0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

可唔可以分享下?2個月後要返工,好擔心,依家日日對住姐姐都覺得好多野唔岩自己心水,我係咪要調節下自己心態?

大宅

lamyan38 發表於 19-8-29 15:42
可唔可以分享下?2個月後要返工,好擔心,依家日日對住姐姐都覺得好多野唔岩自己心水,我係咪要調節下自己 ...

你要搵多個自己信得過人睇住先得。例如媽媽或奶奶。我自己一定唔會淨係比工人湊,因為唔熟。

別墅

幾多歲比較放心交比姐姐照顧?

別墅

回覆樓主:

我都快返工 只能交俾工人湊 冇四大長老幫手 唯有用cam睇緊d

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

回覆 lamyan38 的帖子

我,冇長老幫手,冇cam;我整咗張baby remark叫姐姐每天填,幾時食奶、vv、 poo poo、有冇嘔奶……;放工回家睇,冇人幫只有咁做,好彩姐姐好幫手,so far冇嘜問題

洋房

就算長老湊都一樣唔岩自己心水
自己要返工無辦法, 一係裝個CAM, 得閒睇下
以BB安全為上, 其他野少少唔岩心意就放開D吧, 自己都要學識信任別人
其實自己心態調整都好重要

複式洋房

可唔可以分享下?2個月後要返工,好擔心,依家日日對住姐姐都覺得好多野唔岩自己心水,我係咪要調節下自己 ...

我都係呀

仲諗緊俾唔俾姐姐同佢沖涼

複式洋房

spiderbobo 發表於 19-8-29 18:30
我都係呀

仲諗緊俾唔俾姐姐同佢沖涼

又會驚佢成日屈係屋企點算

已刪除用户

已刪除用户

複式洋房

我係新手媽媽剛生完20日,姐姐黎左一星期多啲,佢有湊NB經驗,但我暫時未放手比佢,暫時安排家中清潔工作煮飯洗衫比佢做,再逐步比佢接觸bb,由幫手一齊同bb沖涼,佢係隔離望住,我負責沖,然後見佢每日都會有一點進步,會知道我同bb沖涼時要準備啲咩,知我要求係點。一遇唔岩心水嘅時候會嘗試了解佢究竟係唔明我要求定點,再慢慢同佢講。其實教工人都好費神,但我都因為冇4大長老幫手,所以要請工人。其實心知第日都要放手,但同bb沖涼個啲我會等bb第二個月再硬淨啲先放手比佢試,依家就換下片沖下奶都冇問題。

別墅

Hello 我生完後有你同一個問題。
我有請陪月 初初對姐姐好反感 但因為冇媽媽奶奶湊 逼住頂硬上
初頭只信陪月 叫姐姐only 學、睇同幫手煮飯同洗bb野only, 因為從未請過姐姐 會對姐姐好多野唔太滿意 要佢重新學左先。但後來陪月走了,果兩個月得返我同姐姐,就要逼住放手 睇住佢做每一步 有問題就提點佢 但一定唔好比佢bad feeling, 你對佢有要求ok 不過就當佢朋友咁大家溝通多啲 我覺得咁樣自己果個唔放心感覺會好左啲 同埋到返工果日之後會容易放手啲
依家返左工就黎四個月了 除左日日睇住個cam,睇到有咩需要改善 就放工同佢講下 so far 佢都好錫我囡 做得算唔錯了

洋房

lucky-happy 發表於 19-8-31 15:40
我有請陪月 初初對姐姐好反感 但因為冇媽媽奶奶湊 逼住頂硬上
初頭只信陪 ...

Me ! 我大女3歲勁痴身! 我個工人超好但我請多個工人(佢表姊)幫輕佢

複式洋房

lucky-happy 發表於 19-8-31 15:40
初頭只信陪 ...

好羨慕你呀

我原本請左姐姐同陪月,諗住陪月可以幫手訓練姐姐。點知個姐姐勁差,我坐月時就炒左佢而家陪月走左,新工人又未到(估計佢會喺我開工前一個星期到)...到時都唔知點算...但擔心都冇用...希望下個姐姐係好的!

複式洋房

我係孖b 媽媽 3個月已經交左俾姐姐湊

禁止訪問

別墅

Christielaw33 發表於 19-8-31 17:22
Me ! 我大女3歲勁痴身! 我個工人超好但我請多個工人(佢表姊)幫輕佢

哈哈 好呀
多人對自己仔女好係幸福的

別墅

cc1516 發表於 19-8-31 18:31
好羨慕你呀

我原本請左姐姐同陪月,諗住陪月可以幫手訓練姐姐。點知個姐姐勁差,我坐月時就炒左 ...

我明白呀 如果姐姐唔好 咩都冇用
我係逼住要請工人的 因為冇親人幫 自己又返工
都要請姐姐用了

只係我從未請過 加上可能產後情緒唔太好 對姐姐要求好高 又唔太順眼咁 果時陪月就黎走時就擔心。不過我知一定要教 就算佢自己生左幾件 佢哋湊bb 既方法一定唔同我地 所以要佢學陪月做法 睇幾次到落手做 等佢知道做野唔可以馬虎 有問題時要慢慢分析 唔好太harsh. 咁佢自然就容易上手 同明白我地緊張既感受。
就算自己幾唔想放手都好 知道自己就黎返工 就點都要逼住放手 唯有睇多啲cam 有咩問題放工時返去同佢傾下 慢慢改善咁。so far 佢都做得唔差既。
呢個係我自己經歷黎 只係想分享一下

子爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

Carmen8080 發表於 19-8-29 22:35
點可以唔裝cam

用人勿疑;疑人勿用

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至