婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

下 ?!
我有時真係會由佢喊1陣woo
咩係下下喊都要仆出去睇
只要佢係安全環境下 唔係跌落地 爬轉焗到塊面 我又真係唔會即刻理佢
婆婆 姨姨唔係工人 佢地冇責任24小365日貼身照顧
如果以你個程度 真係痾個尿都要帶埋入廁所 放身邊先搞得掂

大宅

回覆樓主:

其實樓主你過份緊張喇
婆婆其實無責任一定要幫你照顧BB的,你都唔可以要求屋企人一定要事事以BB為家庭中心吖

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

太誇張了吧, 喊3下(5秒左右)都忍受唔到? 即係BB從來都好少喊?
一喊即刻要"人嚟呀! 快氹我呀! "
全屋大人要圍住個7個月大BB轉?
我個BB在安全情況下, 我會俾佢喊一陣(大約唔超過10分鐘), 當訓練個肺活量.
樓主, 抱慣咗, 你以後有排辛苦呀, 過來人的經驗
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

你真係太緊張
BB喊一陣好小事,況且係床仔咁多人都見到係安全情況下,唔駛喊幾下即刻就仆去抱既~因爲咁少既事就同屋企人鬧交真係好無謂,而且你咁緊張對自己同家人都唔好。

翡翠宮

回覆樓主:

痴根
以後送到我面前都吾會掂

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得係你妹妹認為你咁樣呼喝媽媽唔好
大家好, 我是脾脾蟲  

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

產後抑鬱呀?忍受唔到bb 喊5秒,真係未聽過

伯爵府

of coz你錯
你咁緊張咩事

大宅

你錯

子爵府

包毛巾就衝出去?
好在無外人在家 不然我覺得好失禮

樓主冷靜少少 你太大壓力了

男爵府

Wongbbbbbbbb 發表於 19-8-31 14:54
結果,引發我同我妹世界大戰嘈到好甘:佢認為我不應怪人,bb只是喊左5秒而且很安全(在床仔訓醒喊)。但我 ...

你太緊張了

複式洋房

Wongbbbbbbbb 發表於 19-8-31 14:50
我Bb7個半月大,住娘家,平時我自己照顧bb,準備bb食物/洗澡/去比較久廁所/我食飯時才會找家人幫手湊。不過 ...

如果係初生bb就繄張D,但佢都7個月,係床醒左喊兩聲就收聲都唔洗咁緊張。聽過sleep training的話BB醒咗喊最好等一陣先,如果唔收聲先去睇佢,可以幫佢學習自我安撫。

別墅

sinohk33 發表於 19-8-31 17:13
咁B B個老豆呢?

自己仔女自己湊。

我係自己湊,只係去左沖個涼,5分鐘=_=

別墅

flowerbabe 發表於 19-8-31 18:56
好明顯佢地唔關心你bb, 因為我都有家人係咁

終於有人明白,好感動!從來都係自己湊,不過係去左沖涼5分鐘!從來無要當任何人係工人,只係嬲家人唔緊張bb!你明白實在太好了!

別墅

c27cheun 發表於 19-8-31 17:35
既然你叫人評理,咁我就評下,直頭係你問題,喊5秒都要即刻抱真係誇張,除非佢跌左落地或有危險。我係你媽 ...

我係自己湊,只是去左沖涼5分鐘,沒有把任何人當工人,只是嬲家人的態度不在乎bb喊,究竟何以忍心寧願打閒聊訊息都不理bb?唉

別墅

sinohk33 發表於 19-8-31 19:57
咁樓主係咪應該搬走呢?

又唔洗搬走咁嚴重!既然我心中知道家人不會太緊張bb,我唯有把對家人的期望調整,不會再有太高的期望,我自己仍然會努力寵愛我bb的!

別墅

adachau 發表於 19-8-31 22:47
樓主,放鬆心情,BB重要,但與家人關係都重要。當他們感到有壓力湊你個BB,最終辛苦自己和BB.
...

明白,謝謝你們每位的回應,我會調整一下自己對家人的期望,但我仍然會努力寵愛好bb!老實講對我媽媽和妹妹確係有少少心灰!唉!

申報番我平日是自己湊,非常努力地湊,關心bb每一刻!這次,我只是行開5分鐘去沖涼。

別墅

mini1204 發表於 19-9-1 02:55
痴根
以後送到我面前都吾會掂

好彩你唔係我家人,心地真係涼薄,不明白為何能忍受bb喊聲去打訊息?何以忍心?即使係人地個bb我都唔忍心!訊息閒聊和bb我一定揀bb!

子爵府

Wongbbbbbbbb 發表於 19-9-1 16:04
又唔洗搬走咁嚴重!既然我心中知道家人不會太緊張bb,我唯有把對家人的期望調整,不會再有太高的期望,我 ...

你屋企人好正常,係你太緊張,同要求別人太高,只會令家人關係緊張。

大宅

回覆 adachau 的帖子

BB 喊好小事, 家人不理是對的, 否則BB會以喊來要人抱

首頁
12345...8

尾頁

跳至