跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 rabbitstar 的帖子

呂小入4大, 我問過, 十隻手指數得哂有剩.即係你要TOP到頭5 先有得講派入4大.

鄧小都係差唔多

但胡小就唔同, 起碼有20個-30個入到.
但講真, 小朋友讀胡小去到頭30 易D , 定係呂小TOP 5 易D ,呢個真係唔知, 亦考究唔到.

大宅

Zleep 發表於 19-10-3 12:02

呂小入4大, 我問過, 十隻手指數得哂有剩.即係你要TOP到頭5 先有得講派入4大.

呂小同鄧小入四大係差唔多,你講得冇錯。至於電腦揀呂祥光第一志願唔入,入左第二志願鄧小的,我都是問人哋得知。叩門揀呂小唔揀鄧小的,我都是問人哋得知。上年呂小也有人入左市區名校協和中學,呢二間小學鄧小同呂小派四大差唔多。但呂小勝在有國際視野注重英文,同聯繫呂中,雖然呂中唔係四大,但係有d家長就是喜歡他校風格好同唔洗煩。胡小我就唔清楚,但我識得有個何日東平均分91,全級考到55的同b2小學考第一的差不多。其實難入四大都可以揀南屯,屯官,田家柄等中學。呂小勝在退可攻,進可守。因有機會入四大,又有-所校風好的呂中作聯繫。

大宅

回覆樓主:

家長心底話,唔洗讀三寶小學已經偷笑了,除了三寶之外,間間都是好學校。個人認為呂小教法活潑,引導學生上進。我個仔啱啱又贏左搶答科目比賽有獎品,佢好中意返學。

複式洋房

你講既野我基本都同意, 但有個疑問: 但我識得有個何日東考55平均分已去到91的同b2小學考第一的差不多

即係何日東考91 名既同BAND 2 小學考第一差唔多 ?
請問點樣差唔多? 點比較? 邊方面差唔多?

呢度我唔同意. 如果搵一個鄧小, 呂小考頭5 既去讀何日東, 我唔覺得佢會考到91名囉
我識有個朋友, 係BAND 2小學考頭3 , 轉校去胡小, 第二年都係前十喎, 所以我唔明你上面個結論點得出黎, 請指教

大宅

Zleep 發表於 19-10-3 13:29

你講既野我基本都同意, 但有個疑問: 但我識得有個何日東考55平均分已去到91的同b ...

上面的結論係我同二個朋友的仔女作比較。原來何小考55的有91分同b2小學考第一的平均分-樣91分。呢d都是粗畧估計不何作準。朋友個女讀市區b1小學考頭三,來到屯門b2小學又係頭三同你朋友-樣。其實三寶小學都會出叻人。某年前,伊斯蘭小學就曾經出左個Dse狀元,佢二個妹都入左港大。有d人天生就讀書叻,同佢讀邊間小學無關。至於點解何日東出咁多成績好的學生?是因為佢功課多,朋友個仔讀何小小?(私隱),成日做到晚上十二點,因為唔夠訓所以成曰遲到。其實上到中學又是另一玩法。有d人小學讀得唔好,上到中學居然突飛猛進仲做埋醫生。

大宅

Zleep 發表於 19-10-3 13:29

你講既野我基本都同意, 但有個疑問: 但我識得有個何日東考55平均分已去到91的同b ...

唔係何日東考91,係何日東考55名的有91分,同b2小學考第一的,-樣是91分。但不可作準,因為只是撞啱。以上只是估計,不是精密科學!

大宅

回覆樓主:

其實上到中學又是另一回事。何小頭十的同b2小學考頭三的,上到梁銶琚,居然是b2小學的讀得叻,頭腦同邊間小學原來是無關係。讀b2小學那位同學起碼可以晚上訓得早,平時又有空餘時間睇書同玩。

複式洋房

你咁講我就明多了, 之前有小小誤會, sorry :)你既觀點我真係全部同意, 做功課做到12點,第二日一定冇精神, 冇精神就上堂吸收唔到, 變相就係番去屋企慢慢消化, 所以做功課就會慢, 惡性循環黎.

你話同分果度, 其實係課程深淺問題, 何日東BAND 1, 個分唔改打折, 份卷又深D
二線小學你考得高分, 可能係份卷淺, 要就番同校學生, 結果高分, 但要打折, 折實就變左同分, 我相信係咁.

得出結論係, 你想個小朋友去BAND 1 小打仗先, 定係留係BAND 2 小學考得好, 增強自信, 裝備好先上中學打仗.
前後兩者各有家長需要.

我都同意去到中學一定係另外玩法, 小學可能係家長陪讀多, 到中學, 學生就要自己黎了, 家長亦控制唔到, 所以去到中三, 四, 實力分野就會好明顯出到黎.

都係果句, 睇自己心態, 你想早D 俾小朋友裝備自己, 每日都係小戰場打仗培養出心態, 定係想佢開開心心番小學, 等佢中學先發力咁.

大宅

Zleep 發表於 19-10-4 13:34

你咁講我就明多了, 之前有小小誤會, sorry :)你既觀點我真係全部同意, 做功課做到 ...

朋友個仔何日東長期壓力之下呈分試九十幾分,去到梁銶琚咪一樣沉迷手機,成績麻麻地。相反另一個b2考頭三少功課的女仔去到梁銶琚讀得幾好。唔關小學事是個人態度的問題。

男爵府

好媽媽勳章

rabbitstar 發表於 19-10-3 12:31

呂小同鄧小入四大係差唔多,你講得冇錯。至於電腦揀呂祥 ...

何小而家有功課堂俾你做功課,朋友個女讀緊小三,日日堂上盡量做,返到屋企做多半個鐘鬆啲就做完。

做功課時間同功課量或專唔專心有微妙關係。因人而異

大宅

sensei 發表於 19-10-5 18:31

何小而家有功課堂俾你做功課,朋友個女讀緊小三,日日堂上盡 ...

係平圴分考到91分,全級55名!點解我咁清楚?因為果個係我個朋友個女。我記得果年開五班,個小朋友已讀梁中,至於邊班就不便透露。

男爵府

好媽媽勳章

rabbitstar 發表於 19-10-5 18:34

係平圴分考到91分,全級55名!點解我咁清楚?因為果個係 ...

而家明白,我都識人80分第10x名。

大宅

sensei 發表於 19-10-5 18:38
而家明白,我都識人80分第10x名。

拿,証明我講野句句真,冇講大話 何日東同梁銶琚呢二間學校我好清楚。

大宅

sensei 發表於 19-10-5 18:31

何小而家有功課堂俾你做功課,朋友個女讀緊小三,日日堂上盡 ...

咁我就真係唔知點解會咁慢,要做到晚上十二點,仲要成日遲到。幾年前,我朋友個女又係每晚做到十二點,成日遲到,一個月遲十次,老師副校長都投訴佢。不過佢成績幾好中英數常都八,九十分。有d學生做野慢慢吞但智力幾好。

男爵府

好媽媽勳章

分數同排名呢家嘢,喺首輪面試時係唔睇,主要睇全港排名,亦即係早兩次pre-s 1取分時。band 1班師兄師姐考得好,名次後都比人排得前。

相反放榜之後叩門係冇全港排名,呢個時候二線小學頭十可能比一線小學同水平但名次較後嘅有so

小學升中學係一個轉捩點,可升可跌。眼見唔少人由中一精英班到中二會跌出,要睇適應同反叛期點

男爵府

好媽媽勳章

rabbitstar 發表於 19-10-5 18:46

咁我就真係唔知點解會咁慢,要做到晚上十二點,仲要成日 ...

功課堂開始咗兩三年倒啫

大宅

回覆樓主:

大宅

sensei 發表於 19-10-5 18:50
功課堂開始咗兩三年倒啫

朋友個仔今年讀小?(私隱),應該會堂上做功課,真係唔知道佢點解会咁慢?仲成日遲到。 聽人講去補習社做都要7,8點先可以回家。

男爵府

好媽媽勳章

rabbitstar 發表於 19-10-5 18:55

朋友個仔今年讀小?(私隱),應該會堂上做功課,真係唔知 ...

呢個又要睇小朋友心態同老師安排。

有啲小朋友做得快,之後會被安排做練習同操卷,與其都要做到咁上下至走得(特別係家長冇咁早收工嗰啲),就會hea 住做。

亦有師生比例大嘅補習社做得唔夠人快,要等前面嘅人改晒,至輪到自己俾老師睇功課,自不然又係晏走。

最慘係柏麗好熱門某補習社 操卷分數唔夠,就免費留堂做卷,做完再重覆做,做到有9字頭至走,呢啲真係要有家長通力合作至得

大宅

回覆樓主:

https://www.bookofschool.com/school/controller/schoolCompare?entityids=3763,3756,3769,3770呢到有詳細介紹四間小學的比拼。

首頁

尾頁

跳至