自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

katherine612 發表於 19-9-2 23:18
我朋友個仔剛滿15歳就話學校老師針對佢,還有俾同學欺凌,中三最尾果次考試已經無返學考試,學校要佢repeat ...

既然佢都叫做有個目標要去學廚,咁咪比佢去試下囉。如果佢有天份加努力,前景唔一定差架。

有d人無書緣,逼唔黎,不過如果佢學學下廚又話要放棄就要小心了,怕佢性格太易放棄做唔成事。

珍珠宮

回覆樓主:

決定好咪試下,仲想點

珍珠宮

katherine612 發表於 19-9-2 23:30
因為佢係獨子,性格比較孤僻,怕係心理問題

如果是心理有問題就更加不應用迫使的態度去逼佢去返學。 怕會鑽牛角尖, 走上不歸路, 到時後悔莫及, 特別是青少年期, 今早都有一單新聞咁就無了!

需要多開解, 關心, 尊重他, 放手讓佢學自己喜歡的東西, 重新認識新的朋友也是好事。 忘記過去不是很好嗎?

侯爵府

陪月勳章

肯去學廚好過做隱青。雖然唔番學好可惜,但點都要有一技之長。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我朋友個仔剛滿15歳就話學校老師針對佢,還有俾同學欺凌,中三最尾果次考試已經無返學考試,學校要佢repeat ...

其實父母唔好諗到太差,當然,個個父母都想子女成材,讀到書,就算入唔到u, 都只少完成到基本f6,但問題係佢唔開心,又唔鐘意讀,肯好佢肯講,亦搵到自己興趣,去學廚,學一技之長都好好呀,講真,一街都係大學生,其實唔讀又唔代表失敗,佢有心學一樣專門,都已經好好,俾佢試吓啦,俾人欺凌,俾老師針對,唔係講笑,再迫佢返學,分分鐘跳樓,冇佐個仔,比唔讀書,嚴重好多好多..... 父母要睇開啲,讀書,唔係人生全部。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

象牙宮

2024年龍年勳章

既然有興趣,去vtc 報大廚班。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

毅進會唔會讀?其實有門手藝都好呀!

公爵府

199707100304 發表於 19-9-2 23:57
其實父母唔好諗到太差,當然,個個父母都想子女成材,讀到書,就算入唔到u, 都只少完成到基本f6,但問題係 ...

最緊要佢自己開心,迫唔黎!

翡翠宮

畀面勳章

katherine612 發表於 19-9-2 23:30
因為佢係獨子,性格比較孤僻,怕係心理問題

如果係咁,佢話要學廚就更加要俾佢去,唔好迫佢變宅男。
學廚都係一門手藝,將來亦可以出人頭地或者再重返校園,反而要擔心如果係性格問題,佢的學廚之路可能亦不長久,家長要多輔導他這方面。
日日是好日

水晶宮

滅曱甴 發表於 19-9-2 23:22
行行出狀元,佢想學廚尤佢學,最怕佢做雙失啫!
佢做多幾年,知道學識唔夠,做廚辛苦,到時咪再讀番書囉! ...

完全認同。

希望樓主朋友唔好太守舊,要知道行行出狀元呀

琥珀宮

回覆樓主:

同意樓上,讀書無得逼,如肯去學廚咪俾佢去學,有一技之長

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

本身佢讀書成績好唔好?
如果好既幫佢轉下校,改下個環境
因為被人欺凌唔讀好可惜

如果佢讀書都唔好,成績差,咁就放手俾佢試下做自己想做既,佢都幾好呀,有明確目標,知道自己想點

不過最重要既係要教下佢,
因為有人既地方就有是非,有小圈子
有人鍾意你,亦有人會唔鍾意你到到地方都係咁,學校係,可能第時出黎社會都係

自己改下孤僻性格,主動d,多同人溝通,多表達自己想法感受。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔轉校咪去學廚,有咩咁可惜。返學被欺凌係好慘,未試過既人未見過係唔會明。

大宅

滅曱甴 發表於 19-9-2 23:22
行行出狀元,佢想學廚尤佢學,最怕佢做雙失啫!
佢做多幾年,知道學識唔夠,做廚辛苦,到時咪再讀番書囉! ...

同意,5適合讀書肯出黎努力工作,好過迫佢留係學校讀咩課程,無心讀又5做野揼懶個人,最後坐喺屋企打機度日

男爵府

回覆樓主:

樓主,你個仔唔係唔讀書,佢話想學厨,其實係好事,至怕佢唔想讀書又唔知自己想做乜,唔一定個個行同一條路。佢都話學校有老師針對&同學欺凌,喺啲咁嘅環境,佢情緒會好有影響。
講個真實例子你聽,我女同學個家姐,讀完中三去左學厨,唔知係咩學院定VTC嗰类,今年6月去左荷蘭繼續學。我覺得同學家姐好叻,呢啲機會同經歷,唔係人人有。
不如妳著手揾下呢啲資料,學校負責升學及就業嘅老師會有呢方面資料,可以問下!
青少年有支持同鼓勵係好重要!

珍珠宮

去學廚

珍珠宮

佢想學廚,即係有想做嘅野, 係好事,應該要鼓勵佢去做。

讀上向都係驚佢學歷唔夠啫~但人一生咁長,當佢煮煮下覺得自己唔夠而再去讀先有意思。

而家迫佢完成中六又如何?浪費時間同傷感情。

水晶宮

回覆樓主:

比佢學厨或其他有興趣的嘢。

返學返到比老師針對、比同學欺凌,係好痛苦的。佢换個環境,負面情緒過咗,遲d可能想讀番書。

子爵府

有目標,點解唔讓他有機會,做廚師有什麼問題,只要做人知自己做什麼而不是逃避,有人是讀唔到書的但可在其他地方發光發熱。而不是錢錢錢。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

人各有志呀,想學廚就去學啦,只要唔係做壞事或者無所事事就得啦

首頁

尾頁

跳至