婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

我愛Corina 發表於 19-9-1 03:17
產後抑鬱呀?忍受唔到bb 喊5秒,真係未聽過

唔係啊無抑鬱不過愛心爆棚我平時喂開流浪動物/家有4狗2貓/十分喜歡小朋友,實在不會顧住打閒聊訊息而不理bb喊,好會先安撫bb再同人閒聊~

看完大多數人都認為不先理bb打訊息是沒問題,我已知道我跟大多數人不同,但也不認為自己是錯,只是我比他們更寵愛我bb,我亦會把對家人的期待調低,不會再有過分的期望了!

謝謝大家

別墅

sinohk33 發表於 19-9-1 16:31
你屋企人好正常,係你太緊張,同要求別人太高,只會令家人關係緊張。
...

明白呀!我唔會再對別人有太高期望了!但我仍然會努力做個好媽媽

子爵府

Wongbbbbbbbb 發表於 19-9-1 16:49
明白呀!我唔會再對別人有太高期望了!但我仍然會努力做個好媽媽
...

祝你小朋友快高長大,媽媽放鬆D啦。

別墅

coolcats 發表於 19-9-1 11:47
包毛巾就衝出去?
好在無外人在家 不然我覺得好失禮

係啊,唔係嚇親都唔想衝出去,不過隔住度門聽到bb喊無人理真係好驚好擔心迫住衝出去
再見到我媽係度丁字腳企悠閒地禁手機先嬲呀嘛!

大宅

你媽為咗閒聊要BB忍受5秒痛苦就真係好過份,但只係忍受5秒冇被關注.....咁就被你怪責,你媽嘅唔開心應該唔止5秒。我提議樓主你改為一星期冲一次凉,時間減至三分鐘,你BB嘅人生將更加快樂,你家人亦是

禁止訪問

公爵府

Wongbbbbbbbb 發表於 19-9-1 16:04
又唔洗搬走咁嚴重!既然我心中知道家人不會太緊張bb,我唯有把對家人的期望調整,不會再有太高的期望,我 ...

搬出去

公爵府

Pianocake 發表於 19-9-1 17:49
你媽為咗閒聊要BB忍受5秒痛苦就真係好過份,但只係忍受5秒冇被關注.....咁就被你怪責,你媽嘅唔開心應該唔 ...

係喎,你有無事後問侯番媽媽有無唔開心?

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

樓主非常自我中心
呀媽幫手湊b,7個月大bb瞓醒喊5秒,咁芝麻綠豆嘅小事都要俾你鬧

愛bb唔係要秒秒都安撫bb,比bb知道瞓醒仍然喺熟悉嘅床仔同有照顧者喺身邊就安全,唔需要秒抱先係安全,比bb學習自我安撫係一個成長過程

樓主要求何奇高,估計樓主都唔係第一次咁樣對家人,呀妹睇唔過眼直斥其非實屬正常
一世人兩姊妹/兩母女,多數會忍讓你同唔計較
但如果你唔改善,依舊用呢種心態去對老公......只能祝你好運

男爵府

秋天與楓葉 發表於 19-9-1 21:27
樓主非常自我中心
呀媽幫手湊b,7個月大bb瞓醒喊5秒,咁芝麻綠豆嘅小事都要俾你鬧

你見佢只reply 自己想睇嘅嘢就知

仲自稱愛心爆棚真係笑死人

連自己屋企人都唔尊重
仲好意思咁講

點解唔怪自己老公?

別墅

你媽為咗閒聊要BB忍受5秒痛苦就真係好過份,但只係忍受5秒冇被關注.....咁就被你怪責,你媽嘅唔開心應該唔 ...

你講呢啲野唔會令我嬲咖,平心靜氣講,我已明白係我對家人期望太高,我以後會調整,現在與家人關係仍然好好,感謝你的回應~亦明白原來不是大多數人和我一樣寵愛寶寶,我是少數,但不代表我寵愛我寶寶是錯,我仍然會努力做個好媽媽

別墅

百寶袋 發表於 19-9-1 19:12
有幾驚,驚得過你唔著衫用毛巾抱仲得人驚。
樓主有無檢討吓自己好有問題,你阿媽丁字腳好,大字形都好,都 ...

你不理解我無所謂,我沒有覺得自己岩,我明白我有錯,我錯在對家人期待太高,但不代表我需要降低對自己的要求去迎合大眾的「標準」,我以後分清楚便能解決問題!我仍然可以緊張和寵愛自己的寶寶,只是降低對家人的期待就可以了!如果你要我嘗試不緊張寵愛我的寶寶,我辦不到!

別墅

liumeowjen 發表於 19-9-1 21:58

老公當時不在喔,你有看文章嗎?當時只有公公婆婆姨姨三人在家!你唔洗咁勞氣啊!睇完大家留言,確係我對家人期望太高,以後不會了。但我唔需要降低對自己湊bb要求去迎合你的標準吧?閒聊訊息vs bb喊,我仍然會揀先處理bb喊,這是我對自己的要求!總之以後絕對不會再對家人有同樣的期望,也不會出聲了。默默地做好自己總可以吧?

禁止訪問

別墅

liumeowjen 發表於 19-9-1 21:58

借問一聲,喂流浪動物/撫養4狗2貓/喜歡小朋友/bb喊即時安撫,唔可以自稱愛心爆棚,咁點樣先可以自稱愛心爆棚?

公爵府

絶對同意

別墅

秋天與楓葉 發表於 19-9-1 21:27
樓主非常自我中心

文章中從未表達要家人「秒抱」而是希望有人能前去「安撫」,當時bb喊醒無照顧者在身邊亦無人安撫,我才會衝出去及嬲。

回應你的擔憂,我與老公關係很好很恩愛,老公也是一個要求高的人,他亦表示如遇同樣情況也會出聲問呀媽點解唔安撫左bb先打訊息。好彩同老公倆人同聲同氣同心情!

對呀媽呀妹不會再有同樣期望,我明白自己與大多數人湊bb的態度和方式是很不同!感謝大家賜教,確實學到野、見識多左!謝謝你們回應~

在我而言,無論如何,閒聊訊息 vs bb喊,我仍然會選擇先安撫bb。以後亦不會再對他人有同樣的期望,就不會有嗌交爭吵了!

別墅

百寶袋 發表於 19-9-1 22:16
係你到現在都不理解自己錯啲乜,去健康院問吓醫生,你有無問題。
樓主唔想降低對自已要求,請你快啲搬走, ...

你識字呀可?我已經講左,不會再要求家人了,感謝你的關心!我以後只默默做好自己,不會對其他人有期望!謝謝你!

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至