懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我生完bb 2個月左右,平時湊bb已經好忙,同老公返工時間唔同,又冇咩親密行為,老公有次比說話我聽,話我淨係掛住個bb唔理佢,我地拗交拗多左

大宅

chloe_chu 發表於 19-9-3 12:09
我生完bb 2個月左右,平時湊bb已經好忙,同老公返工時間唔同,又冇咩親密行為,老公有次比說話我聽,話我淨 ...

你地要搵方法去改善兩公婆既關係,我自己就會係湊bb方面同老公分工,有唔開心會同對方傾

大宅

我生完bb 2個月左右,平時湊bb已經好忙,同老公返工時間唔同,又冇咩親密行為,老公有次比說話我聽,話我淨 ...

試下有時交bb俾屋企人或者你99湊下,比返少少兩公婆既相處時間,出去行下都好

大宅

leungtintin_ 發表於 19-9-3 14:11
你地要搵方法去改善兩公婆既關係,我自己就會係湊bb方面同老公分工,有唔開心會同對方傾
...

我都知自己呢排同老公好少相處,大家變到冇咩野講咁,次次講2句就同佢拗交

大宅

wongcyu 發表於 19-9-3 14:50
試下有時交bb俾屋企人或者你99湊下,比返少少兩公婆既相處時間,出去行下都好
...

但我放假都想自己湊返

洋房

第一胎新手BABA MAMA 正常GA

大宅

chloe_chu 發表於 19-9-3 15:19
但我放假都想自己湊返

如果將注意力只係放喺小朋友度而唔理另一半,屋企關係好唔健康架

大宅

eveningmama 發表於 19-9-3 16:29
第一胎新手BABA MAMA 正常GA

我都唔知應該點做好

大宅

leungtintin_ 發表於 19-9-4 10:22
如果將注意力只係放喺小朋友度而唔理另一半,屋企關係好唔健康架

我有時都想老公可以體諒下自己,同埋我呢兩個月情緒都好差,有時照顧bb有種力不從心既感覺

大宅

chloe_chu 發表於 19-9-4 11:41
我有時都想老公可以體諒下自己,同埋我呢兩個月情緒都好差,有時照顧bb有種力不從心既感覺
...

要盡量令自己開心d呀,媽咪情緒會影響bb

男爵府

樓主唔好忽視產後抑鬱既嚴重性/真實性。事實上真係要有好既夫妻關係先有快樂既BB... 放開手俾人湊一陣同先生二人世界吓啦。BB 始終會大,同你一齊走埋下半世既係老公呀。

子爵府

回覆 chloe_chu 的帖子

你應該都仲係受hormone影響,還記得我生完之後個半年,睇我C6好唔順眼,其實我c6好幫手,好努力分擔,但我就嫌佢唔夠主動,做唔到我心中標準。但真係要tune返自己,慢慢嚟

你C6幫唔幫手湊B?

大宅

leungtintin_ 發表於 19-9-4 12:48
要盡量令自己開心d呀,媽咪情緒會影響bb

bb好似知咩事咁,成日喊,攬住佢好似安慰唔到佢,佢身體都差左

大宅

honeybid2 發表於 19-9-4 14:36
樓主唔好忽視產後抑鬱既嚴重性/真實性。事實上真係要有好既夫妻關係先有快樂既BB... 放開手俾人湊一陣同先 ...

我都好懷疑自己有產後抑鬱,真係好辛苦好攰,我諗我真係要識放手俾人湊下

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-9-4 17:18
回覆 chloe_chu 的帖子

你應該都仲係受hormone影響,還記得我生完之後個半年,睇我C6好唔順眼,其實我c6好 ...

我冇特登叫佢幫手湊bb,佢都係會分擔下家務,可能同你老公一樣,都係唔夠主動,我冇提過呢個要求所以佢冇幫手

男爵府

chloe_chu 發表於 19-9-4 17:57
我都好懷疑自己有產後抑鬱,真係好辛苦好攰,我諗我真係要識放手俾人湊下
...

其實聽你咁講你已經係有抑鬱... 只係程度問題... 樓主要正視。一係同老公傾吓,一係去健康院搵姑娘傾...

別墅

有時要學識放鬆,尤其是生完bb之後遇到煩惱要表達情緒,唔好咩都以bb為重而忽略左自己同老公既感受,你可以了解下產後情緒點樣處理先,https://www.meadjohnson.com.hk/articles/handle-emotion 希望呢篇幫到你

大宅

honeybid2 發表於 19-9-4 18:04
其實聽你咁講你已經係有抑鬱... 只係程度問題... 樓主要正視。一係同老公傾吓,一係去健康院搵姑娘傾...
...

我會試下搵老公傾下先,咁落去都唔係辦法,唔該你

大宅

chingmanhoo 發表於 19-9-5 10:55
有時要學識放鬆,尤其是生完bb之後遇到煩惱要表達情緒,唔好咩都以bb為重而忽略左自己同老公既感受,你可 ...

或者真係好似你所講咁,我忽略自己同老公感受,加上大家而家好似愈黎愈唔識同對方相處,我又唔識點處理自己情緒

男爵府

2024年龍年勳章

平時有冇幫手?有既話可能係佢份人唔識表達

首頁

尾頁

跳至