懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下大家, 囡囡來緊會報下年K1,只係報屋企樓下果D普通幼稚園, 保X局, X華三院..但平時係99湊, 只係識講普通話,去面試會吾會無學校收?
好擔心啊

大宅

monmonyy 發表於 19-8-30 15:20
想問下大家, 囡囡來緊會報下年K1,只係報屋企樓下果D普通幼稚園, 保X局, X華三院..但平時係99湊, 只係識講 ...

點解只係識講普通話架,我諗你要盡快教佢廣東話先得啦,不過香港而家應該唔會冇得讀幼稚園㗎,可能未必係咁理想嘅選擇

大宅

回覆 redbus 的帖子

有教嫁,不過她只係識講小小, 我驚D幼稚園好差

男爵府

monmonyy 發表於 19-8-30 15:51
回覆 redbus 的帖子

有教嫁,不過她只係識講小小, 我驚D幼稚園好差

其實佢係咪細B年尾出世所以未講得叻

大宅

喊包媽媽 發表於 19-8-30 16:07
其實佢係咪細B年尾出世所以未講得叻

她係細B 但講普通話已經講到好多句子,好多野都識講。 係廣東話差

男爵府

想問下大家, 囡囡來緊會報下年K1,只係報屋企樓下果D普通幼稚園, 保X局, X華三院..但平時係99湊, 只係識講 ...

因為99凑開,正系講普通話?

水晶宮

回覆樓主:

你同老公講广東話?

男爵府

monmonyy 發表於 19-8-30 16:33
她係細B 但講普通話已經講到好多句子,好多野都識講。 係廣東話差

你奶奶完全唔講廣東話?甘真的浪費晒,如果廣東話講句子都幾必勝

男爵府

我仔今年返k1,見佢有個同學仔都係唔識講廣東話
你報屋村幼稚園都唔怕冇間收既

複式洋房

其實都不必太擔心,到時面試時將實際情況話比老師知道,老師會再調節同小朋友面試嘅語言,老師一般喺面試上(樓主所提及到的兩間幼稚園)主要測試小朋友認知、表達,以及與家長的交談上評分。當然亦非常視乎學校本身收生情況,如有全日班的學校亦會相當搶手。
而且(保xx,東xxx)絕對不普通,其實反而大機構學校給予學生的資源亦絕對不乏,學校活動與質素亦會有所要求。不過以上只喺我經驗所得返黎嘅小小意見,只供參考。
當然囡囡日後都要在講廣東話嘅大環境下溝通,樓主與屋企人亦需要多講先得,只少一般簡單指令要明白,簡單單詞要識講。

首頁

尾頁

跳至