0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

lamyan38 發表於 19-8-29 15:42
可唔可以分享下?2個月後要返工,好擔心,依家日日對住姐姐都覺得好多野唔岩自己心水,我係咪要調節下自己 ...

我係!大仔初生比本地ee湊,到大仔2歲比姐姐湊,而嫁有第二個,姐姐會凑埋個細,我冇老人家睇住,感恩有個好姐姐!

男爵府

你個工人姐姐請左幾耐先,其實就算返工都要成日嘥時間睇下個cam,我覺得記住就係你對人好人對你好,千其要對姐姐好

水晶宮

spiderbobo 發表於 19-8-29 18:30
我都係呀

仲諗緊俾唔俾姐姐同佢沖涼

of coz no
沖遲d無問題,一定等有人屋企先沖

別墅

moksamuel 發表於 19-9-2 11:42
你個工人姐姐請左幾耐先,其實就算返工都要成日嘥時間睇下個cam,我覺得記住就係你對人好人對你好,千其要 ...

BB出世前幾日先到,依家做左2個月,我對姐姐好好,佢都感受到,只不過,文化唔同,好多野佢唔明,佢既做法真係好唔岩我心水,佢話會改,但始終有好多習慣好難改,我又唔想小小野都要佢變,但同時我又覺得好唔放心。佢依家最大問題係用電話,最初我都比佢用(非工作時,如休息、lunch or dinner time),但愈來愈過分,抱住BB又玩、煮飯又玩、買野又玩、我真係想像唔到得返佢湊BB時,佢會玩電話玩到咩地步

男爵府

lamyan38 發表於 19-9-2 12:11
BB出世前幾日先到,依家做左2個月,我對姐姐好好,佢都感受到,只不過,文化唔同,好多野佢唔明,佢既做法 ...

其實呢個係一個好大嘅問題,我啲朋友請工人姐姐係唔會比Wi-Fi密碼佢,佢自己俾錢買上網卡,可能都好後期知道佢脾性,會自律先至開放個密碼比佢,但係而家你已經做壞咗。咁我諗而家唯有好言相勸,唔好硬碰

別墅

臭Patpat小B 發表於 19-9-2 12:23
其實呢個係一個好大嘅問題,我啲朋友請工人姐姐係唔會比Wi-Fi密碼佢,佢自己俾錢買上網卡,可能都好後期知 ...

我無比Wi-Fi 佢,其實我都話左唔准用電話,但佢黎既第一個月話家中有事,我咪比佢講緊急電話,但佢之後都係成日用電話

複式洋房

BB出世前幾日先到,依家做左2個月,我對姐姐好好,佢都感受到,只不過,文化唔同,好多野佢唔明,佢既做法 ...

非工作時,如休息、lunch or dinner time用電話<- 係咪好多姐姐都係咁?其實除左contact mum/ sir 可唔可以唔俾佢用電話架?

文化唔同而唔岩心水既習慣<- 有例子嗎?

別墅

我明白你既感受
我初初都覺得大家文化唔同 做野亦未必岩自己心水。好似個人衛生咁 我地著重清楚可能佢地會忽略勤洗手 又或者我地有時會怕佢同bb 玩果時會過大力或過大聲 我地會緊張。所以好心相勸係必須 要同佢解釋重要性 我會話我自己都係咁做架 唔好好似only 要求佢係咁 等佢明白多啲。
電話問題有次我好嬲 係cam 見到佢邊餵奶邊傾電話
完左電話我send message 同佢講絕對唔可以咁做 好危險 又說明bb 訓左 你可以用電話 但做緊野時要停 專心做左件事先 等佢明白。
慢慢黎 你對佢好佢知道的

複式洋房

我見到佢淨係識比奶咀塞住佢

男爵府

我個b3個半月就由姐姐湊,冇長老幫手,都係靠睇多d cam,得閒係cam講下野,等姐姐知道我會睇住。

複式洋房

我冇屋企人幫手,只能靠姐姐湊B。自己心態要調節(自己仲調節緊)。慶幸姐姐對BB都好好。沖涼一定我自己沖 (當親子時間兼睇下bb身體有冇唔妥)。返到屋企我一定自己湊返,一來比姐姐抖抖,二來比bb痴返自己。cam都有睇, 不過有時都唔睇得咁多。

禁止訪問

別墅

最大問題係佢真係好粗心大意,依家淨係比佢做家務都時時出錯,買三件野, 一件買漏、一件買錯,你叫我點放心,屋企人提議炒左佢,但請過另一個都難保一樣係咁

複式洋房

TobySlp 發表於 19-9-1 00:01
我係孖b 媽媽 3個月已經交左俾姐姐湊

咁你係請一個姐姐定兩個?

大宅

勸樓主放左工自己同bb沖涼 唔好俾姐姐沖 因爲我都係咁 起碼我睇到bb個身有冇表面傷痕
至於WiFi 佢一到已經問我地攞 咁我地又無乜所謂 唔會話連wifi都唔比用 但一定唔可以抱住bb係度玩電話 我都試過即刻message 佢 唔可以咁樣 好危險
至於洗手,初初我都不停要提佢 講真初初我地自己都唔記得洗手,差唔多一至兩星期啦 佢就習慣左掂完尿片要洗手 同埋我有買定handcream俾佢揸 等佢知道我要求佢洗手 但也不介意俾hand cream佢用
初初返工唯有睇住個cam 唔係大件事都由佢 有d事危害到bb我都會出聲

複式洋房

tingting428 發表於 19-9-10 12:11
咁你係請一個姐姐定兩個?

一個姐姐兩個bb

複式洋房

TobySlp 發表於 19-9-11 07:37
一個姐姐兩個bb

你個姐姐好強勁(emoji)(emoji)

別墅

我想問下如果真係全部比姐姐湊嘅,姐姐係咪喺BB未出世之前已經應該要請

複式洋房

tingting428 發表於 19-9-11 11:16

係呀 我姐姐超級好 成日唱歌 又有耐性 一打二 從來未話過辛苦同攰

複式洋房

tingting428 發表於 19-9-11 11:16

我而家都幫佢親戚搵緊香港僱主 都係鐘意湊小朋友

首頁

尾頁

跳至