0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

nataliefung 發表於 19-9-2 16:51
個個都經歷新手階段,慢慢學就上手,覺得壓力大既要搵身邊最信得過既人傾,情況冇改善就要搵醫生求助呀

h ...

老公支持好緊要

大宅

ky1207 發表於 19-9-2 17:58
老公支持好緊要

係架條片裡面既過來人都話係老公開導

別墅

wongkayee 發表於 19-9-2 16:19
回覆 chimpanzeee 的帖子

同老公 講 佢就 問我 |

你老公咁樣講野唔係咁好啵,雖然佢都有佢壓力但至少都要關心同體諒你

https://www.meadjohnson.com.hk/articles/handle-emotion 俾你老公睇下啦產後媽咪既情緒好脆弱架

大宅

vcsummer 發表於 19-9-2 15:27
我奶奶都好煩,一嚟就話我D衫點解無長袖,件件都話唔好,樣樣都話我做得唔啱,我都唔理,你鍾意點湊就點湊 ...

我都好似做咩奶奶都唔滿意咁,我都懷疑佢對我成個人都唔滿意經常對住佢,想唔抑鬱都難

大宅

nataliefung 發表於 19-9-2 16:51
個個都經歷新手階段,慢慢學就上手,覺得壓力大既要搵身邊最信得過既人傾,情況冇改善就要搵醫生求助呀

h ...

岩岩睇左,心情平靜左少少,希望唔好俾自己太大壓力,多謝你

大宅

nataliefung 發表於 19-9-3 10:28
係架條片裡面既過來人都話係老公開導

老公俾少d麻煩我已經係最大幫助啦,家務又做到咁lou較,唔駛旨意佢湊b

大宅

我睇開左 我係一條廢柴
我搞唔掂自己 更加搞唔掂阿B
唔該你搞掂哂佢 我淨係負責瞓覺

大宅

ky1207 發表於 19-9-3 12:16
老公俾少d麻煩我已經係最大幫助啦,家務又做到咁lou較,唔駛旨意佢湊b
...

唔好咁講啦冇人一開始就識做家務同湊b架嘛,你可以慢慢教佢,最緊要佢肯學肯做,自己一個人咩哂上身好辛苦架

大宅

s_for_samantha 發表於 19-9-3 13:38
我睇開左 我係一條廢柴
我搞唔掂自己 更加搞唔掂阿B
唔該你搞掂哂佢 我淨係負責瞓覺

唔好咁諗呀湊湊下就熟手架啦,心情好影響bb架

男爵府

2024年龍年勳章

wongkayee 發表於 19-9-2 16:07
我就係一個好好既例子
我已經要睇精神科醫生 同 要 社工 跟進了
我在99心目中只一條廢柴
雖然我奶奶果邊冇你咁嚴重,但係有時都會俾佢比說話我聽,我都係第一次做人阿媽,咩都唔識,我心情都成日好差,又訓得唔好,有時有做傻事既念頭,我都好擔心自己有產後抑鬱,同老公講,佢只係叫我唔好諗咁多,唔好亂諗野

大宅

chimpanzeee 發表於 19-9-2 10:13
BB出左世無耐好忙好辛苦,平時返工都係比奶奶湊,我抱親BB佢都喊,比奶奶抱,BB又唔喊,奶奶仲比說話我聽, ...

每個人湊B方式唔同,我奶奶教我湊B,我會上網check下,再過濾,會用咗自己方法先,唔得先用佢嘅。
奶奶係錫個B多過自己係正常,因為阿B同佢先有血緣關係,試下讚同欣賞奶奶。
其實我全職湊B先發現係好攰同悶,唔係講笑,得番一個人對住個B,係好大壓力架!我奶奶年紀大,阿媽就唔想退休,我迫住全職湊,無特別需要,我係唔會出街,自閉式餵奶掃風換片沖涼,試下感恩嘅心去睇奶奶啦,佢講難聽說話,你就走去多謝佢,知湊B唔易,你咁對佢,佢一定更落力照顧BB。
做人最緊要開心,阿B感受到架,我個B兩個幾月,依家識得kakaka大聲笑。

大宅

MrsSilviaChan 發表於 19-9-4 00:27
每個人湊B方式唔同,我奶奶教我湊B,我會上網check下,再過濾,會用咗自己方法先,唔得先用佢嘅。
奶奶係 ...

多謝你!你個方法好實際!因為我都唔想下下搞到同奶奶既關係咁樣,奶奶的確係幫到我手,如果要我一黎就全職湊b都怕搞唔掂,你帶咩方法令到自己開心d呀?我都唔想bb第時苦口苦面

大宅

nataliefung 發表於 19-9-3 14:02
唔好咁講啦冇人一開始就識做家務同湊b架嘛,你可以慢慢教佢,最緊要佢肯學肯做,自己一個人咩哂上身好辛苦 ...

都係既,生完bb之後情緒都差左,諗返起好多都好小事,但果時會好躁,有時都會鬧bb同老公

洋房

BB出左世無耐好忙好辛苦,平時返工都係比奶奶湊,我抱親BB佢都喊,比奶奶抱,BB又唔喊,奶奶仲比說話我聽, ...

我都試過,話我對手有刺,抱BB會喊,不過之後過左一段時間,同BB習慣左就無事,所以唔好在意佢地講嘅野,特別係剛出世,媽媽的情緒好易波動,你咪比奶奶抱多d,自己咪當休息,過左去就無事,加油(emoji)(emoji)

大宅

其實好多媽媽有產後抑鬱呢有一半以上嘅原因都係因為奶奶 特別係同住嗰啲 我依家生左三個幾月 對住佢都真係人都癲

大宅

vcsummer 發表於 19-9-2 15:27
我奶奶都好煩,一嚟就話我D衫點解無長袖,件件都話唔好,樣樣都話我做得唔啱,我都唔理,你鍾意點湊就點湊 ...

exact7ly !!!
大熱天時30幾度 問做乜嘢唔着長袖 又話條褲要長過膝頭哥

大宅

gigiwww 發表於 19-9-4 12:34
其實好多媽媽有產後抑鬱呢有一半以上嘅原因都係因為奶奶 特別係同住嗰啲 我依家生左三個幾月 對住佢都真係 ...

好認同!就算分開住佢都周不時突然上門探bb,我點餵奶換片,佢都話佢以前湊bb方法點點點好法,唯有同老公呻下,老公都同佢講過要上黎起碼通知聲先,我奶奶都係無理到

大宅

gigiwww 發表於 19-9-4 12:34
其實好多媽媽有產後抑鬱呢有一半以上嘅原因都係因為奶奶 特別係同住嗰啲 我依家生左三個幾月 對住佢都真係 ...

呢個真,我上網睇過,雖然話最多人係因為唔夠休息同bb病而搞到產後抑鬱,但第三個最多人揀既原因係奶奶,唔夠休息本身就預左,但如果冇俾奶奶搞到癲既話都會好好多

大宅

Cheryl_ik 發表於 19-9-4 12:09
我都試過,話我對手有刺,抱BB會喊,不過之後過左一段時間,同BB習慣左就無事,所以唔好在意佢地講嘅野, ...

我會試下唔好太在意奶奶講既野架啦 一齊加油

複式洋房

唔好諗你奶奶,bb 最緊要,你可以唔使聽佢9 up, 一係就直接黑佢面,或者串返佢,等佢知你唔好蝦

首頁

尾頁

跳至