想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Yes_Mom 發表於 19-9-4 17:27
回覆 yhyeung 的帖子

十分同意呀~

你好犀利,仲記得我有睇呢本書。我覺得本書唔錯,尤其係內膜薄食vit E + 精胺酸 對我最有用。

大宅

我記得呀。。我一直都有留意你呀。。覺得你盡力盡心咁答jm問題。。大家一齊好好努力

大宅

Yes_Mom 發表於 19-9-4 18:58

我記得呀。。我一直都有留意你呀。。覺得你盡力盡心咁答jm問題。。大家一齊好好努力 ...

hahaha, 多謝你留意

同埋我都滯留咗喺呢版好耐,真係好想快d 過到版。唯有繼續努力:P

複式洋房

想問雪卵會唔會有後遺症,我都想雪旦99話雪出尼既BB就吾健康

大宅

littlestartar 發表於 19-9-5 10:31
想問雪卵會唔會有後遺症,我都想雪旦99話雪出尼既BB就吾健康

應該無咩科學根據...

複式洋房

littlestartar 發表於 19-9-5 10:31

唔好聽文塞99講,雪卵BB唔會唔健康,反而年紀大卵子質素開始驟降,想要BB就要趁後生雪定先

洋房

我今年46歲上年年尾結婚的,剛驗到有咗,現在7週+2,自然懷孕的!加油啊

hiukwam    發表於 19-9-6 15:36
hiukwam    發表於 19-9-6 15:35
hiukwam    發表於 19-9-6 15:34

別墅

2019新春慶豚圓

joseelee 發表於 19-9-2 17:44
卵子雪左之後可以保存幾耐?

同埋其實我依家雪,係咪最多去到40歲就一定要生?

可以雪10年的!

大宅

joseelee 發表於 19-8-29 15:28
聽人講35歲係生BB最後時機,基本上去到40歲就生仔無望

可惜衣家既我仲係單身(上個月同拍拖6年既男朋友分手) ...

我 34-35歲遇到我老公,拍拖 2年結婚,婚後 2年半生咗個仔,當時我 39歲。宜家陀緊第二胎,41歲了。

我朋友 38+遇到佢老公,41+生咗個仔。

緣份到時自然來!唔好放棄呀!

子爵府

回覆樓主:

確實有好多40+仍順利自然懷孕
但同時亦有不少35以下屢試無效.
其實懷孕成功率並不衹看年齡,仲有太多其他複雜的因素
年齡衹係其中一個指標.
好多年輕又正常的夫婦求子不遂,又有好多40+諗住咁大年紀邊有咁易中反而意外懷孕.

我自己爲例,結婚時已36歲半, 結婚前早半調理定身體,同時排左IVF, 果陣我係諗試半年都冇就開波做IVF.. 因爲時間唔等人,37歲做ivf都仲有機…
好好彩好感恩我試左4個cycle就自然中左,個女出世時係我結婚後13個月,我都未夠38歲,而家個女已經差不多十歲

我係好彩的一群,但回想返,當時試3個月未成功已開始焦慮。果陣未咁興雪卵,如果我識我都會雪,亦會叫阿女第時30就雪定..

複式洋房

jesswu 發表於 19-9-6 10:34
確實有好多40+仍順利自然懷孕
但同時亦有不少35以下屢試無效.
其實懷孕成功率並不衹看年齡,仲有太多其他複 ...

聽jm講係睇咩AMH FSH值?

子爵府

joseelee 發表於 19-9-6 11:12

amh和fsh都關於卵巢功能和卵泡……
amh正常介乎3至5,低於1.4便要考慮IVF...
fsh則是越低越好……大過10便算不好了

複式洋房

joseelee 發表於 19-9-6 11:12

嗯,簡單講就係睇卵子質素

複式洋房

可惜衣家既我仲係單身(上個月同拍拖6年既男朋友分手) ...

35 歲仲好年輕啫,努力

大宅

唔會,邊關事

反而拖到年紀大,卵子老化基因問題多,就算係自然懷孕,bb 有問題的機會都會多。關鍵永遠在於卵子年齡,不在雪還是無雪

複式洋房

可以先雪卵。不要放棄,我都係36歲遇到而家嘅老公,39歲結婚。41 歳生B!

大宅

honeybid2 發表於 19-9-2 18:04
雪卵喺香港雪啦,雖然貴啲,但你已經唔知未來老公/爸爸係邊個,仲要說服人地飛去台灣做IVF... 難度更高。 ...

我同意你的說法 我都覺得香港好 萬一日後老公唔想去台灣搞呢d 係香港始終容易說服d 不過台灣真心平 同埋技術好 醫生姑娘好

複式洋房

回覆 Yes_Mom 的帖子

點養呀?

大宅

陶淵明 發表於 19-9-2 17:48
我阿嫂,40歲啱啱生咗一個宜家bb都三個月呀。 我太太38歲,上年8月生咗, 而家阿仔1歲多D,兩個都係自然生 ...

我42最近自然bingo

大宅

之緣 發表於 19-9-19 18:34
我42最近自然bingo

Well done, 比到别人一個正面信息, 邊個話年紀大唔可以生

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊