婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我因為經血多攪到貧血, 而醫生叫戴mirena. 今年7月頭戴左, 第一次月經量比以前少左20%, 加上無經痛 (之前頭2天痛到食止痛藥). 第二次隔左22日又尼, 量同戴左第一次差不多, 但尼的時間長左 & 時多時少. 星期六(8/31)突然好多血同血塊, 之後個環跟血塊冲左落廁所.
到今日M都未完, 岩岩睇完醫生. 醫生話排左出尼即係身體排斥, 我唔岩用.
醫生話纖維瘤SIZE又未大到需要割(3.5cm), 叫我食血丸撐多6-7年等收經算.
之後, 我問佢係唔係可以打針 OR 食避孕藥, 佢先話開避孕藥比我試下. 於是開左盒避孕藥就睇完.
其實我見尼到有些JM, 都試過個環跌左出尼, 佢地醫生好好肯再試.
我本身唔想食避孕藥(怕副作用), 我係咪應該搵第二個醫生再比意見, 再試戴mirena ?

別墅

KEROROBB 發表於 19-9-2 12:36
我因為經血多攪到貧血, 而醫生叫戴mirena. 今年7月頭戴左, 第一次月經量比以前少左20%, 加上無經痛 (之前頭 ...

我同你情況差不多,之後再試第二次都係沖左出黎,而家轉左食Visanne,食左3星期左右,黎m真係唔痛,血量都算正常,不過完左m期就keep住都有啡,醫生都話頭幾個月都會唔穩定,仲有脾氣差左好多,好易發怒,不過止到痛我都會堅持keep 住食

大宅

回覆 nicolelaulau 的帖子

我上星期睇左另外一位醫生. 佢話我唔只一粒肌瘤, 係幾粒. 仲要其中一粒7cm大. 跟之前body check 肚皮照尺寸有出入. 因為我已經有小朋友, 加上都4X. 建議開大刀直接割左子宮一了百了. 我真係唔想割子宮. 宜家等緊10月睇另一個微創醫生, 睇下可唔可以只割肌瘤.自從個環甩左出尼, 組期又長又多. 今日又尼M.. 過多2日就可以開始食第一位醫生開的避孕藥. 希望可以改善到.

伯爵府

nicolelaulau 發表於 19-9-19 09:03
我同你情況差不多,之後再試第二次都係沖左出黎,而家轉左食Visanne,食左3星期左右,黎m真係唔痛,血量都 ...

請問你點知冲咗出來,?

別墅

1mocha 發表於 20-5-24 22:06
請問你點知冲咗出來,?

因為佢沖左出黎喺我M巾上面

子爵府

我也帶了mirena 三年多,M少咗好多,只係間唔中有少少啡色或粉紅色,有時來M時會小腹少少痛,so far so good. 等多兩年,差唔多收經,便可取出

首頁

尾頁

跳至