時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

正常人做法

民房

小菜豆 發表於 19-9-2 18:34
回覆 Cclong19 的帖子

對老板黎講,態度比能力重要,

就係咁講。其實個個能力唔會差好遠。唔respect 自己老細同事嗰啲真係唔敢請返來

男爵府

請左呢班人後,擔心罷工都係其次
在公司搞破壞、甚至騎劫公司立場先至大鑊

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

我女無辜的,從未參加過任何遊行 X 2....

Stay Hungry , stay foolish !!

大宅

聽過有暑期工男仔科大生,做野幾乖仔,都去衝,罷工果日當然無返啦,仲試過返返吓工話想走先,因為有示威朋友急call要去幫手,真係聽到O咀

大宅

yk2 發表於 19-9-3 01:20
無意冒犯,但証明你還很年青或年資尚淺,相信真係做過大公司內部高層,尤其HR都知將會發生乜事
...

大宅

hinhin_ma 發表於 19-9-3 03:14
我女無辜的,從未參加過任何遊行 X 2....

有個姊妹建議可以找國內intern!
近啲可能深圳會有~甘尼ge record就可以prove 你個女肯定唔抗拒內地~
我覺得尼個好好!
暑假時候番去大陸做intern都可以比她有多啲機會去感受一下:)

或者參加多一啲國內大學ge交流活動,
起碼有啲prove 可以寫在cv上prove 自己ge取態:)

大宅

yk2 發表於 19-9-3 01:20
無意冒犯,但証明你還很年青或年資尚淺,相信真係做過大公司內部高層,尤其HR都知將會發生乜事
...

我地公司MNC請人,連中學係邊間都唔使睇, 只係睇大學,work experience, 同reference check. 咁你答我呢D 職位人工低定高呀?唔使諗都知啦。你咪停留在咁 low and narrow scope to 睇嘢啦,好冇?

真正大公司係唔會用樓主公司咁白痴嘅criteria 請人。

伯爵府

Mary媽咪 發表於 19-9-2 11:01
邊有老板會想請鐘意攪事既人呀

同意

子爵府

bbchu0316 發表於 19-9-3 05:34
我地公司MNC請人,連中學係邊間都唔使睇, 只係睇大學,work experience, 同reference check. 咁你答我呢D ...

1) 正如你所說,咪就係一定會睇大學, 尤其現在社會出現這程況。

中學就視乎個別老闆或部門主管取態,但若請一位剛畢業大學生,如果入選者是同一間大學,中學當然係考慮範圍內

2. 講緊係一般大企業,係上市公司,當然薪酬福利,一般比市場高

3) 你所說"你咪停留在咁low and narrow scope to睇嘢啦? "

當然你可仍然陶醉在這思維世界裏嘅,但你所說這種人,就係決定請哪一位

珍珠宮

畀面勳章

millennia 發表於 19-9-2 12:12
呢個方向我反而理解,但如果cut 晒近幾年畢業的話有d 好fresh 嘅position 會好難請人啊
...

傻豬黎, 可以請再前幾年畢業, 或者二次就業架..

香港最唔缺既就係人....

大宅

luckybaby2011 發表於 19-9-2 10:58
不可能吧⋯⋯太大工程

都唔算大工程既,見到呢幾年係讀緊大學既,就直情 out

雖然對其他未參加過既學生好唔公平,但以大公司嚟講的確又好正常。

講真,做咩 test 都無用,果刻見工佢都會隱藏啦,見得過一陣,話完全了解佢哋有無暴徒思維其實好難

子爵府

manyip82 發表於 19-9-3 08:24
都唔算大工程既,見到呢幾年係讀緊大學既,就直情 out

雖然對其他未參加過既學生好唔公平,但以大公司嚟 ...

事實狀況

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

siulili 發表於 19-9-2 23:15
我反而覺得如果佢個cv寫佢有上莊嘅就可以唔請啦。

呢個一向都有,未有今次事件以前已係不成文規定

大宅

yk2 發表於 19-9-3 07:15
1) 正如你所說,咪就係一定會睇大學, 尤其現在社會出現這程況。

中學就視乎個別老闆或部門主管取態,但若 ...

唔好意思,我就在 MNC 公司有決策權要請咩人。

樓主所謂嘅考慮條件,實在係嚇鬼。任何一個sensible 嘅僱主,係唔會咁考慮。

你係咪未做過MNC, 定係你職位比較低,所以你唔明,亦冇呢方面經驗?BTW, I just want remind you 唔好下下話人冇見識。其實冇見識嘅係你。知冇?

大宅

luckybaby2011 發表於 19-9-2 10:58
不可能吧⋯⋯太大工程

X2

子爵府

licpd 發表於 19-9-2 18:32
ga 宅都唔自在有無工做,好口響話攬炒嗎,吾係咩?!
老板點白痴都做到老板,距想點就點,吾到ga 宅話事!
...
你寫咩?咩叫GA宅?你意思指你唔自在有無工做?
獻醜不如藏拙

首頁

尾頁

跳至