自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

aurora10 發表於 19-9-4 08:35
等待更新,thanks a lot

#39已update

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

leungszeon 發表於 19-9-4 09:30
基本上劍魚已經係越南陸地上被人食了,已經差不多完全消散,JTWC亦已經出了Final Warning

連其東南邊的 ...

多謝指教

翡翠宮

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

leungszeon 發表於 19-9-4 09:30
基本上劍魚已經係越南陸地上被人食了,已經差不多完全消散,JTWC亦已經出了Final Warning

連其東南邊的 ...

謝謝你
人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

男爵府

回覆 leungszeon 的帖子

謝謝你專程回覆我, 你是否係天文台做, 好專業!! 我唔係太明白你講嘅原因, 不過無8號波太好了

水晶宮

我星期五都中秋做節

子爵府

上校車 發表於 19-9-4 09:00
真心求教, 如果只是熱帶低氣壓, 但路向吹正香港或附近略過, 天文台是否都會以風力計算是否掛八號風球
...

不管是什麼等級的熱帶氣旋,天文台都是以風力計算來掛風球。

天文台掛3、8、9、10的指標,官方指引都是以香港大部份區域來計算,而主要參考的氣象站為京士柏總部。但是掛幾多號主要決定權在天文台長,所以才會出現手松或手緊的情況。

3號的定義,為持續平均風速(記住不是陣風)為42-62公里,8號的定義為63-117公里,10號的定義為117以上。而9號,好多人都誤解到某個風速時就掛9,8號為弱D咁解,其實唔係。9號的定義是"增強",一般是天文台認為這個風在未來有可能另到香港掛10的可能性,而發生的預警性質。如果預計已沒10的可能,只會一直掛8就了事。

而熱帶低氣壓,其中心風力為45-62公里,熱帶風暴63-89,強烈熱帶風暴90-116,颱風117+,超強颱風230+。因此,如果只是一個熱帶低氣壓就算登陸香港,其風力不足以令香港有8號級別。如果有8,那代表其系統的強度不只是熱帶低氣壓,起碼有熱帶風暴等級。

所以常常有人誤解,一看有風吹到黎香港,就話"颱風"黎啦,要10號啦! 如果真的有颱風級別打到黎香港,的確會有機會10號。但好多時候,熱帶氣旋訪問香港那一刻時,其風力跟本達不到"颱台"級別,。

p.s. 香港天文台定義超強颱風是180公里+,我不小心打了JTWC定義的135海里(1海里=1.8公里)

水晶宮

leungszeon 發表於 19-9-4 09:51

天文台掛3、8、9、10的指標,管方指引都是以 ...

多謝指教, 你真係一本行走的 "天文百科全書", 資料好pro, 真心佩服

子爵府

aurora10 發表於 19-9-4 09:49
回覆 leungszeon 的帖子

謝謝你專程回覆我, 你是否係天文台做, 好專業!! 我唔係太明白你講嘅原 ...

我在#46有講解掛風球的一些詳細解釋,看看你明不明白吧

我沒有在天文台做,但從小(小學開始)已經對氣帶氣旋有興趣,之後會逄在西北太平洋或南中國海有熱帶氣旋,都會留意它的一舉一動,會看JTWC、地下天文台等的詳細報告,包括分析強度、移動、天文台定義做法等,久而久之就略懂一二。以前香港一打8號-10號,我訓唔着呢,會一直看其變化。現在年紀大了有仔女了,沒那麼多時間了,所以就沒有乜風都全程追蹤,對香港有影響的才會稍加留意

大宅

無話可說 發表於 19-9-2 14:01
打風好,總好過周街大亂
我都係咁覺得, 不如停一停, 休息下
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

禁止訪問

水晶宮

leungszeon 發表於 19-9-4 10:00

我沒有在天文台做,但從小(小學開始)已經對氣帶 ...

你好利害, 個風真係在海南島附近消散八八九九

男爵府

唔在天文台做, 都已經好有料喇, 資訊量極大,

夜晚唔訓去追風, 其實你咁有料, 又有興趣應該去天文台做, 秒秒鍾變天文博士架喇

子爵府

aurora10 發表於 19-9-4 17:10
唔在天文台做, 都已經好有料喇, 資訊量極大,

夜晚唔訓去追風, 其實你咁有料, 又有 ...

咁天文台既職責又唔係只報颱風,還有好多其他範疇的

我細過讀書都沒有天文學,只有地埋,但奇怪地理學校(是不是間間學校都係??)歸去文科那邊,但我對文科沒有興趣,所以沒讀。咁我畢業都唔係相關專業,天文台點會請我呀

男爵府

leungszeon 發表於 19-9-4 09:51

天文台掛3、8、9、10的指標,官方指引都是以 ...

我要記住你先得

水晶宮

leungszeon 發表於 19-9-4 17:36

我細過讀書都沒有天文學,只有地埋,但奇怪地理學校( ...

好pro

男爵府

leungszeon 發表於 19-9-4 17:36

我細過讀書都沒有天文學,只有地埋,但奇怪地理學校( ...

你好型呀

大宅

好西利呀

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

卧虎藏龍 你嘅解釋好詳盡!
咁你在求學時期對天文嘅認識,係咪比同學仔或者老師更多? 你子女都同你一樣咁有興趣嗎?

子爵府

方麗娟 發表於 19-9-5 07:41
卧虎藏龍 你嘅解釋好詳盡!
咁你在求學時期對天文嘅認識,係咪比同學仔或者老師更多? 你子女都同你一 ...

我估可能係吧

到我出來做嘢既日子,每逄打風,公司同事包括上司都會跑過來問我會唔會掛8號、打唔打得成咁,我一話打得成8號,同埋估幾點打,D同事就好開心咁開始約人打牌睇戯....

現在份工我就開始沒有了這份熱情了,因搬左去大陸工作,香港掛8號我都要返工......我只會自己留意看看仔女需不需要返學,沒跟公司同事分享了

大宅

世局好亂,颱風都黎湊熱鬧

首頁

尾頁

跳至