婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

我Bb7個半月大,住娘家,我是full time mum自己照顧bb,只有準備bb食物/洗澡/去比較久廁所/我食飯時才會找家人幫手湊。

昨晚,我去了洗澡大約5分鐘,正在擦乾身體之際,聽到bb哭聲,大概哭了3-4下(5秒左右),客廳有公公婆婆姨姨,3人,但都沒人理bb!

如是者我未擦乾身體就包條毛巾先出去安撫bb,此時,我見到婆婆站在不遠處,丁字腳企,安樂地禁緊手機,我就講左句「搞錯呀無人理佢」!然後,當時在廚房準備食野既姨姨(我妹)就爆我話我「洗唔洗呀?!皇帝牙?」婆婆就回覆「諗住打埋幾隻字姐嘛」。續*

別墅

回覆樓主:

結果,引發我同我妹世界大戰嘈到好甘:佢認為我不應話人,bb只是喊左5秒而且很安全(在床仔訓醒喊)。但我嬲的卻是婆婆的態度,由得bb喊仍繼續低頭按手機。

大家都認為是我太緊張,但當我衝出去看到婆婆的不著緊,實在有點嬲,講左句「搞錯呀無人理佢」。比呀妹鬧到七彩,呀妹覺得係我唔岩,叫我上黎問下人。
請問以上情況,我話婆婆係我錯嗎?

更新*
大家的回應令我明白大多數人都覺得bb喊好小事,婆婆繼續禁手機是正常。我以後不會再對家人期望太高,免得爭吵。而我深思過後,仍然覺得不忍心由得bb喊。任何人託我照顧bb,如bb喊,我也會即時放下手機先去安撫,盡力了解bb需要。

大宅

回覆樓主:

如bb係安全情況下喊5秒好少事姐
當練習下個肺囉
放鬆d就可以啦 無需要執著
有時行開行埋bb都會叫下喊下 緊記安全就睇開d
bb第日重有排喊

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

7個月大,5秒,真係好少事。。。。

男爵府

Wongbbbbbbbb 發表於 19-8-31 14:54
結果,引發我同我妹世界大戰嘈到好甘:佢認為我不應怪人,bb只是喊左5秒而且很安全(在床仔訓醒喊)。但我 ...

我係你阿妹都爆你
你當你阿媽係工人咩

你個b喊五秒都唔得
請工人啦

子爵府

回覆 Wongbbbbbbbb 的帖子

其實真係好小事
借問聲你個C6呢?如果你咁緊張,就應該係你自己or你C6睇住。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Wongbbbbbbbb 發表於 19-8-31 14:54
結果,引發我同我妹世界大戰嘈到好甘:佢認為我不應怪人,bb只是喊左5秒而且很安全(在床仔訓醒喊)。但我 ...

喺張床度冇問題
我以為你講跌左落地下都冇人理添,唔好太緊張
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

liumeowjen 發表於 19-8-31 15:56
我係你阿妹都爆你
你當你阿媽係工人咩

X2

比我都爆你 誇張到咁

我個b女2個月大,所以唔好話咩你無你唔明之類

子爵府

回覆樓主:

咁B B個老豆呢?

自己仔女自己湊。

男爵府

唔應BB一喊即抱。唔係好事嚟。

男爵府

既然你叫人評理,咁我就評下,直頭係你問題,喊5秒都要即刻抱真係誇張,除非佢跌左落地或有危險。我係你媽或妹都爆啦,比人當工人咁點,咁巴閉就自己湊。
我b由出世到依家七個月大都不抱就喊,所以我都冇可能理抱佢咁多。

男爵府

Wongbbbbbbbb 發表於 19-8-31 14:50
我Bb7個半月大,住娘家,平時我自己照顧bb,準備bb食物/洗澡/去比較久廁所/我食飯時才會找家人幫手湊。不過 ...

其實真係好小事,唔洗咁緊張。
我囡11個月大抱番大陸陌生環境驚驚,每刻都要我陪,唔望住我就喊到要生要死,我老豆仲要開口話BB喊下對個肺好,洗乜抱佢咁多。
係奶奶屋企由個囡扭計喊,奶奶就好緊張話我,好似個孫喊幾聲會眼盲咁
放鬆D....你過份緊張

伯爵府

Wongbbbbbbbb 發表於 19-8-31 14:50
我Bb7個半月大,住娘家,平時我自己照顧bb,準備bb食物/洗澡/去比較久廁所/我食飯時才會找家人幫手湊。不過 ...

好明顯佢地唔關心你bb, 因為我都有家人係咁

大宅

我bb係工人湊多,只要bb係安全,我唔介意工人冇立即安撫,喊10秒我都接受到,只要工人係確實佢安全冇唔舒服
如果一喊即抱我覺得會寵壞,你都話佢只係瞓醒喊,屋企人又喺晒身邊知佢冇危險,喊一陣冇咩大不了

子爵府

回覆樓主:

或者你屋企人目測咗BB冇危險, 有時BB喊兩聲唔需要即時安撫( 咁梗係要望下佢有冇喊到發紫/其他……), 太過緊張 習慣咗就會好黐身

子爵府

flowerbabe 發表於 19-8-31 18:56
好明顯佢地唔關心你bb, 因為我都有家人係咁

咁樓主係咪應該搬走呢?

子爵府

你太緊張了
同埋其實人哋係冇義務幫你手

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

畀面勳章

樓主,放鬆心情,BB重要,但與家人關係都重要。當他們感到有壓力湊你個BB,最終辛苦自己和BB.

首頁
12345...8

尾頁

跳至