婆媳關係

跳至

首頁
23456...8

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓

我明白我係少數人會揀即時安撫bb(是安撫不是秒抱)。大家唔洗咁勞氣!我不會再對任何人有期望只會默默做好自己認為的標準!不再不再要求別人,就不會有爭吵,感謝你們的關注!

希望大家唔洗咁勞氣喔

複式洋房

2019新春慶豚圓

百寶袋 發表於 19-9-1 22:37
我識字,隻隻字都識。
只不過唔明你個腦諗啲乜啫。

解答下你我諗咩:我咪就係覺得,如果我幫人睇住bb時,見到bb喊,我會放底手頭上既閒聊訊息去安撫bb囉!就係咁簡單!我唔忍心但原來好多人都可以!我以後會理解亦唔會再多口了!

大宅

咪就係要怪老公點解唔同你一齊湊囉
你地先係父母,先有責任
你媽,阿妹,無責任一定要全照你心水湊架

大宅

Wongbbbbbbbb 發表於 19-9-1 22:19
借問一聲,喂流浪動物/撫養4狗2貓/喜歡小朋友/bb喊即時安撫,唔可以自稱愛心爆棚,咁點樣先可以自稱愛心爆 ...

對自己家人都唔體諒
點愛心爆棚?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Wongbbbbbbbb 發表於 19-9-1 22:31
文章中從未表達要家人「秒抱」而是希望有人能前去「安撫」,當時bb喊醒無照顧者在身邊亦無人安撫,我才會 ...

你#1都話婆婆當時站在不遠處
bb聽覺好靈敏,聽聲已經知道有照顧者喺附近,佢會感受到自己喺熟悉同有安全感嘅環境
你認為照顧bb係「秒回」先叫愛,但愛bb方式唔係得一種
時間係最好嘅證明,假如他日遇到問題,試諗諗旁觀者意見

男爵府

liumeowjen 發表於 19-9-1 21:58
你見佢只reply 自己想睇嘅嘢就知

仲自稱愛心爆棚真係笑死人

我相信:種甚麼,得甚麼
時間係最好嘅證明

複式洋房

2019新春慶豚圓

liumeowjen 發表於 19-9-1 22:48
咪就係要怪老公點解唔同你一齊湊囉
你地先係父母,先有責任
你媽,阿妹,無責任一定要全照你心水湊架

明白,上面好多人留言話左我了,我亦明白不應對人要求太高,所以以後不會要求任何人,但仍然會做好自己的標準!謝謝你的回應!

複式洋房

2019新春慶豚圓

秋天與楓葉 發表於 19-9-1 22:54
我相信:種甚麼,得甚麼
時間係最好嘅證明

我也相信!種什麼得什麼!

所以從來對自己要求很高,通常能達到很好的成績!但不知不覺給了別人壓力,係我唔好!

幸好老公同我一樣同聲同氣,才一直恩愛到現在!今次的事,老公也認為應先放下閒聊訊息去安撫bb,謝謝老公理解我。

複式洋房

2019新春慶豚圓

liumeowjen 發表於 19-9-1 22:50
對自己家人都唔體諒
點愛心爆棚?

「當時」如果佢係做緊野,我當然會體諒,但竟然係禁手機send message啊!
「現在」我知道喇!學到野!大家既回應令我明白一直係我太高要求,係我唔岩令家人大壓力,以後唔會了!

關於愛心爆棚,雖然得唔到你認同,不過會繼續做好事,同埋唔會再要求家人,亦想關係和諧點!

複式洋房

2019勳章

其實連媽媽自己有時都唔可以確保小朋友唔喊超過5秒,點可以將小朋友喊既責任推比其他人?仲要係怪你呀媽?!外婆幫手湊外孫真係錫,比面媽媽你先幫手,唔好奉旨,你估好多人鍾意湊孫無哂私人時間咩?湊都不特止,仲要湊到連個孫喊5秒都比你鬧,你媽咪真係會好心傷

複式洋房

2019新春慶豚圓

iammonkeyching 發表於 19-9-1 23:38
其實連媽媽自己有時都唔可以確保小朋友唔喊超過5秒,點可以將小朋友喊既責任推比其他人?仲要係怪你呀媽? ...

冷靜一點,昨晚是去沖涼5分鐘,不是全日/成日需要人幫手,我為了bb已辭職做full time mum,自己湊。

怪婆婆的點是:婆婆send手機msg 不理bb喊。閱讀完大家的回應,我已明白原來婆婆好正常,亦以後不會再要求別人同自己一樣湊b方式。

男爵府

回覆樓主:

喊5秒都咁緊張,第時學行路,學爬,睇少陣仆一仆,你會唔會殺人呀!可能你第一個b, 第一次做媽咪,但唔洗咁緊張既,少少事都攪到咁大件事,我唔想將來係呢到你會比人串,咁緊張,唔好出街喇,用個罩保護住個仔喇!

複式洋房

2019新春慶豚圓

至愛朱古力 發表於 19-9-2 00:37
喊5秒都咁緊張,第時學行路,學爬,睇少陣仆一仆,你會唔會殺人呀!可能你第一個b, 第一次做媽咪,但唔洗咁 ...

我原本以為,bb喊係重要過sd手機msg,但原來唔係,同大家傾完真係見識多左,多謝晒!

唔會罩住個仔,已經出過好多次街,無問題。如遇到在bb喊時會立即安撫了解bb有咩需要。有次見到有個爸爸推住bb車,車入面bb女喊到拆天仍若無其事,我已經覺得好出奇,為何能忍心由佢喊?
最後,這裡的大家令我了解到,原來好多人都是這樣。

你講到殺人太嚴重了,希望你冷靜少少唔好誤會我原意。原意只想討論「態度問題」:婆婆在bb喊時若無其事地sd msg是否適當。

大宅

樓主不停話個B自己湊,認為家人只係幫佢睇住5分鐘,好小事都做唔到,但多咗個B喺屋企,你唔使人幫你湊,其實都已經麻煩到人㗎啦,姨姨會咁同你講嘢,其實應該忍咗你好耐

男爵府

好小事,我兩個肺容量好大,我真係試過由得佢喊夠為止,反而係婆婆見到會唔抵得即抱,其實最緊要安全,佢又無異樣就得。

大宅

Wongbbbbbbbb 發表於 19-9-2 01:08

我原本以為,bb喊係重要過sd手機msg,但原來唔係,同大 ...

Bb喊重唔重要係睇佢咩事喊,湊得耐你會發現除左有生命危險之外,bb大把係又喊唔係又喊嘅時候,唔係人地唔去安撫就唔愛自己個b,講到對家人降低要求,好似自己啱哂咁。湊仔好方法好多,唔會只有自己嗰套啱。
仲有,人地b女喊到拆天或者比人鬧完罰緊,又或者發癲扭緊,就算幼稚園老師都會比學生自己喊一陣等佢冷靜,教仔就係要忍心。不過,世上慈母多敗兒真係好多,係我多事了。

男爵府

2019新春慶豚圓

Wongbbbbbbbb 發表於 19-8-31 14:50
我Bb7個半月大,住娘家,我是full time mum自己照顧bb,只有準備bb食物/洗澡/去比較久廁所/我食飯時才會找 ...
覺得好小事,你都係唔好計較,
佢地又唔係五分鍾都唔理,5秒

大宅

我反而想四大長老唔好一喊就理,又氹又抱,喊一陣唔會壞嘅。

大宅

Wongbbbbbbbb 發表於 19-8-31 14:50
我Bb7個半月大,住娘家,我是full time mum自己照顧bb,只有準備bb食物/洗澡/去比較久廁所/我食飯時才會找 ...

其實又唔洗甘緊張既,只係喊左5秘鐘姐,
又唔係有咩危險,除非係喊好耐啦,唔係既話喊幾下我又覺得冇咩問題

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

5秒就比你話
佢地都好大壓力
你身為媽媽緊張正常
但不能期望別人同你有一樣反應
對我黎講
bb狀態安全就得

首頁
23456...8

尾頁