喊得多都會有鼻屎 不過唔洗擔心 因為BB鼻屎會自己吸返入肚再屙返出黎,不過我自己會 ...

我埋身全母乳寶寶真係餐飲餐屙屎,大小督問題,好水金色多,簡中綠色

大宅

PopcornMama 發表於 19-8-29 18:21
大約2星期大開始出粒粒同少少奶癬,額頭丫、腮位丫咁,大約個幾星期好翻曬, ...

我BB未有頭泥 不過眼眉有d結「朝」咁既野 奶奶話係BB自己R損左d粒粒 不過就淨係眼眉位置
一日痾7/8次 真係好驚 我都驚佢肚痾 OR 肚仔唔舒服

大宅

Je.CCC 發表於 19-8-29 13:53
美素佳兒 或者可以係youtobe 搵 Testing Mama 會介紹一啲比較好用既BB產品

我食緊美素佳兒 隻 皇家美素力
都唔識分究竟隻奶粉啱唔啱BB食

大宅

tiffany_mok 發表於 19-8-30 00:22
3日先屙一次好似少左啲,每日有7至8次好羨慕。。。

我仔2個月大,一日只有深夜2餐係奶粉,其餘係人奶,但 ...

我仲以為一日2-3次先正常

洋房

Cindy曾 發表於 19-8-30 10:01
我埋身全母乳寶寶真係餐飲餐屙屎,大小督問題,好水金色多,簡中綠色
...

人奶既便便係帶水金黃色有粒粒既好似紙碎既 係健康既便便,不過如果飲人奶啲便便帶綠色唔通肚子唔舒服?(呢個我唔下好清楚,如果飲奶粉便便好似係綠色)

洋房

s_for_samantha 發表於 19-8-30 13:40
我食緊美素佳兒 隻 皇家美素力
都唔識分究竟隻奶粉啱唔啱BB食

我覺得只要奶粉可以令到寶寶有便便既為之適合.我個人認為.因為寶寶屙吾出便便會很幸福 老氣同喊得好勁

禁止訪問

複式洋房

s_for_samantha 發表於 19-8-28 21:26

未滿月,成日都有大舊鼻屎,臉仔怎住都有出嬰兒暗瘡,每餐後都 ...

我個個仔好多鼻屎 直頭阻佢飲奶 所以基本上日日都要幫佢清鼻鼻 不過如果唔係阻到飲奶 我都唔會幫佢清
粒粒耐唔耐有 但我好勤力幫佢抹面加保濕 記住每次抹完面都一定要保濕!我淨係用水幫佢抹面咋 不過基本上次次換完片都會抹加搽面 除非佢換完片都唔醒 我覺得keep住做係會慢慢冇咁多粒料
我之前睇醫生都問過便便啲野 佢話只要便便唔硬唔水佢又痾得唔辛苦都正常 我個仔就冇定時便便 我都想佢日日有得痾…………

大宅

Je.CCC 發表於 19-8-31 12:02
人奶既便便係帶水金黃色有粒粒既好似紙碎既 係健康既便便,不過如果飲人奶啲便便帶綠色唔通肚子唔舒服?( ...

醫生講消化不良,來不及吸收

洋房

Cindy曾 發表於 19-9-2 18:40
醫生講消化不良,來不及吸收

會唔會有啲臭?如果帶啲綠色便便?

大宅

Je.CCC 發表於 19-9-4 04:39
會唔會有啲臭?如果帶啲綠色便便?

之前唔好臭的!酸嗖味道

洋房

Cindy曾 發表於 19-9-4 07:05
之前唔好臭的!酸嗖味道

有無咩解決方法啊?

大宅

Je.CCC 發表於 19-9-4 11:18
有無咩解決方法啊?

我全母乳,唔知呢!只能自己飲食注意,我冇戒得太多嘢搞得濕疹 屙得多,一天到晚起碼四五次

首頁

尾頁

跳至