自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

意思係一定會跟排隊資格,冇例外如買入或其他如公務員派入?
本身係租住私樓
(唔計新移民隱瞞大陸資產嗰種)
八卦睇吓有冇人知

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

只要你台面上合資格就可以排架喇

水晶宮

D..D 發表於 19-8-30 14:04
只要你台面上合資格就可以排架喇

但應該唔可以唔報資產?例如有三個銀行戶口,唔可以只報一個喎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

象牙宮

回覆樓主:

資產有限制,睇人數而限幾多,夠資格咪排囉…好彩咪派到新樓

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

唔知,都想八卦吓
理應係隨機無分類?只要申請審批就一條大隊咁排?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

bmuimami 發表於 19-8-30 14:14
但應該唔可以唔報資產?例如有三個銀行戶口,唔可以只報一個喎
台面,自己/配偶所有比人睇到既財產
台底幾多流動資金,幾多財產代理人就查唔到

珍珠宮

好多年前,我媽有講過一個笑話
有個街坊教人點排公屋
話將啲銀行户口現金拎哂出來
放入保險箱喎
咁就可以避開哂所有政府審查
不過都要承擔風險
保險箱係冇存款保障
如果再有星展保險箱變廢鐵事件,真係渣都冇

男爵府

bmuimami 發表於 19-8-30 13:46
意思係一定會跟排隊資格,冇例外如買入或其他如公務員派入?
本身係租住私樓
(唔計新移民隱瞞大陸資產嗰種 ...

我識人剛派到新公屋,佢無大陸資產,土生土長。但一定有唔少錢收埋,點收就唔知喇(佢叻囉),本身已生活無憂。

男爵府

我都將入住新起好的公屋,但我真係冇乜資產月月清

侯爵府

del
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

水晶宮

yurijm 發表於 19-8-30 14:25
有個街坊教人點排公屋

呢個我身邊有人採用,但唔係上到新公屋

水晶宮

heather1106 發表於 19-8-30 14:40
我都將入住新起好的公屋,但我真係冇乜資產月月清

恭喜你呀
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

SaBB 發表於 19-8-30 14:50
新公屋有留起些單位比公務員的

原來真係有!
咁佢地可以買?定都係交租呢?

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

應該無得排新,只有得揀排市區,派到你嗰期派緊新村咪有份囉睇彩數。

市區新村會留比退休公務員

禁止訪問

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

公務員有公務員條隊
佢新樓會預返多少公務員單位俾佢地

水晶宮

不如我直接少少,都完全係八卦
即係咁,知道有人由租住私樓,最近搬入新界區新建好嘅一條村,咁我呢就八卦,因為佢原本租住地方都叫企理,並唔係電視有時見到嘅劏房或咩籠屋
我就諗,既然之前租都應該唔平,咁佢家庭可以用乜渠道排到呢?會唔會新居係有乜其他身份可以特別買到或租到咁啫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yurijm 發表於 19-8-30 14:25
有個街坊教人點排公屋

我有朋友用呢個方法申請公屋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bmuimami 發表於 19-8-30 15:17
不如我直接少少,都完全係八卦
即係咁,知道有人由租住私樓,最近搬入新界區新建好嘅一條村,咁我 ...

隱藏資料

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

資產:有本地資產(公開),也有非本地資產(非公開)
有好多公屋居民,係香港以外,有田有地,有租收⋯⋯
所以,這個世界,邊有公平

首頁

尾頁

跳至