論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人係生B.B. 前到,一開始好友善、好勤力,將屋企好多陳年污糟地方全部抹乾淨,所以佢日常要咩我都滿足佢當慰勞佢。

點知,我一入院生完B.B. 之後,我發現佢完全唔同哂。每次同佢講工作上既野,就西哂面唔想做,每次問佢點解甘做都會有籍口。最離譜係有一次我係房泵緊奶,陪月係廚房煮緊飯,佢竟然走左入房訓覺,無理B.B.。搞到我泵完奶先發現B.B. 嘔奶嘔到成床都係。
之後我問佢點解訓覺,佢反而話我無俾野佢做,所以佢去訓覺;而且佢又話個陪月無掃好風就放低B.B. , 好唔啱。 (甘即係見到B.B. 將會嘔奶而唔理)

我激到一路喊一路同佢講道理,我好自責點解貼錢買難受,因為仲有好多事都好激心。
依家話完佢之後稍為改善,但發現佢對照顧初生B.B. 無咩耐性,掃2下風就搞掂,仲話B.B. 嘔奶好正常,令到我完全唔放心之後交俾佢一個人照顧B.B. 。

坐緊月已經無乜時間休息,仲要理多個人真係好辛苦,依家諗緊要唔要佢? 係咪3個月內賠7日通知期就得?

大宅

Pigpigpigx2 發表於 19-9-2 10:45
工人係生B.B. 前到,一開始好友善、好勤力,將屋企好多陳年污糟地方全部抹乾淨,所以佢日常要咩我都滿足佢 ...

你坐緊月盡量唔好情緒波動,因為影響餵奶之餘仲對身體唔好㗎!你打電話同Agent講吓,叫佢哋跟進吓,炒姐姐要一個月通知,如果即炒仲要補返一個月人工比佢,另外要買埋機票比佢走㗎!

大宅

工人係生B.B. 前到,一開始好友善、好勤力,將屋企好多陳年污糟地方全部抹乾淨,所以佢日常要咩我都滿足佢 ...

唔好動氣,對住黎D公主真可惡﹗你同agent 講完如沒有改善就俾一個月通知或即炒她,有時覺得無公主係到仲好吖﹗最好唔好影響自己心情吖﹗如果臨時請唔到咪揾本地做住先啦﹗

男爵府

即炒,快炒。初生B 乜都唔識條命靠晒個照顧者,蠢同手腳慢係一回事,冇耐性冇愛心一定留不得。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

分明見到new born baby, 嫌工夫多, 唔願做, 迫你炒。 早炒早著。 記住投訴。

大宅

回覆 Pigpigpigx2 的帖子

我生bb前1個月炒了個做2個月唔識煮飯的菲姐, 生完bb完全只得陪月, 我做到死吓死吓,仲要係餵母乳。新姐姐在bb3個月大到, 以為有好日子, 點知佢勁無衛生常識, 日日黑面, 對bb差, 可以由bb餓唔餵奶, 做3個月又炒。我受夠唔用姐姐用鐘點, 但都做到個人好攰,完全無自己時間。最近用app自己面試完約姐姐,完全唔經agent (次次都比斷約我), 新姐姐不知幾好, 我終於有好日子。你不妨試試。

珊瑚宮

根本不想溴B B。因溴B工沒人肯做。即管免費机票來香港再找笋工。見笋工原来咁易找。串通A準。扮衰博即炒拿多四千五兼免費机票。回鄉HEA下又上新笋工。

你吾好彩撞著衰神
玩具萬歲!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

考慮換人

大宅

佢唔想理bb,你點同佢傾都無用~

我個菲in既時候話自己好有經驗,bb出世之後發覺佢好多嘢都無sense~ 又無安全意識~
好在佢暫時係我地面前對吖b都ok,之前吖b好黃需要不停谷飲奶,佢倒瀉我啲奶唔出聲,問佢話i dont know,我同老公鬧左佢半個鐘,講到激動我忍唔住喊,佢係咁sorry又喊埋一份。之後佢話肯改同埋努力學習凑b,所以我地暫時唔換人,但如果佢有任何犯錯令bb受傷,我講到明唔會原諒佢~

首頁

尾頁

跳至