0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB出左世無耐好忙好辛苦,平時返工都係比奶奶湊,我抱親BB佢都喊,比奶奶抱,BB又唔喊,奶奶仲比說話我聽,話我抱得唔好,唔識湊BB,情緒就黎爆炸.......

別墅

我諗個個生完,同奶奶唔多唔少都有啲磨擦!
我奶奶都成日有心無意俾說話我聽,例如我話bb唔訓覺、曳,佢就話「我湊佢從來唔會咁」
我聽聽下都會嬲,不過我覺得自己情緒bb會知,所以有時都叫自己正面啲,反問返奶奶:「咁你點湊?」諗下佢湊法我有無可取之處。
大家都係愛錫bb,我覺得我忍到氣又學到嘅,都係對bb好啫!
唯有奶奶不在向老公呻下囉⋯⋯

大宅

chimpanzeee 發表於 19-9-2 10:13
BB出左世無耐好忙好辛苦,平時返工都係比奶奶湊,我抱親BB佢都喊,比奶奶抱,BB又唔喊,奶奶仲比說話我聽, ...

我會寧願自己湊返個b,都唔想俾99佢地湊

大宅

肚仔 發表於 19-9-2 10:56
我諗個個生完,同奶奶唔多唔少都有啲磨擦!
我奶奶都成日有心無意俾說話我聽,例如我話bb唔訓覺、曳,佢就 ...

我都想叫自己正面d,唔好咁在意奶奶說話 我同奶奶關係不嬲都唔好

男爵府

如果要返工,99湊BB嘅磨擦仲有排煩。你要調節自己放開放手俾佢揍

大宅

Margot215 發表於 19-9-2 11:04
我會寧願自己湊返個b,都唔想俾99佢地湊

我自己都想搵多d奶粉錢,唔想老公一個人養家咁辛苦呀

別墅

chimpanzeee 發表於 19-9-2 12:12
我自己都想搵多d奶粉錢,唔想老公一個人養家咁辛苦呀

其實BB係白紙一張,佢幾好壞個方面都係由細培養,我覺得如果唔係真係等開飯嘅話,不妨幼稚園先至返出嚟做嘢

男爵府

其實兩睇啦奶奶唔收錢幫你仲想點呀,我奶奶叫佢過嚟幫手望下,我落街買餸都唔肯

大宅

YellowDuckDuck 發表於 19-9-2 13:12
其實BB係白紙一張,佢幾好壞個方面都係由細培養,我覺得如果唔係真係等開飯嘅話,不妨幼稚園先至返出嚟做 ...

同意,如果屋企經濟冇咩大問題既話,不如樓主試下同老公商量下,睇下會唔會全職專心湊b,唔係既話bb大左未必會痴你同聽你教架

男爵府

BB出左世無耐好忙好辛苦,平時返工都係比奶奶湊,我抱親BB佢都喊,比奶奶抱,BB又唔喊,奶奶仲比說話我聽, ...

其實你99講得岩嫁,最大機會係你抱既手勢唔岩或者bb唔鐘意你陣味先會係咁喊,因為呀b咁細個睇唔到野,佢靠氣味 獲取安全感, 同埋平時奶奶湊開抱b嘅手勢一定係bb最鐘意嫁,你可以做既係一放工一放假就自己湊番,同bb一齊訓
等bb大個d可能會好d, 多啲陪佢玩 佢就會黐媽咪

複式洋房

回覆樓主:

我奶奶都好煩,一嚟就話我D衫點解無長袖,件件都話唔好,樣樣都話我做得唔啱,我都唔理,你鍾意點湊就點湊

大宅

HappyMaMaBaby 發表於 19-9-2 13:19
其實兩睇啦奶奶唔收錢幫你仲想點呀,我奶奶叫佢過嚟幫手望下,我落街買餸都唔肯
...

我知,只不過次次聽到佢俾說話我都好難受

大宅

kissapplegirl 發表於 19-9-2 14:44
其實你99講得岩嫁,最大機會係你抱既手勢唔岩或者bb唔鐘意你陣味先會係咁喊,因為呀b咁細個睇唔到野,佢靠 ...

我試下,唔該你...

別墅

我就係一個好好既例子
我已經要睇精神科醫生 同 要 社工 跟進了
我在99心目中只一條廢柴
我做任何時 佢都話我唔岩
佢做就最好
我連買件衫俾BB 都要 話我唔好
佢拎返來果有屎漬既舊衫就最好...
我俾佢攪到我 成日冇LALA 自己喊, 我成日都會聽到佢不斷鬧我 ..不斷鬧我...不斷鬧我
我洗洗下奶樽都會聽到不斷鬧我..
我就會自然自語咁講粗口
我有時又會好炆係咁鬧BB
我真係 控制唔 到 自己
最慘就係我而家返工要俾 99 湊
我真係好辛苦
我成日都想 跳樓
因為冇人幫到我

大宅

babyhoney1 發表於 19-9-2 14:17
同意,如果屋企經濟冇咩大問題既話,不如樓主試下同老公商量下,睇下會唔會全職專心湊b,唔係既話bb大左未 ...

而家我夜晚周不時喊,覺得自己好無用,好似連湊b都唔掂咁,都唔知有冇能力好好湊大佢,有時情緒好似控制唔到,BB一喊我就忍唔住鬧佢,甚至有傷害佢既念頭

大宅

wongkayee 發表於 19-9-2 16:07
我就係一個好好既例子
我已經要睇精神科醫生 同 要 社工 跟進了
我在99心目中只一條廢柴

同你差唔多情況,我有時都有自殺既衝動,仲有忍唔住將情緒宣泄落bb,好怕有一日禁唔住自己走去做傻事

別墅

回覆 chimpanzeee 的帖子

同老公 講 佢就 問我 |
"咁你想點?...個個 阿媽都係咁"....
我真好無助

別墅

vcsummer 發表於 19-9-2 15:27
我奶奶都好煩,一嚟就話我D衫點解無長袖,件件都話唔好,樣樣都話我做得唔啱,我都唔理,你鍾意點湊就點湊 ...

好明白你感受,俾心機 大家努力

大宅

個個都經歷新手階段,慢慢學就上手,覺得壓力大既要搵身邊最信得過既人傾,情況冇改善就要搵醫生求助呀

https://www.facebook.com/BabyKingdomHongKong/videos/1353709298131829/?__xts__[0]=68.ARA8E4ch89iK421V4sblOsJ8gdocDSmaa_ip-p1C0fCYadg3ccBNIKLZBIf_MJeuAaNa-4TQVMaxXZSpTpWcXW-d5uLtw4r-RXOfkos-Xa7os3eWJhKEegPvRLYDoYaRpbAlo8a8QScAZcZHAxd3Ra4peBdhJyRc7vuThHzDy9SmT3Z_x8FCGx9ZqwfO0AxOARoQpIhgCn-24-BX0Dr5ozRIfBXRidw3PoucxR91jNEdSWNZQ7vQDK1nwdP_JHwgKtig4NapJMzNCIwY8o7JBSycevGWbB8TjJt3vrl8HOF3RyyX3miYzdR56R_rgLOvtY6TUWW5PaSL5zvGLOQZXP6YD5DK0O-UN3Rr8A&__tn__=-R

同埋呢條片有過來人分享自己產後情緒問題,你有時間可以睇下,希望幫到你

大宅

nataliefung 發表於 19-9-2 16:51
個個都經歷新手階段,慢慢學就上手,覺得壓力大既要搵身邊最信得過既人傾,情況冇改善就要搵醫生求助呀

h ...

呢條片我都有睇過

首頁

尾頁

跳至