0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Emma1219 發表於 19-9-11 12:49
乜原來媽媽情緒影響咁多野

係架,會影響bb既認知,智力,情緒同行為,尤其是媽咪有產後抑鬱之後,bb性格會變到好被動,同埋有機會出現ADHD既問題

大宅

chimpanzeee 發表於 19-9-11 10:35
thanks ,我做左,有12分,佢話我有可能有抑鬱,要注意下同搵醫生

你要盡快求助啦,我有frd有產後抑鬱,但拖左好耐先去睇醫生,可能因為咁,bb情緒同行為好似有少少問題

男爵府

love_smile 發表於 19-9-11 14:17
係架,會影響bb既認知,智力,情緒同行為,尤其是媽咪有產後抑鬱之後,bb性格會變到好被動,同埋有機會出 ...

ADHD係咩黎

大宅

Emma1219 發表於 19-9-11 15:29
ADHD係咩黎

專注力不足/過度活躍,或者都有可能有發展遲緩問題,我都係上網睇過,bb係以媽咪為學習同模仿對象,所以媽咪情緒處理得唔好既話,對佢影好深遠架

大宅

love_smile 發表於 19-9-11 17:59
專注力不足/過度活躍,或者都有可能有發展遲緩問題,我都係上網睇過,bb係以媽咪為學習同模仿對象,所以媽 ...

Del

男爵府

love_smile 發表於 19-9-11 17:59
專注力不足/過度活躍,或者都有可能有發展遲緩問題,我都係上網睇過,bb係以媽咪為學習同模仿對象,所以媽 ...

唔怪得d人成日話媽媽要保持好心情

洋房

回覆 wongkayee 的帖子

你太在乎你99感受啦,其實有時候我們想著忍下就算了,不過人生攻擊的時候,好難忍到落去,都是屈在自己的心內面,久而久之就會抑鬱啦,想想十月懷胎,冒著生命危險都可以很勇敢的把BB生出來,然後自己一定要愛惜自己,如果連死都不怕了,我怕什麼去表達自己的感受,你要把你的感受表達出來,就是要99知道你不喜歡她這樣的說話態度,當然啦,她肯定是唔會改嘎,但是人都是欺善怕惡的,她心裡面會知道你不喜歡都會注意一些,如果她如是這樣,你要跟你老公溝通一下,畢竟小朋友一天一天大,看著麻麻鬧媽媽他會怎麼想,學媽媽屈係心度還是學麻麻咩都嫌棄一餐,以後去返學咁樣對小朋友心理健康都好大影響嘎,為母則強,你一定要堅強去處理。望你早日康復

別墅

wilderlia 發表於 19-9-12 14:00
回覆 wongkayee 的帖子

你太在乎你99感受啦,其實有時候我們想著忍下就算了,不過人生攻擊的時候,好難忍 ...

不能同意更多,

男爵府

wongkayee 發表於 19-9-2 16:07
我就係一個好好既例子
我已經要睇精神科醫生 同 要 社工 跟進了
我在99心目中只一條廢柴

除左接受治療之外,樓主係要好好同老公溝通下,呢樣唔係你一個人既事,媽咪情緒真係會影響小朋友身心發展,性格上會有缺陷,小朋友都唔會快樂成長

別墅

zukieem 發表於 19-9-12 16:07
除左接受治療之外,樓主係要好好同老公溝通下,呢樣唔係你一個人既事,媽咪情緒真係會影響小朋友身心發展 ...

我見有d媽媽有事上黎都係抑壓自己情緒,屈屈埋埋,以為由佢就無野,其實產後抑鬱都好常見,唔係咁唔見得光

男爵府

Karenbb_316 發表於 19-9-12 16:33
我見有d媽媽有事上黎都係抑壓自己情緒,屈屈埋埋,以為由佢就無野,其實產後抑鬱都好常見,唔係咁唔見得光 ...

係,所以一定要搵方法表達自己感受同情緒,同埋要試下轉下角度諗野,正面d

首頁

尾頁

跳至