0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 kitkitboo 的帖子

你2公婆好勁! 你老公好錫你同d小朋友,當然你1湊3都辛苦!

大宅

BearBearStitch 發表於 19-8-31 15:05
background
屋企冇工人
大b 2歲,日頭婆婆睇

我第一胎,老公返夜,一星期得一個晚上幫手餵奶。坐月得五日大假,之前產檢除咗飲糖水,其餘都係我自己一個人去,個五日大假都就返我出院時間同埋搞出世紙。
佢負責BB同我每朝嘅早餐,其餘時間都係我負責,好幸運,我個B係個半月自己戒夜奶,依家就快三個月,每晚11點就瞓,第二朝6-7點起身叫肚餓。
樓主唔好嬲,傷身架,不過兩公婆要互相體諒,我先生唔夠瞓,所以無咩特別我都要佢瞓,唔准湊B。我都覺得辛苦,但我做咗人阿媽,真係要無比愛心照顧BB。

洋房

回覆 PopcornMama 的帖子

唔好咁灰啦⋯⋯過左頭幾個月就會慢慢好架喇~一齊努力啦

洋房

如果喂奶粉可以定時餵嘎,我以前大b都是自己湊,set好時間前半年都是四個小時餵一次奶粉基本上可以循環,每四個小時餵一次,然後我一般十點訓,訓之前我就將那些煲湯的材料放入燉盅set好時間燉,然後晚上八點餵一次奶,我老公每晚都要十二點才訓,他餵十二點,跟住四點就我起身餵埋,餵完一般bb都是繼續訓啦,我就吃碗湯補充一下體力要不然就頂唔順,跟住洗埋奶樽和要搞嘎野再去訓,早上八點或前我老公返工前就餵一次奶,我就等b醒了再起身一起玩咯,跟住又是12點餵奶,四點,八點咁樣,相對就大家都有的訓。

大宅

BearBearStitch 發表於 19-8-31 15:05
background
屋企冇工人
大b 2歲,日頭婆婆睇

我bb都係1個月大左右未戒夜奶,我放緊產假,日頭而家都係暫時有陪月黎幫手。夜晚都係同老公輪流起身,雖然佢都要返工,但佢都知如果夜晚下下都係我起身,都係會頂唔順。所以老公會9點瞓,3點或4點果更就係佢起身,其餘bb間唔中瞓瞓下哭就係我起

首頁

尾頁

跳至