婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓

yu12345678 發表於 19-9-3 00:26
其實你改標題啦,追左你個post 幾日,評咩論啫,所以唔支持你既都俾你串,淨係覺得支持你嗰啲先係好既,你 ...

你覺得我串之前,又有無見到有些留言已經唔係評論,而是直接攻擊?
-產後抑鬱(無
-當家人係工人(從來無
-奉旨/老奉(更加無
-被懷疑老公靠外家(多餘的幻想
-被懷疑與老公關係差(無
-懷疑我會殺人(痴線
-叫我搵罩罩住個仔(離晒題

啊,可能有啲無提,因為唔太記得

你認為即使評論帶有惡意攻擊我都應禮貌接受嗎?

係咪唔可以和諧平等地溝通?
啲人又睇啲唔睇啲,閱讀理解能力
何以見得我將bb扔比家人?我先唔捨得啊,只係無諗過行開去沖涼就發生咁既事而我當初真心唔知原來自己同大眾想法係有距離既,都多謝有部分有禮貌回應我既人,感謝令我見識多左

態度既野,大家咁話

複式洋房

2019新春慶豚圓

hoiching0516 發表於 19-9-2 23:01
大家湊仔方法唔同,有緊張的,有放任的,互相尊重就ok lar

終於有人講人話!
同意!互相尊重!
多謝你啊
我就係緊張派然後就得罪左大部分人

緊張派亦唔代表「慈母多敗兒啊」
錯會鬧,價值觀偏差會教,比bb嘗試自理(我仔BLW好成功!)

緊張派=慈母多敗兒,啲人個腦去左邊好難溝通!

複式洋房

2019新春慶豚圓

miko0702 發表於 19-9-2 22:40

如果比個b喊5秒都叫唔理個bb,以你既講法,我係ftm亦冇四大 ...

冷靜!我先唔會話人「虐兒」,係我同大家湊b方法唔同姐,我唔會強迫別人認同我,但都唔好誤會我

我已明白我係屬於少數較為緊張既媽咪!
也後悔自己一廂情願地以為家人會跟我一樣緊張呀b,以後不會了,亦不會再為湊b嘈了!學有些師姐師兄話齋,呀b安全就算

我幻想過可否照大家方式去做,但我諗左好多次,我真係唔得呀,我做唔到,做唔到呀b喊我繼續sd msg!我諗番起我洗碗時都係即刻扔底碗洗手過去睇+一路行一路大叫「呀b咩事~媽媽黎喇~」總之我以後唔再要求別人就得啦,希望一家人和和氣氣

複式洋房

2019新春慶豚圓

monchhichijoyce 發表於 19-9-2 23:00
但喊幾秒真係好小事咋喎,反而人地即刻去安撫bb我又覺得太緊張,我係媽媽都覺得冇咁嘅必要
...

明白呀,多謝你抽空回覆我!我係比較緊張,又想家人可以同自己一樣咁緊張bb,才會激嬲呀妹以後不會了,我有我緊張,不會再要求別人,謝謝你們的提醒!

複式洋房

2019新春慶豚圓

KILW 發表於 19-9-2 23:19
完全唔同意唔放低手機安撫個b就代表無關心、無重視。你無唔比個b喊,因無論你比定唔比個b都自然會喊,只不 ...

不如退一步睇睇,人們既即時反應:「仆過去」定「放下先」?可顯示到人對該事件的關注程度,

我承認我係緊張派,當初出po時唔知自己同大多數人做法有距離。我現在知道了,很感謝留言的大家。我幻想過跟大家方法做,但發現自己做唔到,放唔低果份緊張。但我懂了,唔好期望別人同自己一樣,更不應要求人,但也希望別人能尊重我。

緊張一點不代表慈母多敗兒
如錯會鬧/價值觀偏頗會教,會比bb嘗試自理,例如我仔BLW好成功!

為何緊張啲就被認為是慈母多敗兒呢?

複式洋房

回覆樓主:

其實我明,我都會即刻睇bb(唔係即刻抱)
不過你而家明白要降低對別人既期望就好了,同返媽媽妹妹say句sorry,自己語氣重左,大家一家人都錫bb既

大宅

Wongbbbbbbbb 發表於 19-9-1 22:19
借問一聲,喂流浪動物/撫養4狗2貓/喜歡小朋友/bb喊即時安撫,唔可以自稱愛心爆棚,咁點樣先可以自稱愛心爆 ...

咁你又點對屋企人丫…你好意思請自己愛心爆棚…你屋企人欠左你架…咁你唔好去沖涼痾屎啦…因為唔知 bb會幾時喊架…最好24小時痴住bb啦…

大宅

2019新春慶豚圓

樓主好難頂,你長長氣氣重復又重復你比其他人更寵愛BB,人又愛心爆焩,教BB又成功,好心你啦,你第一時間安撫BB,唔代表你係最好最偉大,呢度大把好媽媽,個個當自己仔女如珠如寳,你唔係唯一,每個人做法唔同。BB安全最緊要,你媽丁字腳企喺度,好大機會BB已睇到佢,喊可以係想抱,但心理上已覺安全,唔係你衣衫不整咁撲出嚟先叫最好。你成日評自己做媽媽有幾好,不如問吓你自己做女有幾差!

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Pianocake 發表於 19-9-3 13:52
樓主好難頂,你長長氣氣重復又重復你比其他人更寵愛BB,人又愛心爆焩,教BB又成功,好心你啦,你第一時間安 ...

大宅

樓主好難頂,你長長氣氣重復又重復你比其他人更寵愛BB,人又愛心爆焩,教BB又成功,好心你啦,你第一時間安 ...

人話

大宅

其實你改標題啦,追左你個post 幾日,評咩論啫,所以唔支持你既都俾你串,淨係覺得支持你嗰啲先係好既,你 ...

只想圍爐取暖

伯爵府

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 大廚勳章 陪月勳章

講得好

複式洋房

比個like你

男爵府

回覆樓主:

其實,樓主嗰bb已經七個月,係公公婆婆屋企住,有乜理由唔知公公婆婆點照顧自己嗰仔???

複式洋房

心聲

民房

講出了重點

民房

複式洋房

Wongbbbbbbbb 發表於 19-8-31 14:50
我Bb7個半月大,住娘家,我是full time mum自己照顧bb,只有準備bb食物/洗澡/去比較久廁所/我食飯時才會找 ...

爬晒文同留言,想同樓主講,每個媽媽都會用最大的努力去寵愛自己嘅小朋友,無話特別好/唔好的方法,我明白樓主你見到呢一幕會覺得佢地唔緊張,但其實只係大家標準唔一樣,佢地唔愛唔緊張小朋友,同住一個月你應該都徹底感受得到,單憑呢5秒抹殺左佢地,好似有小小唔公道。最深刻一句,你話因爲呢件事覺得你妹妹無你想像中咁愛bb,或者換個角度黎睇,佢可能係因為你出聲怪責佢地喺呢5秒都無人跑去理bb嘅態度,不值咁樣對屋企人先話你。你地因為屋企有白事,喺呢啲需要互相支持嘅日子仲可以一齊住,互相照應,相信你地一家人關係原本不差,唔好為左呢啲小事而傷到大家感情。

複式洋房

alex1111 發表於 19-9-4 11:57
爬晒文同留言,想同樓主講,每個媽媽都會用最大的努力去寵愛自己嘅小朋友,無話特別好/唔好的方法,我明白 ...

見到你話今次大家已經無事,但有一必有二,希望你可以好似上述媽媽們所講,同你自己所講,調整一下對別人的期望同做法,今次因爲5秒唔理佢,下次可能又有其他佢地眼中好小的事,同屋企人維持良好關係,都係小朋友學習的榜樣。世上不會有兩個自己,愛與不愛、不夠愛,沒有標準和界限的。媽媽加油!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊