0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

DHA勳章

51日人仔 由個半月開始唔肯飲奶樽
初初用pigeon寬樽同優合the one寬樽
但發覺佢埋身差左 我想埋身+樽餵
所以請教一啲媽媽教我用窄樽+nuk乳膠嘴
軟身啲 似人奶個嘴 但用左幾日又唔肯再用
就轉返pigeon 寬樽 肯飲既 但飲飲下好似好炆咁 飲到一半唔再飲 之後再用都唔肯
啜左一啖就爆喊 試過就咁掂個奶樽嘴
都已經爆喊 結果埋身先收聲
埋身佢半夜成日1個鐘內或個半鐘就醒
日頭有時可以訓2個鐘或3個鐘
究竟點先可以令個b飲奶樽又得 埋身又得?

大宅

lolitaloves 發表於 19-8-29 01:44

我之前用 chuchubaby 阿B無反抗,你試下買個咀安落pigeon 個樽度。
我個朋友全人奶都係用哩款樽,方便佢老公餵奶。

男爵府

DHA勳章

MrsSilviaChan 發表於 19-8-29 07:22
我之前用 chuchubaby 阿B無反抗,你試下買個咀安落pigeon 個樽度。
我個朋友全人奶都係用哩款樽,方便佢老 ...

Chuchu窄樽嘴?

大宅

lolitaloves 發表於 19-8-30 10:08
Chuchu窄樽嘴?

Yes

男爵府

DHA勳章

MrsSilviaChan 發表於 19-8-30 10:25
Yes

我個b有時奶嘴掂一掂個嘴都知唔係lin姐就爆喊
真係好困身

大宅

lolitaloves 發表於 19-8-31 08:26

都要忍心迫下架,多啲練習。
我一開始係比阿囡用奶咀,埋身就等佢超級肚餓先比佢試,不過我依家係全奶粉,但便秘仲煩,人奶就無哩個問題,阿B試過飲人奶連屙三次poopoo仲屙埋水,我就驚咗,唔敢再餵,所以好羡慕你地人奶媽媽。

大宅

lolitaloves 發表於 19-8-31 08:26

我返工前全埋身,同佢練習用樽佢都爆喊過一排,方法係俾人地餵,自己唔好樽餵,佢食奶樽時你要避席。我返工後朝早我埋身,我出左門,奶奶就樽餵3餐,bb由唔情願變到肯樽餵. 我放工返黎就埋身餵。我出奶快,bb2個月時已食到pigeon m碼奶咀,初時佢食s碼,佢食到好忟。我用medela奶樽+pigeon m奶咀.

大宅

樓主係咪就放完產假?我臨放完產假前果2星期每到lunch就泵俾佢食,順邊儲一包奶,泵完果餐由奶奶餵,初時都超級唔情願,bb寧願絕食或只食20ml後等我埋身餵,我恨心地要佢起碼食一半樽先埋身俾bb,你返工後佢逼住要食樽,佢點都會食架啦。我初時都好擔心,驚要唔返工埋身餵佢恨心地俾佢食樽,唔好係佢食樽時出現。

洋房

dollawong 發表於 19-8-31 10:36
樓主係咪就放完產假?我臨放完產假前果2星期每到lunch就泵俾佢食,順邊儲一包奶,泵完果餐由奶奶餵,初時都 ...

請問幾耐之後,bb 飲到奶樽?因為我bb現在都係由人奶要轉奶樽,因為我明天要返工了,佢都係一係絕食或飲20ml,之後,我埋身。好苦惱

大宅

Laus2 發表於 19-9-4 13:27
請問幾耐之後,bb 飲到奶樽?因為我bb現在都係由人奶要轉奶樽,因為我明天要返工了,佢都係一係絕食或飲20 ...

用左一星期時間,你一定要搵第二個人餵先得,唔好自己餵。你一返工,佢會知道媽媽唔係屋企,佢就要食樽架啦,要忍心啲俾佢學習食樽。

男爵府

DHA勳章

dollawong 發表於 19-8-31 10:30
我返工前全埋身,同佢練習用樽佢都爆喊過一排,方法係俾人地餵,自己唔好樽餵,佢食奶樽時你要避席。我返 ...

咁即係我唔洗再買其他奶樽試?
比人地幫手餵樽?
前幾日我出左街兩個鐘
我奶奶幫我餵樽 佢完全唔食 爆喊

男爵府

DHA勳章

dollawong 發表於 19-8-31 10:36
樓主係咪就放完產假?我臨放完產假前果2星期每到lunch就泵俾佢食,順邊儲一包奶,泵完果餐由奶奶餵,初時都 ...

我湊一年就返工喇

男爵府

DHA勳章

dollawong 發表於 19-9-4 21:30
用左一星期時間,你一定要搵第二個人餵先得,唔好自己餵。你一返工,佢會知道媽媽唔係屋企,佢就要食樽架 ...

前幾日出左街2個鐘
我奶奶幫我餵奶樽 佢唔肯飲
奶奶話佢爆喊

男爵府

DHA勳章

Laus2 發表於 19-9-4 13:27
請問幾耐之後,bb 飲到奶樽?因為我bb現在都係由人奶要轉奶樽,因為我明天要返工了,佢都係一係絕食或飲20 ...

你都係埋身餵 個仔唔肯飲奶樽?

大宅

lolitaloves 發表於 19-8-29 01:44

情況相似,我女又係唔要奶瓶,第一次用唔飲,第二次可以一口氣140ml,第三次90ml,就爆喊唔飲,以為佢唔舒服,原來佢發現唔同,埋身就收聲。
之於夜奶又係食得好密,日間好好瞓,最近快3個月,日間可以3,4小時先飲都唔喊吃,如果日間瞓得少啲,夜奶就唔會食咁密。
因為我係全職媽媽,佢日間可以俾4個鐘時間,我可以帶大仔去街就唔使逼佢飲奶瓶,全埋身算洗少樣野。

大宅

lolitaloves 發表於 19-9-15 19:09

我放產假時埋身餵bb, 返工前2星期發現bb對用樽有抗拒爆喊,所以就每日同佢用樽食一餐作練習,開頭都喊得好勁,食好少佢就絕食,奶奶幫我餵佢,之後愈餵樽bb愈適應,我返左工佢知道只可食樽,就漸漸食得理想啦。

洋房

lolitaloves 發表於 19-9-15 19:09

一開始係,不過,過左幾日,囡囡就肯飲了。現在是同Pixxxx同CxxCxx 既樽。樽我都係俾人地餵,自己就埋身。

我現在放工返家,就俾佢埋身

佢初生頭兩星期都有飲過樽,當時未上奶。

首頁

尾頁

跳至