懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位JM,小妹第一胎咩都唔識,我啱啱驗CB話2-3 weeks, 好緊張,聽日係咪應該去左診所拎懷孕證明先呀?

大宅

求求大家幫幫我呀

男爵府

ninewest882 發表於 19-8-30 23:07
各位JM,小妹第一胎咩都唔識,我啱啱驗CB話2-3 weeks, 好緊張,聽日係咪應該去左診所拎懷孕證明先呀?

...

系,拎完用apps 預約通 book政府醫院
7-8週先去照下超聲波

男爵府

ninewest882 發表於 19-8-30 23:46
求求大家幫幫我呀

有唔明,你pm問我啦,好樂意解答你
政府醫院跟你地址證明最近個間

伯爵府

...

cb用尿液中hcg含量顯示,cb 2-3w,即係胎齡大約係4-5w。
建議你去診所驗孕前最好忍3小時或以上小便,唔好飲咁多水,因為診所通常用敏感度低的驗孕棒,不似得CB咁靈敏,而且有些醫生好手緊,要見到兩條線都深色先出證明。
如果你要做政府醫院早孕期唐氏篩查(OSCAR約11至13w做),你就盡早拎懷孕證明排期,如不做你可以等7至8週去私家婦產科照到BB心跳先叫醫生出證明畀你排醫院/健康院。
其實OSCAR準確度大約80%,低風險也有人生唐BB,高風險又可以正常,建議仍需要自費驗T21或Nifty Pro,這兩個test準確度99.9%,10週開始可做,會知道埋BB性別。
12w之前要book好結構期,20w左右照,最好搵母胎學醫生。

別墅

...

呢支驗孕棒顯示2-3既話bb係4-5週啦 我之前有左 睇說明書先知

首頁

尾頁

跳至