0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題。

屋企冰箱快被冰滿了,想買一個細冰櫃儲冰奶!請問大家有推介嗎?謝謝(emoji)(emoji)

目標全人奶到一歲。想襯仲未返工希望多儲一點冰奶...儲到一個量可以輕鬆D泵少D...而家埋身+泵奶其實都好攰...

大宅

cc1516 發表於 19-8-31 22:17
如題。

屋企冰箱快被冰滿了,想買一個細冰櫃儲冰奶!請問大家有推介嗎?謝謝(emoji)(emoji)

我全人奶餵bb,返工前全埋身,返工後bb食3餐泵奶,其實我覺得本身夠奶,唔需要儲咁多冰奶,因為甘本唔洗俾冰奶bb飲,儲咁多用唔著。好似我咁,朝早同返工泵出黎的奶每次多左2餐份量,儲黎做冰奶,但咁本用唔著,因為我只會俾早一日lunch泵的奶同即日朝早泵的奶俾bb飲,其實儲咁多做咩呢?我有時索性將新鮮奶拿來沖涼。

大宅

cc1516 發表於 19-8-31 22:17
如題。

你係咪每次埋身後都泵奶?如係,即身體其實做的奶量比bb本身食的多,到時你返工會好谷,到時啲冰奶愈儲愈多,愈谷又愈泵好煩架。真係冇需要儲太多,其實只是應付不時之需就足夠。放接近3個月都怕唔新鮮,我都拿去俾bb沖涼的。

複式洋房

dollawong 發表於 19-8-31 23:14
我全人奶餵bb,返工前全埋身,返工後bb食3餐泵奶,其實我覺得本身夠奶,唔需要儲咁多冰奶,因為甘本唔洗俾 ...

你本身係比較多奶的媽媽?BB一日食幾多餐?
因為我預返工之後奶量會下跌,又唔知方唔方便泵奶,所以成日想儲多D...

複式洋房

dollawong 發表於 19-8-31 23:19
你係咪每次埋身後都泵奶?如係,即身體其實做的奶量比bb本身食的多,到時你返工會好谷,到時啲冰奶愈儲愈 ...

頭六星期差不多每次都泵奶埋身成都泵奶,約3.5小時泵一次。到而家奶量比較穩定,就泵少左,一日泵五次。我冇考慮到谷奶問題多謝提點!

大宅

cc1516 發表於 19-9-1 02:32
你本身係比較多奶的媽媽?BB一日食幾多餐?
因為我預返工之後奶量會下跌,又唔知方唔方便泵奶,所以成日想 ...

我確實係多奶的,我靠埋身多奶,bb一日食6餐,返工時需要食3餐泵奶,我係朝早同夜晚都埋身餵,泵奶方面就朝早埋身後泵,lunch泵,放工回家就埋身餵,如谷先泵。bb已戒夜奶,夜晚只埋身唔會泵架啦。星期六日全埋身,唔會泵。如你奶量夠同穩定,返工後會繼續埋身,唔洗太擔心奶量跌,除非你變全泵媽,所以唔洗儲過多冰奶。你放產假又埋身又泵奶緊係辛苦,埋身就係俾身體知道bb需要做幾多奶,依家你身體做奶過多,你一唔泵實塞架,我勸你跟番第時返工泵奶時間預演好過,否則你返工冇得泵咁密,會好谷架。

複式洋房

dollawong 發表於 19-9-1 06:11

我確實係多奶的,我靠埋身多奶,bb一日食6餐,返工時需要 ...

好的,多謝你意見祝大家繼續奶源滾滾!

大宅

cc1516 發表於 19-9-1 21:56
好的,多謝你意見祝大家繼續奶源滾滾!

大家咁話

首頁

尾頁

跳至