自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

大宅

回覆樓主:

剛在屋邨大快活食飯,我地去時已經七點幾,個場都唔爆,仲有好多位剩,以前嘅星期日六點幾已經要等位,加上暑假前執左一粥麵,剛剛又執左間烌八,所以係靜左好多好多
我的寶貝

子爵府

小天使 發表於 19-9-1 16:41
放長眼看。無知真是好可怕。
你好彩見到歌舞聲平一面。
我不好彩,我識的朋友失業,有公司減人手,有人放無 ...

你回得好!咩sales 汰弱留強,佢係咪初出茅蘆?炒高人工個d ,留無乜經驗丶平個d, 當無人流同消費意欲的狀況,酒店、零售中高層丶前線曉飛都無用。

子爵府

三隻惡魔 發表於 19-9-1 19:49
剛在屋邨大快活食飯,我地去時已經七點幾,個場都唔爆,仲有好多位剩,以前嘅星期日六點幾已經要等位,加上 ...

我住個邊係中高消費餐廳多,$500 per head到(未開酒),目測少咗人同私家車,even 周五至日。

公爵府

2023年兔年勳章

Alanwong1019 發表於 19-9-1 18:28
請問香港生產能力又無科技又唔及人,而家比全世界睇到連大學生都無咩判斷力同分析力,完全突顯哂所有缺點 ...

又唔可以話全無分析力嘅,只係被人洗咗腦,喪失咗正常嘅思考能力。

香港無科技,係因為地產業主導經濟,「high tech揩嘢,low tech撈嘢」。高地價,加上放任自由經濟嘅盲目政策所做成。無腦嘅係為政者,唔係讀書嘅人唔及人。

歸根究底,係英國人種落嘅地雷,由無乜腦嘅香港人去拆彈,就咁炸掛咗。

子爵府

yurijm 發表於 19-9-1 17:43
唔係想冒犯樓主
但我想指出
大食代food court、元氣之類呢啲餐廳平民過平民

Agree 所以我都回覆差不多的comment

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

我做零售,舖頭少咗3份2生意

男爵府

你好岩, 無知真係好可怕。 淨係睇某地區某間食肆少左人排隊就話經濟差, send cv無人請又話經濟差, 日日出post唱淡香港經濟,都唔睇下大圍環境。 中美貿易戰明明咁大單都唔講, 人民幣跌唔講, 一定講係關香港黑衣人既事, 所以好多公司捱唔住要炒人要執 唔怪得成日比班大陸佬睇死, 香港唔係有大陸班同胞來港購物支持, 香港人食得(emoji)啦。

子爵府

72leelily 發表於 19-9-1 19:24
酒樓業比較特别
扯頭纜好多是骨水
股權散到七彩

係真唔係呀!介唔介意講多少少, 唔係太明白你的意思.....
你意思係指D 酒樓好多時都要搞好多非表面見到的收入黎撐住個營收?

子爵府

snow.white 發表於 19-9-1 19:53
我住個邊係中高消費餐廳多,$500 per head到(未開酒),目測少咗人同私家車,even 周五至日。
...

昨天去過南區某會所的朋友的宴會/party, 就咁睇佢地D booking 都用左80-90%, 斷估生意都唔算好差..... 果間野好多外國人去, 我見都仲好多人駕車去果度消費/一家大細黎玩。

公爵府

2024年龍年勳章

d 樓一樣咁貴,唔覺有乜差左

子爵府

janice1226 發表於 19-9-1 20:02
你好岩, 無知真係好可怕。 淨係睇某地區某間食肆少左人排隊就話經濟差, send cv無人請又話經濟差, 日日 ...

中美貿易戰/人仔貶值係external factor, 本土示威潮係internal factor, 雙重夾擊之下, 應該都傷唔少, 但經濟本身就有周期, 10年一次衰退, 其實都好合理。其實本土經濟差係上年年尾開始左, 因為好多貿易公司因為中美貿易戰少左好多訂單, 變左要炒人/減人工/shutdown business........不過咁, 以前好多名店sales 服務態度唔好, 而家少左人就開始識得用心服務, 都算係一件好事黎。

男爵府

回覆樓主:

班黃人鐘意攬炒麻...
其實佢地講到咁大義凜然...要reset香港麻..到時香港真係經濟差既話,到時唔好怪政府點解搞返唔起經濟啦~到時無能力再一年去幾次日本,年年換手機,就唔好怨啦~黃人們

大宅

正常食肆都要等位喎

男爵府

HL7646 發表於 19-9-1 20:11
中美貿易戰/人仔貶值係external factor, 本土示威潮係internal factor, 雙重夾擊之下, 應該都傷唔少, 但經 ...

做旅遊業/sales個班其實自己都應該會未雨綢繆, 無理由望經濟長時間都係直線上升。 賺左咁多年啦, 依家放緩無以前搵咁多,其實都正常。 學前面jm講 要放眼未來

大宅

1314625 發表於 19-9-1 16:42
一切都是言之過早。但如果情況繼續下去,無停止的跡象,看不到香港的前景,逐步抽走香港的投資/生意往來, ...

所以我好唔明點解有人仲可以無知到話對自己冇影響 可能佢地已經一無所有

子爵府

janice1226 發表於 19-9-1 20:17
做旅遊業/sales個班其實自己都應該會未雨綢繆, 無理由望經濟長時間都係直線上升。 賺左咁多年啦, 依家放 ...

無錯, 同埋好多sales , 尤其是名店/化妝品專櫃果D , 低學歷搵到40-60K 人工已經好唔錯, 而家個市差左D, 都應該仲有20K-30K, 其實都好過唔少寫字樓大學畢業做個Officer 人工。

FYI: 身邊朋友做marketing/HR, 好多做5年都係23-26K 左右, 班sales 搵多佢地好多......市旺時, 佢地人工拍得住醫生, 佢地應該識未雨綢繆先至係。

侯爵府

X2
啲人真係好天真。
依家係從根咁拔起左香港安全城市之名
破壞係人對香港嘅信心
呢樣係將影響到各行各業嘅發展,尤其金融業,因為金融業最重視保障和穩定。
等著朝

伯爵府

HL7646 發表於 19-9-1 16:29
最近有好多人話零售業/酒店業差左好多, 有酒樓/餐廳開始做唔住要執笠,
但小弟現實去過唔少地區的食肆都仲 ...

香港人唔係因為呢單嘢個個升仙,轉咗食香燭。唔洗食。

香港重有好多冇飯家庭都係出街食。人少真係出街食平過買餸。Food court,超市多人都正常。唔出去食,唔買餸食香咩。

酒店,我識人回香港幾日都唔係屋企人到住。Ymt4星酒店7xx3晚.重平過坐的士回北區。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

係少咗大陸人
只要商舖嘅租金平番便冇問題
生意可以繼續做

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

978212 發表於 19-9-1 19:26
如果前幾日路透講嘅係真啲,特區政府根本冇嘢可以做,因為權力根本唔係手上,最多就係派多啲警察嚟對付暴力 ...

空穴來風
你若盛開, 蝴蝶便來!

首頁
23456...18

尾頁

跳至