自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓

bmuimami 發表於 19-8-30 15:08
原來真係有!
咁佢地可以買?定都係交租呢?

新公屋不在租置名單上、所以吾可以買的。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

2019新春慶豚圓

bmuimami 發表於 19-8-30 15:06

呢個我身邊有人採用,但唔係上到新公屋

派吾派到新公屋係睇運、人人有三次機會
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

伯爵府

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好多做現金出糧既工,不過接受有拖糧和走數風險。

大宅

2020勳章 2019新春慶豚圓

SaBB 發表於 19-8-30 14:50
新公屋有留起些單位比公務員的
唔係每條新邨都有,多數質D位置差,超低層嘅俾公務員

珍珠宮

2019新春慶豚圓

SaBB 發表於 19-8-30 17:22
新公屋不在租置名單上、所以吾可以買的。

原來如此
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

2019新春慶豚圓

tong831 發表於 19-8-30 17:29

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

2019新春慶豚圓

tong831 發表於 19-8-30 17:29

蘇屋、欣田、碩門等都有、高中低層都有。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

水晶宮

alfreday 發表於 19-8-30 17:28
好多做現金出糧既工,不過接受有拖糧和走數風險。

裝修的士自己小生意

大宅

SaBB 發表於 19-8-30 18:22
蘇屋、欣田、碩門等都有、高中低層都有。

唔係咁,你講嘅只係果一年其中3條邨。

例如某年有6條邨落成,只有其中3/4條邨俾佢哋揀,如果有東涌新邨,因為夠偏僻,就大量質俾佢哋。

高層極少數,多附贈品(例如西斜),唔會高層又東南咁爽,多數派中低層,對正馬路,近垃圾房,向街市。

街隊先入伙,揀剩嘅籮底橙又俾佢哋。

大宅

bmuimami 發表於 19-8-30 17:58

因為街隊派得唔滿意,可以走去樂富罵,新聞講過,曾有人揸住....大鬧房記。

公務員為保飯碗,敢怒不敢言,所以讓街隊先入伙,揀剩俾佢哋,亦會留起唔靚單位俾佢哋。

奉勸年輕人,唔好去做,冇長俸已唔吸引,等公屋仲耐過街隊!

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

同新舊無關架,隨機派架,個期有新公屋派咪派新機會大d囉

珍珠宮

2019新春慶豚圓

tong831 發表於 19-8-30 19:06
因為街隊派得唔滿意,可以走去樂富罵,新聞講過,曾有人揸住....大鬧房記。

公務員為保飯碗,敢怒不敢言 ...

我冇諗住排呀
只係八卦人哋嘢咋

大宅

yurijm 發表於 19-8-30 14:25
好多年前,我媽有講過一個笑話
有個街坊教人點排公屋
話將啲銀行户口現金拎哂出來

我見過有長者為攞每月3千多嘅生果金系甘做

大宅

mkfhome 發表於 19-8-30 17:08
資產:有本地資產(公開),也有非本地資產(非公開)
有好多公屋居民,係香港以外,有田有地,有租收⋯⋯
...
係啦,所謂的「公平」、「民主」呀呢啲,只係騙人嘅技兩!

侯爵府

2019新春慶豚圓

tong831 發表於 19-8-30 19:01

每一年既資料我的都有睇過。
另外不是揀剩嘅籮底橙先俾佢哋、房暑一早已劃分邊d 位比街隊、公務員、擠迫戶調遷。

公爵府

如果四人家庭,收入不過三萬,資產唔超過53萬都可以申請公屋。我認為呢個收入都合理,都唔係低到一家四口生存唔到。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

侯爵府

2019新春慶豚圓

tong831 發表於 19-8-30 19:01

Btw, 我識不只一個做紀律部隊既都派左新公屋比佢地、包括啟德個到新公屋中高層單位。

公爵府

派新公屋,其實睇你輪候號碼派到時有乜單位可派,如果剛輪到新屋邨落成就派新屋邨,無分係香港人定大陸人,亦都唔係要資產少先派新公屋。

子爵府

2019新春慶豚圓

bmuimami 發表於 19-8-30 14:14
但應該唔可以唔報資產?例如有三個銀行戶口,唔可以只報一個喎

錢可以擺夾萬

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

錢唔一定放銀行

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊