自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

雪菜肉c 發表於 19-9-3 21:01
係香港?

咩都落街有得買,同平時係屋企無咩分別,要準備嘅係佢會「已讀不回」

有d hall比較偏遠,入左夜真係四野無人,最近買到野嘅地方,你肯call的士都要坐20分鐘一程(起碼我以前果度係)
夜晚無m巾無藥食,好彩咪問到人借,唔好彩只能捱到天光 (肚餓都仲有vending machine救到你嘅)

子爵府

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 19-9-2 13:34
我的變態長list

枕頭被舖、床單、床褥墊(接受唔到就咁訓上舊床褥)、冬夏被

為了收藏回覆
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

男爵府

yuetmama 發表於 19-9-2 13:54
我囡都話想要一個,雖然宿舍有個公家嘅,但裡面好似垃圾崗,又滿,D食物過期冇人理,佢話就算有位都唔想放 ...

女仔宿舍pantry嘅雪櫃都係咁?我以為只係男仔宿舍咁。我仔個公家雪櫃還貼住好多紙仔,叫人唔好亂攞嘢,會被問候媽媽(原文)

別墅

讓他自己處理吧!我明白為人父母咩都想為子女張羅。但做父母的,學懂放手是得重要。
試想想,你在他的年紀時,是否都有能力處理好多事?相信你的子女,放手讓他自己處理。

水晶宮

chai 發表於 19-9-3 22:45
女仔宿舍pantry嘅雪櫃都係咁?我以為只係男仔宿舍咁。我仔個公家雪櫃還貼住好多紙仔,叫人唔好亂攞嘢,會 ...

喺屋企,我女絕對烏where過我C6
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珊瑚宮

回覆樓主:

有人 投訴房內雪櫃唔夠凍

珊瑚宮

回覆樓主:

要帶洗衣袋

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-9-3 17:08
講真的,細個唔覺湯水係寶
自己一個住宿舍,日日大渣樂、微波爐餐,日食夜食,終於識掛住阿媽碗湯
襯佢week ...

True true, 我囡入宿舍後最miss屋企嘅住家湯

子爵府

bing-jing 發表於 19-9-4 00:58
要帶洗衣袋

我囡怕宿舍洗衣機核突,內衣衫褲就自己手洗,其他一律週末帶番屋企洗

伯爵府

BK Milk勳章

其實都冇咩要準備,讀到大學咩都識自己去買,最多咪幫佢買床單被鋪,間房又唔係大,其他野識自己攪掂嫁喇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

每個人性格唔一樣,我女好鐘意做攪手有獨立能力,但份人較sentimental,連我無問佢返唔返黎食飯都覺得我忽略左佢,我姑仔爆俾我聽時我仲話「嘩好彩我有陪佢搬hall」,對於呢d關心佢好著緊

有jm問得即有人需要資訊,知我一定分享,明知但唔嘅答唔緊要,但有需要特登入黎嘲諷嗎

準備,唔等於買晒pack晒,唔問唔商量,阿仔只負責用吧

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-9-4 08:21
每個人性格唔一樣,我女好鐘意做攪手有獨立能力,但份人較sentimental,連我無問佢返唔返黎食飯都覺得我忽 ...

我支持你
覺得冇用可以唔睇唔回,總有人想知道
多謝你分享咗咁多升學資訊
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

根據以往經驗,當時我最需要是

王國長老

sukicloud 發表於 19-9-4 09:34
根據以往經驗,當時我最需要是

都好難唔用到錢
就算唔需特別準備hall要用嘅野,在學校食足咁多餐都係錢
入冷氣費又係錢(我女話佢而家大約一蚊一個鐘,即一晚約8-10蚊雞,自己去增值)
有d野屋企拎就有,住開宿舍發現無,如廁紙、指甲鉗、筆、較剪,用到無始終都要買
攪活動就更加係錢錢錢

伯爵府

開心吸收勳章

chloe2018 發表於 19-9-2 12:44
準備香檳慶祝甩難!
我嗰女舊年入大學住dorm,呢一年都唔知幾爽!
唔使晚晚煮飯、唔使勞氣......

大宅

coey88190 發表於 19-9-2 12:24
阿仔入大學會住宿舍,佢咁大個人第一次自己出去住咁耐,除左日常生活用品,仲有咩要幫佢準備??
同埋住得 ...

入住宿舍?你唔驚俾人洗腦做暴徒?

公爵府

你地d仔女係咪好忙?依家好小返屋企?

禁止訪問

王國長老

mmpo 發表於 19-9-4 12:25

如果今年year one, 返左幾日學咋

都要睇間u chur唔chur,個人多唔多活動,我果時忙起黎真係屋企都唔得閒返(星期日,風和日麗,出面玩風帆,我就做到隻積)
我女都有話有個校隊想入,但星期六晚練習,作死啦練完9:00收埋野返到屋企起碼11pm。佢話唔想唔返屋企,就無join了
越多活動/越參與做攪手,越唔得閒

男爵府

mmpo 發表於 19-9-4 12:25

我唔知個仔是否好忙,但依家好小返屋企,好似無左個仔,開始好失落,慢慢先適應。

首頁

尾頁

跳至