0-6個月

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

00MrsChan00 發表於 19-8-30 15:53
我老細6星期,都係3-4安,每2-3個鐘一餐,
之前有幾日食到5安,4個鐘一次,但維持2、3日就突然食番2安:thin ...

我都係6weeks 同你個patten 好似,都係3個鐘食一餐,3-4安。但未試過食到5安,唔知幾時先加奶量比佢好。

複式洋房

nanaanna 發表於 19-8-30 04:02
我都係迫拒4小時牙,盡量等到拒4小時喊先比,早左就抱多d
我個b都係要直抱牙。一滿月就開始扮大個
...

4小時真係捱得好辛苦,bb又辛苦,我地又辛苦,不過希望苦盡甘來

我b今日7星期大,而家要玩扒喺度抬頭,我成日問他係咪覺得自己好大個

複式洋房

manmanwong12 發表於 19-8-30 15:37
我個b4個幾星期大。勉強先食到3安士咋。有時先食得60ml 70ml咁。3個鐘一次。而家個食量太小好擔心唔識大。 ...

我朋友個b三個月大一日食4餐,每餐5安咋,都好圓碌碌
應該唔關食幾多事ga,長肉就得喇
我b食得落5安6安,我反而好擔心個胃仔承受唔到

複式洋房

00MrsChan00 發表於 19-8-30 15:53
我老細6星期,都係3-4安,每2-3個鐘一餐,
之前有幾日食到5安,4個鐘一次,但維持2、3日就突然食番2安:thin ...

4小時一餐變3小時一餐真係慘慘,希望你bb大返d可以食返4小時一餐喇

複式洋房

卡莉 發表於 19-8-30 18:44
羨慕你地bb都戒佐夜奶。
我仔71出世,出黎得2.1kg .滿月有3.52..滿月時有飲到5oz.. 滿月後唔知點解開始有嘔 ...

好犀利呀,你一定好用心湊bb,滿月重得甘好
其實做到4小時一餐已經好開心喇
d人話夜奶係要bb自己戒,好睇bb肯不肯瞓長d ga

別墅

kt197010 發表於 19-8-31 00:43
好犀利呀,你一定好用心湊bb,滿月重得甘好
其實做到4小時一餐已經好開心喇
d人話夜奶係要bb自己戒,好睇b ...

其實唔嘔奶前佢都好乖豬好好湊,已經keep住一日6,7餐。大仔滿月後就戒到夜奶。呢個豬仔我諗冇甘快

水晶宮

SiuWingyansg 發表於 19-8-30 20:04
我都係6weeks 同你個patten 好似,都係3個鐘食一餐,3-4安。但未試過食到5安,唔知幾時先加奶量比佢好。

...

me2

水晶宮

回覆樓主:

日夜顛倒,幾時正常翻?

複式洋房

回覆樓主:

我囡囡而家八星期,一日六至七餐,之前飲到4安,從來冇試過飲多過4.5安...呢個星期開始佢唔知點解唔肯食...有幾餐試過飲得2安就唔肯飲...睇完你地留言覺得阿囡食得好少...擔心佢愈來愈瘦...

飲奶快慢係睇佢心情,有時七八個字就飲完,有時要個幾鐘

大宅

kt197010 發表於 19-8-29 15:09
大家好,我bb 7月出世,而家6星期大,睇下大家交流一下湊bb心得
BB食奶粉,但好大食,6星期大就黎7星期大, ...

我女就快6W,每日3-3.5 hr飲4安,每日430pm後唔肯訓覺,無論幾眼訓都唔肯訓,抱住一擺落床就喊,直到每晚1-2 am先訓到第二朝6-8am,佢訓覺成日好大動作,不停扭黎扭去,辛苦爭紮又大叫,但仲係合埋眼訓緊,你地bb有冇呢d情況?

複式洋房

李露眉 發表於 19-8-31 01:54
日夜顛倒,幾時正常翻?

如果試下白天比d光同正常對話,晚上熄晒燈同靜d,會不會好d?

複式洋房

cc1516 發表於 19-8-31 17:27
我囡囡而家八星期,一日六至七餐,之前飲到4安,從來冇試過飲多過4.5安...呢個星期開始佢唔知點解唔肯食... ...

8星期大就快兩個月喇woo,要去健康院打針睇生長線,重得正常係咪就ok?
我朋友個b三個月大,厭奶期,全日夾埋食得4安,我聽到都呆左,但bb又好精神好開心玩

複式洋房

littlekite1 發表於 19-8-31 17:32
我女就快6W,每日3-3.5 hr飲4安,每日430pm後唔肯訓覺,無論幾眼訓都唔肯訓,抱住一擺落床就喊,直到每晚1 ...

我b有時都係會精神好多小時唔瞓,真係好攰,瞓得唔夠冧,想轉手少少離身,都未放落床就喊喇,不斷打喊露,瞓瞓下又會成個彈一彈,又可能會喊,但仲係合埋眼ga

唔知係咪好多b都係甘呢?

複式洋房

kt197010 發表於 19-8-31 23:26
8星期大就快兩個月喇woo,要去健康院打針睇生長線,重得正常係咪就ok?
我朋友個b三個月大,厭奶期,全日 ...

上星期(7w)去診所打針時度過...體重同頭圍生長線都跌左。下星期返健康院再睇...希望BB呢幾日食返正常

洋房

cc1516 發表於 19-8-31 23:53
上星期(7w)去診所打針時度過...體重同頭圍生長線都跌左。下星期返健康院再睇...希望BB呢幾日食返正常
...

加油(emoji)(emoji)

洋房

SiuWingyansg 發表於 19-8-30 20:04

...

我都係見佢食完4安個嘴嘴都仲周圍搵食,就試下補多一安比佢,佢又好乖食埋☺️跟著就開始餐餐比5安了
(╯﹏╰)但最近變番食3、4安,尋日仲嘔奶

複式洋房

cc1516 發表於 19-8-31 17:27
我囡囡而家八星期,一日六至七餐,之前飲到4安,從來冇試過飲多過4.5安...呢個星期開始佢唔知點解唔肯食... ...

但食6-7餐,夾埋個量都唔少woo,健健康康肯食肯瞓已經好好喇,會長肉ga

複式洋房

00MrsChan00 發表於 19-9-5 11:51
我都係見佢食完4安個嘴嘴都仲周圍搵食,就試下補多一安比佢,佢又好乖食埋☺️跟著就開始餐餐比5安了
(╯ ...
我b之前5安清晒,現在都開始食淨,今日8w,係咪bb某個階段會食返少d?

複式洋房

cc1516 發表於 19-8-31 23:53
...

有無進展?bb d生長線有無好返d呀?

大宅

回覆樓主:

我B七月中出世,而家7星期大
每日食6-7餐,每餐160ml。
臨瞓 半夜 清晨嗰三餐餵奶粉,其他時間人奶!
正常就3個鐘一餐
如果冇瞓教又有痾poo poo就會早啲肚餓,兩個半鐘就要餵。
如果瞓得好就可以頂到四個鐘以上。

但我個B好醒瞓,打平瞓佢會好易醒,又會發惡夢。
如果想佢瞓耐啲,陪月教我將佢趴喺道瞓,佢先瞓得耐。
你地啲BB用咩睡姿瞓?

首頁
12345...10

尾頁

跳至