懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

放唔到野入口,連飲啖水都覺得好怪,聞到油煙味更加唔使講,冇野落肚嘔黃膽水,一邊擔心bb冇營養,一邊真係迫自己都食唔到,因為真係湧岀嚟,識晒所有方法都冇用,好唔開心,情緒好低落,想大喊但怕影響到bb...

男爵府

bchk8863 發表於 19-8-30 22:03
放唔到野入口,連飲啖水都覺得好怪,聞到油煙味更加唔使講,冇野落肚嘔黃膽水,一邊擔心bb冇營養,一邊真係 ...

12週前都唔洗擔心bb冇營養,放心,捱下就好快過,過多一排就會舒服好多

大宅

bchk8863 發表於 19-8-30 22:03
放唔到野入口,連飲啖水都覺得好怪,聞到油煙味更加唔使講,冇野落肚嘔黃膽水,一邊擔心bb冇營養,一邊真係 ...

我都好辛苦。。由7wk嘔到依家22wk我諗我都係嘔到生但BB好健康。係中size,所以吾好太擔心,加油

大宅

deckite 發表於 19-8-30 22:09
12週前都唔洗擔心bb冇營養,放心,捱下就好快過,過多一排就會舒服好多
...

我本身瘦底,依家真係一粒米都落唔到肚,得細細啖面包仔,葡萄糖水..我覺得好對唔住bb,但我真係呑唔到落肚,好驚影響到佢

大宅

showyuyuyu 發表於 19-8-30 22:12

我都好辛苦。。由7wk嘔到依家22wk我諗 ...

咁你食唔食到野呀?我聞到任何味道都覺得好臭啊你嘔到22wk真係好辛苦,我依家已經情緒低落到好質疑自己挨唔挨到,好想爆喊

大宅

bchk8863 發表於 19-8-30 22:24
咁你食唔食到野呀?我聞到任何味道都覺得好臭啊你嘔到22wk真係好辛苦,我依家已經情緒低落到好 ...

我當時都係乜都食吾到,食一餐嘔一餐,但去到13w左右就嘔少左,由一日幾次變一日一次或幾日一次咁,胃口都有返囉

大宅

showyuyuyu 發表於 19-8-30 22:40
我當時都係乜都食吾到,食一餐嘔一餐,但去到13w左右就嘔少左,由一日幾次變一日一次或幾日一次咁,胃口都 ...

哦....明白 辛苦媽媽了

大宅

回覆樓主:

你不孤單呀,我由初期嘔到而家22週5,之前嘔到入過3次院,醫生吊水同開止嘔藥,有時嘔到呢頭食完止嘔藥個頭嘔返出嚟。我聞到洗衣液洗頭水護髮素個啲即嘔,無時無刻都會反胃想嘔,個口長期淡到唔知點咁,飲水都想嘔,最嚴重時呢頭食完一碗通粉,個頭噴射式地成碗嘔返晒出嚟,食1餐嘔5次,我仲要係夜晚先最辛苦,長期反胃嘔水嘔胃酸到半夜,拎住膠袋坐喺床訓覺

大宅

Archung106 發表於 19-8-30 22:56
你不孤單呀,我由初期嘔到23週,之前嘔到入過3次院,醫生吊水同開止嘔藥,有時嘔到呢頭食完止嘔藥個頭嘔返 ...

Me too!我就係要坐喺度訓,因為一訓低就湧岀嚟,仲有其實我入過院,醫生開咗止嘔藥比我,不過我食左反應好大,勁暈,加上我本身對西藥比較抗拒同敏感,所以冇再食。今晚真係情緒崩潰到一個點,好唔開心

大宅

Archung106 發表於 19-8-30 22:56
你不孤單呀,我由初期嘔到23週,之前嘔到入過3次院,醫生吊水同開止嘔藥,有時嘔到呢頭食完止嘔藥個頭嘔返 ...

你有冇瘦左好多?我一個星期瘦左2磅個胃完全唔屬於自己,好餓但又好厭惡食物,唔知點挨落去

大宅

我由5weeks開始嘔,依家8weeks 瘦左8磅!黃膽水、泡都嘔埋出黎。希望11weeks後會好d

大宅

bchk8863 發表於 19-8-30 22:59
Me too!我就係要坐喺度訓,因為一訓低就湧岀嚟,仲有其實我入過院,醫生開咗止嘔藥比我,不過我食左反應 ...

我係晚晚都坐喺度訓,試過訓唔著就半夜4點嚟嘔,冇嘢嘔仲慘嘔胃酸,嘔到抖唔到氣咁……我好多味都唔聞得,洗衣液,洗頭水,護髮素,沖涼液,每晚沖涼都一路沖一路嘔…食咩都有可能嘔,冇特定…我食咗止嘔藥會好攰,又怕食得多影響BB,但冇辦法嘔得太勁,我係訓之前食,但有時食完藥又嘔都唔知有冇嘔返粒藥出嚟……
加油呀,我都就23週,呢兩星期叫做嘔少咗,真係要等時間過,我知好難過,但為母則強,我反而嘔得太勁驚chok到阿B,次次嘔都托住阿B先
一齊加油呀媽媽!為咗BB一切都值得

大宅

bchk8863 發表於 19-8-30 23:04
你有冇瘦左好多?我一個星期瘦左2磅個胃完全唔屬於自己,好餓但又好厭惡食物,唔知點挨落去
...

我初期BB唔穩定有出血食咗2個月黃體素,所以頭2個月已經肥咗成10磅,第三個月時冇食黃體素加上嘔到咁勁,又入過院禁食過28小時,就瘦返幾磅。不過我本身係肥底而且係好易肥嘅人,所以而家體重keep住有增加,加上呢兩個星期冇嘔咁勁又進入中期,肥得比較快咗

大宅

Archung106 發表於 19-8-30 23:10
我係晚晚都坐喺度訓,試過訓唔著就半夜4點嚟嘔,冇嘢嘔仲慘嘔胃酸,嘔到抖唔到氣咁……我好多味都唔聞得, ...

你講嘅嘢我同你幾乎都係一樣中晒!我以為十二週就會好,點解咁多人都嘔到20+wk好驚呀我次次嘔都叫bb捉實..有次覺得要嘔咗個胃岀嚟

大宅

yuenheungwong 發表於 19-8-30 23:07
我由5weeks開始嘔,依家8weeks 瘦左8磅!黃膽水、泡都嘔埋出黎。希望11weeks後會好d
...

8磅好痛苦呀,聽講我地9-11週係孕吐高峰期

大宅

bchk8863 發表於 19-8-30 23:15

你講嘅嘢我同你幾乎都係一樣中晒!我以為十二週就會好,點 ...

我都以為12週會好,之後又等到16週,之後又等到20週 到而家我已經坦然啦,只要BB健康就好,每次產檢完見到BB郁就覺得咩都唔記得lu
btw我阿媽生我時,嘔到出血,嘔到生,所以我都驚,不過冇得驚,既來之則安之啦

大宅

Archung106 發表於 19-8-30 23:21
我都以為12週會好,之後又等到16週,之後又等到20週 到而家我已經坦然啦,只要BB健康就好,每次 ...

我真係覺得你地好勁,心態好好我真係勁冇用,覺得自己好慘,原來咁多媽媽都咁辛苦

大宅

bchk8863 發表於 19-8-30 23:28
我真係覺得你地好勁,心態好好我真係勁冇用,覺得自己好慘,原來咁多媽媽都咁辛苦
...

所以我地心態要放好,唔好同啲唔嘔嘅媽媽比,上嚟bk睇下傾下原來自己都唔係最差個個,咁樣心理會舒服啲
加油呀!時間好快過,到feel到BB胎動時你就會開心好多

大宅

BB自己帶來的便當夠食到12週,不要太擔心;另外嘔得西利就飲黑糖薑茶,可大大減少嘔的次數,我因為陀孖胎,嘔到28週,加油呀

大宅

Archung106 發表於 19-8-30 23:32
所以我地心態要放好,唔好同啲唔嘔嘅媽媽比,上嚟bk睇下傾下原來自己都唔係最差個個,咁樣心理會舒服啲 :f ...

多謝你呀我會加油的

首頁
12345...6

尾頁

跳至