0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

ky1207 發表於 19-9-4 11:27
都係既,生完bb之後情緒都差左,諗返起好多都好小事,但果時會好躁,有時都會鬧bb同老公
...

要留意下產後情緒,有咩事唔好收收埋埋,同身邊既屋企人同朋友傾、如果覺得情況冇改善就可能要睇醫生

大宅

nataliefung 發表於 19-9-6 10:29
要留意下產後情緒,有咩事唔好收收埋埋,同身邊既屋企人同朋友傾、如果覺得情況冇改善就可能要睇醫生
...

知道,謝謝你

洋房

wongkayee 發表於 19-9-2 16:07
我就係一個好好既例子
我已經要睇精神科醫生 同 要 社工 跟進了
我在99心目中只一條廢柴

千奇唔好傷害自己同BB呀!留得青山在,哪怕冇柴燒。
我曾經都有類似經驗,雖然我對自己好有信心做得到,但當做咩都被話做得唔好,喊死我!宜家返工又唔可以自己湊,我相信奶奶湊得好,但放工都見唔到阿仔真係好心痛!要等放假。TT

大宅

HelenLui 發表於 19-9-6 16:22
千奇唔好傷害自己同BB呀!留得青山在,哪怕冇柴燒。
我曾經都有類似經驗,雖然我對自己好有信心做得到,但 ...

BB大少少睇下可唔可以自己湊返,怕佢第時唔會咁痴你同受你教

別墅

回覆 HelenLui 的帖子

我真係好唔開心
我寧願俾錢人地湊都唔想俾99湊, 起碼我收工可以見得返個女...
我覺得真係好過份~~老公又唔幫我,佢話佢阿媽湊得掂..冇問題
最大問題係 ...
我討厭佢阿媽!!!我討厭佢阿媽!!!我討厭佢阿媽!!!我討厭佢阿媽!!!我討厭佢阿媽!!!我討厭佢阿媽!!!我討厭佢阿媽!!!我討厭佢阿媽!!!我討厭佢阿媽!!!我討厭佢阿媽!!!我討厭佢阿媽!!!我討厭佢阿媽!!!我討厭佢阿媽!!!我討厭佢阿媽!!!我討厭佢阿媽!!!

而家99 WHATSAPP BB D 相俾我 , 話俾我知BB 今日好乖冇喊......等....我全已閱不回, 話俾我知咁又點, 你都已經霸著我個女, 我睇到相咁又點..我又見佢唔到...我可以做乜.. 你SEND 俾我做乜!?
唔通你想我回你.."WA~~你湊得我BB 好好~~多謝你!!" ..SORRY 我真係 做唔到

別墅

回覆 sweetwih_bb 的帖子

老公又幫唔到我..
我份工又唔會多左人工/ 屋企地方又唔會大到.....
根本 冇野可以做到...........
冇得攪...我冇左個女......我成日同我老公講個女唔係我..係你阿媽架

大宅

wongkayee 發表於 19-9-6 16:37

我真係好唔開心

定不如你再同老公傾下俾錢請人湊bb,再唔係你全職湊bb,其實我覺得佢都幾唔體諒你

洋房

sweetwih_bb 發表於 19-9-6 16:36
BB大少少睇下可唔可以自己湊返,怕佢第時唔會咁痴你同受你教

我想有份搵到錢又湊到b既工,但我無idea...

洋房

我真係好唔開心

我每日都要叫我老公問要相,有陣時無問就無... 我唔想自己每日咁問,好似求人咁。我都感覺好似無左阿仔,日日放左工都好唔開心,喊死我喇!

我都有諗過搵工人,但係一諗到請姐姐又有另一大堆野煩我就卻步... 遲下轉份穩定既工,計劃每日返工前送上去送工後接番黎,辛苦d都要!

大宅

回覆 wongkayee 的帖子

咁把心一橫做ftm啦,慳d駛過日子但可以自己湊返個女

大宅

HelenLui 發表於 19-9-6 18:31
我每日都要叫我老公問要相,有陣時無問就無... 我唔想自己每日咁問,好似求人咁。我都感覺好似無左阿仔, ...

最緊要係你ok,同埋生完bb果段時間d情緒真係容易受波動,要搵方法減壓

大宅

chimpanzeee 發表於 19-9-4 10:17
多謝你!你個方法好實際!因為我都唔想下下搞到同奶奶既關係咁樣,奶奶的確係幫到我手,如果要我一黎就全 ...

思考上改變,以前讀過有一個課程,叫我地將啲缺點嘅野,用另一種角度,睇成係優點。咁樣思考,其實係全面啲,成熟啲。
好似你見到個女仔著到好隆重化妝化到好行,有人會覺得佢發晒姣,你就要用另一角度諗,佢唔係發姣,佢係貪靚,好著重儀容⋯係女仔都愛美。
好似話人地孤寒咁,另一角度就係慳錢,或者人地可能有經濟困難。
只要你諗野正面啲,其實身邊嘅人都會好開心,一定感染到其他人,加油!

大宅

MrsSilviaChan 發表於 19-9-9 16:00
思考上改變,以前讀過有一個課程,叫我地將啲缺點嘅野,用另一種角度,睇成係優點。咁樣思考,其實係全面 ...

我會試下諗野正面d,唔可以一直有負面情緒,我都唔想有產後抑鬱

大宅

nataliefung 發表於 19-9-2 16:51
個個都經歷新手階段,慢慢學就上手,覺得壓力大既要搵身邊最信得過既人傾,情況冇改善就要搵醫生求助呀

h ...

我有click入佢個網,原來有個產後抑鬱既測驗,玩完之後好彩都仲係正常分數

大宅

love_smile 發表於 19-9-10 11:37
我有click入佢個網,原來有個產後抑鬱既測驗,玩完之後好彩都仲係正常分數

邊度有咩產後抑鬱測驗?

大宅

我真係好唔開心

其實你份工係咪好高人工,如果唔係不如自己湊番,我未生之前都有返工㗎,但係打算自己揍到三歲先至再做嘢,而家係全職媽媽,雖然辛苦,但係我都唔想比我奶奶湊

大宅

chimpanzeee 發表於 19-9-10 14:37
邊度有咩產後抑鬱測驗?

條片上面有link ,係呢個,http://www.happymom.hk/

大宅

love_smile 發表於 19-9-10 16:15
條片上面有link ,係呢個,http://www.happymom.hk/

thanks ,我做左,有12分,佢話我有可能有抑鬱,要注意下同搵醫生

男爵府

咁你淨係放工先至湊,BB一定係冇咁跟你㗎啦,所以要慢慢接受。有時比得人湊就係要放手,如果唔想嘅話就唯有自己湊番做全職媽媽

男爵府

love_smile 發表於 19-9-10 16:15

乜原來媽媽情緒影響咁多野

首頁

尾頁

跳至