在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問下有無人bb 2個月就入育嬰園?每天如何安排早上出門,晚上回家的處理?
係咪要搵backup 姨姨?

早上要幾點出門口呢?如何安排食奶?
晚上又幾點回家?
回家後bb沖涼,父母沖涼,係咪通常食飯盒?
BB病左點算?
大家bb通常幾點瞓教?
天氣差又如何安排呢?
如何搵backup姨姨?

好多問題想問,可能仲有好多嘢要諗,希望大家指教一下

大宅

回覆樓主:

我個仔係1歲先排到育嬰園。我諗安排進食方面,真係好睇bb習慣。我個間可以返8am~6pm,

8:45am有早餐,中間有水果,午飯,4:00pm就食茶點。學校有晒時間表,我跟返個時間再調節下仔仔嘅進食。

好彩,我係有長老幫手接送返放學。咁我同老公就唔駛咁趕送返放學。
病左就真係無得返學。我試過長老個日要覆診,自己送返學,點知仔仔量體溫踩界唔俾入,我要即時請假。

呢d時候就比較麻煩

複式洋房

funnymilky 發表於 19-9-1 21:58
我個仔係1歲先排到育嬰園。我諗安排進食方面,真係好睇bb習慣。我個間可以返8am~6pm,

8:45am有早餐,中間 ...

有長老幫手真係好好多

但早上出門前同回家,有乜要攪?都係長老負責?
想問下bb病得有幾密?病左都係長老即刻去接放學?

大宅

kt197010 發表於 19-9-2 09:26
有長老幫手真係好好多

但早上出門前同回家,有乜要攪?都係長老負責?

早上出門,我地都有俾枝奶bb飲。因為佢好早起身。後尾佢自己戒奶,就轉左俾包佢食,呢到真係要預時間。有時仲要痾popo,要處理。我地就會預最少45分鐘出門前。

佢如果係嬰園發燒或病得好嚴重,老師先會打黎要即時接。但間間做法唔同,要問清楚你個間做法。

我地就4點半,長老接返屋企。跟住幫佢沖涼果d 預備bb晚餐.我放工就返去預備大人餐飯(但大部份長老都預備好,我純粹煮熟)。跟住老公返黎食完飯,就同bb玩下。9點幾就氹bb訓覺 之後我地再做其他家務

複式洋房

funnymilky 發表於 19-9-2 09:34
早上出門,我地都有俾枝奶bb飲。因為佢好早起身。後尾佢自己戒奶,就轉左俾包佢食,呢到真係要預時間。有 ...

感覺日日都好忙,好多嘢要攪,但有長老都已經幫到好多手
甘你bb入育嬰園,感覺長老又輕鬆d,大家都輕鬆d,bb又學到嘢

但有無識d爸爸媽媽係無長老,無工人幫手?係咪可行呢

大宅

kt197010 發表於 19-9-2 13:50
感覺日日都好忙,好多嘢要攪,但有長老都已經幫到好多手
甘你bb入育嬰園,感覺長老又輕鬆d,大家都輕鬆d, ...

咁我見大部份都嬰園同學仔都係有長老幫手

其實返慣左就ok ~放鬆

複式洋房

funnymilky 發表於 19-9-2 13:53
咁我見大部份都嬰園同學仔都係有長老幫手

其實返慣左就ok ~放鬆

想問下bb會不會好常病?

大宅

kt197010 發表於 19-9-4 20:22
想問下bb會不會好常病?

咁又唔係常常病,不過都間唔中會流下鼻水

複式洋房

funnymilky 發表於 19-9-4 20:35
咁又唔係常常病,不過都間唔中會流下鼻水

其實擔心bb病,又辛苦又無得返,自己假又唔夠
如果流鼻水,甘點樣解決?

大宅

kt197010 發表於 19-9-6 21:30
其實擔心bb病,又辛苦又無得返,自己假又唔夠
如果流鼻水,甘點樣解決?
...

飲燉洋蔥水炸,不過你bb得2個月大,我唔知飲唔飲得

大宅

回覆樓主:

不過有需要都會睇醫生

複式洋房

funnymilky 發表於 19-9-6 21:32
飲燉洋蔥水炸,不過你bb得2個月大,我唔知飲唔飲得

我都見網上好多話燉洋蔥水,話唔洗食藥,甘犀利?係咪無發燒都不用去睇醫生?
我真係好擔心bb將來病,周圍問屋企附近診所有無邊間有得睇,但好多醫生只睇1歲以上,有d睇bb嘅但話如果bb無發燒,其他病徵係唔會開藥

大宅

kt197010 發表於 19-9-6 21:45
我都見網上好多話燉洋蔥水,話唔洗食藥,甘犀利?係咪無發燒都不用去睇醫生?
我真係好擔心bb將來病,周圍 ...

你屋企附近冇兒科專科? 我覺得洋蔥水又唔係真係咁神奇咩病都搞得掂,不過好初起都可以嘅。但我仔3個月有少少咳同流鼻水,我都有帶佢睇醫生。始終第1胎,驚同唔識,所以睇醫生穩陣d.睇完我都冇俾藥佢食。

複式洋房

funnymilky 發表於 19-9-6 22:06
你屋企附近冇兒科專科? 我覺得洋蔥水又唔係真係咁神奇咩病都搞得掂,不過好初起都可以嘅。但我仔3個月有少 ...

係呀,第一胎,真係好擔心,想搵定資料先

屋企附近就係無呀,只有一d睇全科嘅醫生,有兒科證書甘,最近嘅兒科醫生都要坐一個地鐵站,好擔心睇醫生又要等唔知幾耐,一陣等太耐要食奶無帶奶樽奶粉果d就麻煩,所以都搵定屋企附近嘅醫生咋

大宅

回覆樓主:

你預左返育嬰院係好辛苦,如你冇人幫接送,嬰院又唔係附近,我囡當初返有啲係老人家接送,有啲請姐姐,有啲係自己冇返工自己接送,或者住得好近,兩個都返工又自己接係好少

複式洋房

daisy0108 發表於 19-9-7 14:38
你預左返育嬰院係好辛苦,如你冇人幫接送,嬰院又唔係附近,我囡當初返有啲係老人家接送,有啲請姐姐,有啲 ...

我都估計會好辛苦呀,又要坐車來回,又要準時去接送,bb辛苦我地都辛苦,但真係無辦法,無地方放工人,又突然家人照顧唔到,計過條數一個唔做嘢又唔夠錢,真係喺一個困局入面

大宅

kt197010 發表於 19-9-8 00:42
我都估計會好辛苦呀,又要坐車來回,又要準時去接送,bb辛苦我地都辛苦,但真係無辦法,無地方放工人,又 ...

聽到都覺得辛苦,可唔可以其中一個轉做part time 先。等bb大d先變返full time.
要準時接送,無得延展?

其實bb幾時入嬰院?

複式洋房

funnymilky 發表於 19-9-8 21:35
聽到都覺得辛苦,可唔可以其中一個轉做part time 先。等bb大d先變返full time.
要準時接送,無得延展?

所有嘢都係好突然,所以真係一言難盡
無延展係因為甘啱full晒
10月入,到時兩個半月,所以好擔心,尤其係bb病,bb又辛苦,我地又可能突然要請假

大宅

kt197010 發表於 19-9-10 16:41
所有嘢都係好突然,所以真係一言難盡
無延展係因為甘啱full晒
10月入,到時兩個半月,所以好擔心,尤其係b ...

希望一切順利

男爵府

去育嬰院的價錢同請保姆EE(送去EE屋企)差唔到幾多,不如請保姆照顧,打風落雨病左都唔使咁被動

首頁

尾頁

跳至