0-6個月

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

ealy 發表於 19-9-7 01:08
我B七月中出世,而家7星期大
每日食6-7餐,每餐160ml。
臨瞓 半夜 清晨嗰三餐餵奶粉,其他時間人奶!

初生b趴喺度瞓?好危險㗎喎!醫院姑娘話初生bb側睡都唔安全,何況趴喺度添

大宅

ealy 發表於 19-9-7 01:08
我B七月中出世,而家7星期大
每日食6-7餐,每餐160ml。
臨瞓 半夜 清晨嗰三餐餵奶粉,其他時間人奶!

趴喺度訓確實會訓得耐啲
但半夜我唔敢俾佢趴响度
真係好易窒息都唔知咩事
我只會容許佢係日間我喺佢側面做自己嘢時趴响度訓

複式洋房

fafaryry 發表於 19-9-7 06:19
趴喺度訓確實會訓得耐啲
但半夜我唔敢俾佢趴响度
真係好易窒息都唔知咩事

我聽我奶奶講以前健康院係教趴喺度瞓,但後來出左事,所以改左,唔再甘教了
我都試過比b趴喺度瞓,好似好enjoy甘,不過擔心bb鐘意左趴喺度瞓,所以之後都係平瞓算喇

大宅

kt197010 發表於 19-9-7 11:26
我聽我奶奶講以前健康院係教趴喺度瞓,但後來出左事,所以改左,唔再甘教了
我都試過比b趴喺度瞓,好似好 ...

我都好少俾佢趴响度訓
不過我個仔好彩冇特定模式
佢想訓既時候就邊度都訓到
所以我先間唔中俾佢趴下
佢大多側訓或者平訓

大宅

回覆樓主:

奀豬bb女一個,出世2.25kg,依家滿2個月,3.78kg,奶粉每日沖2-3安奶,每3小時一餵,最高紀錄80ml,一般係60ml左右,同你地所有bb 都好唔同,真係愁

複式洋房

kt197010 發表於 19-9-6 21:40
有無進展?bb d生長線有無好返d呀?

冇好呀打完兩個月針之後仲食得差左,食得慢又食得少.......枝針好似好勁....

複式洋房

fafaryry 發表於 19-9-7 11:55
我都好少俾佢趴响度訓
不過我個仔好彩冇特定模式
佢想訓既時候就邊度都訓到

好正woo,想瞓就瞓到?甘係咪不用tum瞓教?

複式洋房

ryanychu 發表於 19-9-7 16:14
奀豬bb女一個,出世2.25kg,依家滿2個月,3.78kg,奶粉每日沖2-3安奶,每3小時一餵,最高紀錄80ml,一般係6 ...

媽媽好努力呀!2個月長到1.5kg都好乖豬,其實我覺得bb長唔長肉同食幾多無直接關係,最緊要夠飽同健健康康,可能bb大d食多d呢,雖然作為媽媽一定好多擔心,我都好體會到

複式洋房

cc1516 發表於 19-9-7 22:09
冇好呀打完兩個月針之後仲食得差左,食得慢又食得少.......枝針好似好勁....
...

好驚woo,我淨係聽講兩個月支針係可能發燒咋,我b黎緊星期都去打,好擔心
BB唔肯食真係好擔心,唔健康無胃口又係擔心,作為媽媽真係長憂99,希望你b快d有胃口,食多d瞓多d長多d肉喇

別墅

回覆樓主:

大家好! 我個B女7月中出世 剛踏入9週
首一星期人奶+奶粉 因嫌泵奶麻煩 所以第二星期變全奶粉
睇完[從零歲開始] 及[每個孩子能好好睡覺] 執行緊
1)定時定量餵奶:7am 11am 3pm 7pm 11pm 3am(半夜奶 唔喊唔餵)
2) 白天食>>>玩>>>訓規律
飲奶+掃風(1小時) >>>玩:做單車運動,唱歌,傾計(30分鐘)>>>小睡(約2.5小時) 如此,減少白天睡眠時間 晚上可以訓長d時間
補充:
1)阿B首兩星期 有輕微黃疸 易攰 成日訓 每次飲奶 都成粒鐘 陪月話每3小時餵一次 定時返母嬰健康院檢查 好彩唔洗照燈。退黃後 飲奶快左 踏入第5週 改4小時一餐 至今每餐135ml
2)食玩訓規律 只限於7am 11am 3pm 7pm 這四個時段 10pm沖涼 11pm餵奶後 熄燈訓

別墅

回覆樓主:

我想說:定時定量餵有助BB戒夜奶 媽媽亦有時間休息
食玩訓規律 除了減少BB日頭訓嘅時間 延長晚上睡眠時間外 還可以為鋪排B女培養自行入睡(self soothing)鋪路

大宅

kt197010 發表於 19-9-8 00:03
好正woo,想瞓就瞓到?甘係咪不用tum瞓教?

咁又唔係
佢要抱幾分鐘先肯訓
有時又趴趴下係我心口訓著
即佢訓大人床bb床都得
夜晚都好乖食完奶就訓自己張床

複式洋房

青鳥dogcom 發表於 19-9-8 00:42
我想說:定時定量餵有助BB戒夜奶 媽媽亦有時間休息
食玩訓規律 除了減少BB日頭訓嘅時間 延長晚上睡眠時間外 ...

我都有睇網上好多人講,用食玩瞓方式,但b有時食完就瞓著,有時食完玩跟住完全唔瞓扭黎扭去到下一餐,無乜恒常嘅習慣,好睇心情,唔知應該點做呀

複式洋房

fafaryry 發表於 19-9-8 00:52
咁又唔係
佢要抱幾分鐘先肯訓
有時又趴趴下係我心口訓著

好羨慕你呀,tum一陣就瞓著,我個b晚上果教有時要攪成個半鐘先捨得瞓,都唔知叫做突然熄機定喊到攰瞓

大宅

kt197010 發表於 19-9-9 00:19
好羨慕你呀,tum一陣就瞓著,我個b晚上果教有時要攪成個半鐘先捨得瞓,都唔知叫做突然熄機定喊到攰瞓
...

係呀
佢都好鍾意訓
0:00-1:00訓到5,6點食奶,再訓到十點幾先清醒
咁你要抱住佢個幾鐘?

別墅

kt197010 發表於 19-9-9 00:13
我都有睇網上好多人講,用食玩瞓方式,但b有時食完就瞓著,有時食完玩跟住完全唔瞓扭黎扭去到下一餐,無乜 ...

食玩訓 唔係時時做到 但要盡力依從 慢慢就得
就算阿B訓左 您唱歌 陪佢做運動(郁手郁腳) 佢都有意識 只是合埋眼罷了

大宅

kt197010 發表於 19-9-7 11:26
我都試過比b趴喺度瞓,好似好 ...

但我個B一平瞓,唔洗15分鐘就醒,一係要抱住!
佢又瞓唔淋,一扎醒就爆喊扭抱,我自己一個喺屋企湊,連食個飯都難!
真係頭都痕埋,佢又好怕熱,用包被會金蟬脫殼!

大宅

ealy 發表於 19-9-9 14:46
佢又瞓唔淋,一扎醒就爆喊扭抱,我自己一個喺屋企湊,連食 ...

用拉鏈式個啲睡袋
佢點都掙脫唔到
你個b幾大?

大宅

ealy 發表於 19-9-9 14:46
佢又瞓唔淋,一扎醒就爆喊扭抱,我自己一個喺屋企湊,連食 ...

我個B都係怕熱怕焗,所以好早已經用唔到包或者拉鍊睡袋。所以我嘅做法就係開住冷氣,抱住一陣再比個奶咀佢,等佢開始訓林左至好輕力放番佢落床有時噤都唔得又要做家務嘅話就揹住佢一陣,通常一揹佢就訓,因為有安全感

複式洋房

fafaryry 發表於 19-9-9 11:41

係呀

有時真係要抱好耐,一係就放床仔喪喊完一輪瞓著,大家都辛苦

首頁
23456...10

尾頁

跳至