自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

象牙宮

回覆樓主:

搵唔到人講,對住公仔傾訴下! 我都係生活唔開心,老公又唔明,自我到死,個仔開心始大又有佢自己一套,都係搵公仔攬下,當然最好搵到其他興趣分散注意力

伯爵府

小傑媽媽 發表於 19-8-30 14:35
俙俙媽咪,只有你明白我

不過知道自已有情緒問題,就要諗方法解決
要學習放鬆放下,唔好比自已沉浸係負面情緒之中

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

已刪除用户

伯爵府

小傑媽媽 發表於 19-8-30 15:09
個人日日都好緊,尤其屋企有d事令我好焦慮,又唔可以同人講,唔知點放鬆
...

明白,不過每個人都有煩惱,至少你仲有健康既身體,已經比好多人幸福,其他問題就諗方法解決,每件事總有方法解決
我自已都有好多煩惱,包括經濟,小朋友,家庭各方面,我又係個d係咪都擔心一餐既人,所以真是要學會放鬆,要明白擔心同唔開心對個件事都幫助唔到~

揾d自已鐘意做既野比自已喘息一下~

珍珠宮

小傑媽媽 發表於 19-8-30 15:09
個人日日都好緊,尤其屋企有d事令我好焦慮,又唔可以同人講,唔知點放鬆
...

有焦慮症嘅,連屋企有野壞都會好擔心訓唔著,我都有啲嫁

男爵府

我唔至情緒,身體健康都好有問題,運動又唔得,食又唔得,令到我更加容易down.
唯有每次down就去數自己有既,有幾幸福,迫自己諗正面,而唔去睇唔好果面。每個人一定有好有唔好,接受自己既不幸,可能會覺得好d

已刪除用户

已刪除用户

大宅

小傑媽媽 發表於 19-8-30 01:06
咁你幸運過我,我由細到大都過得唔開心,性格問題唔太敢出聲,經常比人恰,長大後因為有太多唔愉快既經歷 ...

同我背景有啲相似,但你身邊仲有老公。我老公或者早已頂唔順我嘅抑鬱症,依家已經搵咗個可以氹佢開心嘅小三……
或者對於我地每逢大時大節情緒會更加敏感,會更加強烈地覺得自己嘅唔開心。我已經喊咗好多日了,但又可以點?搵朋友都唔呻得咁多

希望你可以努力,珍惜身邊還有支持你嘅人。

已刪除用户

已刪除用户

大宅

小傑媽媽 發表於 19-12-27 13:29
我都係,12月至2月會係我最唔開心既時間,尋晚我一個人企係碼頭最當風既位置吹風,風大到我差d企唔穩,我 ...

咁你有冇睇醫生食抗抑鬱藥?或者搵社工及心理輔導傾?
我樣樣都有齊,但情緒要被影響都只有咬緊牙關去過。

希望你都唔好輕易放棄自己嘅生命

已刪除用户

大宅

小傑媽媽 發表於 19-12-27 17:04
冇呀,我好怕好怕睇醫生,靠自己撐住

咁你嘅情況應該比我輕微好多,我如果唔食藥控制同穩定情緒,我應該死鬼咗了。

其實坊間好多情緒病支援,例如明愛,心晴行動……都會有熱線同輔導人員可以幫助你舒解情緒。

加油啦,你仲有得救唔使自己撐架

男爵府

醒目開學勳章

小傑媽媽 發表於 19-8-29 22:56
有情緒問題真係好困擾,個人好容易會唔開心,有時想搵人傾,但一般人未必會明白,亦未必會體諒,唯有自己收 ...

我明白,我有時不知不覺會喊

已刪除用户

已刪除用户

大宅

小傑媽媽 發表於 19-12-27 17:28
過去二十年內,我試過3次尋死,最近一次係今年4月,而家我都周不時有呢個念頭,最近一次咪尋晚囉!如果你 ...

尋死我近呢兩年都做過,割過脈,上過天台跨過圍欄了……但唔捨得掉底啲仔女去跟個衰老豆
如果你尋過死,應該有精神科跟進你同開藥比你架?

我可以安慰你開解你,但就幫唔倒自己
每日都因為婚外情啲事湧出嚟打擊自己!

首頁
12345...6

尾頁

跳至