6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔出生到宜家六個半月,全部都係埋身餵奶,佢由兩個月開始自己唔食夜奶,可以訓係佢自己既BB床一覺到天光,我曾經覺得湊佢一D都唔辛苦,因為我夜晚可以訓覺...但係由六個月開始勁癡身,一到夜晚只要我抱,日頭一離開佢視線,佢就爆喊!最衰既係,既然每晚準時兩個鐘頭起身食一次奶,就要癡住我訓,連佢自己既床都唔訓啦,晚晚夾中我同佢爹地中間!有無媽媽有類似經歷,有咩好辦法可以另佢再好似以前一樣唔食夜奶一覺訓到天光啊!

水晶宮

夢玲陳 發表於 19-9-2 14:08
我個仔出生到宜家六個半月,全部都係埋身餵奶,佢由兩個月開始自己唔食夜奶,可以訓係佢自己既BB床一覺到天 ...

有啲人會狠心。

我自問唔得,覺得要所謂 train 佢大家都好辛苦,而且 train 好可能要狂喊幾晚,我仲有個大嘅要瞓,屋仔細細冇地方避,所以由得細嘅食。

大大下會越食越少。我同自己講算啦最多咪一兩年係咁。

別墅

我個仔出生到宜家六個半月,全部都係埋身餵奶,佢由兩個月開始自己唔食夜奶,可以訓係佢自己既BB床一覺到天 ...

我個仔而家10個月 仲未介夜奶..每到夜晚1-2點就喊醒要食奶我呢10個月都冇試過連續訓到幾個鐘 但佢又次次都飲哂支奶 我都想佢介夜奶

別墅

我女又係六個月瞓得唔好,會醒喊抱,之前反而冇,冇夜奶至清晨。

琴日終於試左4am開奶飲,飮完瞓,扭少D,如是者醒下抱下放返落床,9am真正瞓夠起身。

佢可能測試緊我有幾愛佢⋯⋯huh... 順其自然

大宅

回覆樓主:

我囡囡6個月都係,本來3個月時已介左夜奶,但近排又無啦啦半夜喊住起身,拍極都唔訓,飲一陣奶先肯再訓 ,我都諗緊辦法點樣再介返夜奶

大宅

可能吽牙仔唔舒服,係咁架喇,佢咁早戒夜奶,俾你幾個月有覺好瞓已經好好,我仔歲半前我都冇連續瞓多過3小時

大宅

回覆樓主:

我囝6個月 ,要抱住先訓,雖然不是好習慣,但抱到既反而我想抱,因為返工唔係成日見到bb,亦未試過一覺訓天光,食奶都好差的,健康就ok了

別墅

我估係吽牙仔所以瞓得唔好?
我女1個月多d已經戒咗夜奶, 但4個幾月出牙時就半夜會喊, 氹極都唔得, 唯有埋身餵奶呢個情況唔係晚晚係咁, 我留意到係出牙o個排先會, 出定咗冇唔舒服就唔使食夜晚, 頂多半夜醒一醒叫幾下, 好容易又氹得返佢瞓

別墅

tovibb 發表於 19-9-9 21:52
可能吽牙仔唔舒服,係咁架喇,佢咁早戒夜奶,俾你幾個月有覺好瞓已經好好,我仔歲半前我都冇連續瞓多過3小 ...

歲半前
歲半之後突然間自己可以訓天光嗎?
我囡就9個月,我都仲捱緊

大宅

christineww 發表於 19-10-12 16:33
歲半前
歲半之後突然間自己可以訓天光嗎?
我囡就9個月,我都仲捱緊

唔係突然,係慢慢醒少左咋,到兩歲先一覺瞓天光,偶爾都係會醒,不過拍下/見我喺度就瞓返

別墅

我個女快7個月,全埋身,同樓主都係一樣,6個月開始突然勁痴身,夜晚會扭醒想啜奶,初初都諗住狠心啲,但佢真係可能喊成粒鐘唔停,我而家放棄左,夜晚同我地訓,佢扭我就比佢啜下。

佢今個星期就7個月,而家係9點訓,1點幾會扭一次,之後5點幾6點先再扭

男爵府

其實真係每個BB嘅需求唔同,講真如果9鐘瞓四五點肚餓好正常,大人都會啦,咪比佢飲支奶乖乖地瞓覺,唔通要餓住個肚瞓咩大人都瞓唔着啦

別墅

Ice0018 發表於 19-9-2 14:34
我個仔而家10個月 仲未介夜奶..每到夜晚1-2點就喊醒要食奶我呢10個月都冇試過連續訓到幾個鐘 但佢 ...

hehe,我仔六個月半月都是未戒夜奶
凌晨1:30,3:30,5:30甘餵,全人奶真是好辛苦

大宅

一樣

首頁

尾頁

跳至