懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

catzmll 發表於 19-9-5 16:40
平時有冇幫手?有既話可能係佢份人唔識表達

家務果d會分擔下,我唔知,呢排同佢冇咩野講,但一講通常都拗交,同佢講親野都好辛苦好激氣

男爵府

2024年龍年勳章

chloe_chu 發表於 19-9-6 10:40
家務果d會分擔下,我唔知,呢排同佢冇咩野講,但一講通常都拗交,同佢講親野都好辛苦好激氣
...

你地真係好需要改善返兩公婆關係,試下讚下對方,少講負面說話,可能會好d,呢條片可能好岩你,見你咁講都似係產後抑鬱,我睇完之後心情都好少少

https://www.facebook.com/BabyKingdomHongKong/videos/1353709298131829/?__xts__[0]=68.ARA8E4ch89iK421V4sblOsJ8gdocDSmaa_ip-p1C0fCYadg3ccBNIKLZBIf_MJeuAaNa-4TQVMaxXZSpTpWcXW-d5uLtw4r-RXOfkos-Xa7os3eWJhKEegPvRLYDoYaRpbAlo8a8QScAZcZHAxd3Ra4peBdhJyRc7vuThHzDy9SmT3Z_x8FCGx9ZqwfO0AxOARoQpIhgCn-24-BX0Dr5ozRIfBXRidw3PoucxR91jNEdSWNZQ7vQDK1nwdP_JHwgKtig4NapJMzNCIwY8o7JBSycevGWbB8TjJt3vrl8HOF3RyyX3miYzdR56R_rgLOvtY6TUWW5PaSL5zvGLOQZXP6YD5DK0O-UN3Rr8A&__tn__=-R

大宅

chloe_chu 發表於 19-9-3 12:09
我生完bb 2個月左右,平時湊bb已經好忙,同老公返工時間唔同,又冇咩親密行為,老公有次比說話我聽,話我淨 ...

五年前我生完後……爸爸攬攬bb多過攬我,個仔識行拖仔多過拖我,生完第二件,係餐廳食完飯,【咩】起個仔就走出餐廳,可憐的妹仔,就嘢on99埋單走(emoji)

大宅

catzmll 發表於 19-9-6 14:28
你地真係好需要改善返兩公婆關係,試下讚下對方,少講負面說話,可能會好d,呢條片可能好岩你,見你咁講都 ...

我睇左條片啦多謝你,不過佢唔會咁樣氹我,同埋我地好少讚對方,要我地開口讚都有d難度

男爵府

2024年龍年勳章

chloe_chu 發表於 19-9-9 10:41
我睇左條片啦多謝你,不過佢唔會咁樣氹我,同埋我地好少讚對方,要我地開口讚都有d難度
...

其實大家都要放低面子去好好咁溝通先得,或者你試下踏出第一步先,同老公講句鼓勵說話都好好,兩公婆關係好,bb先會健康咁長大,好似我bb咁好鍾意笑,人地氹佢佢都會笑,可能我同老公本身都鍾意笑

大宅

chingmanhoo 發表於 19-9-5 10:55
有時要學識放鬆,尤其是生完bb之後遇到煩惱要表達情緒,唔好咩都以bb為重而忽略左自己同老公既感受,你可 ...

呢篇野好簡短咋喎 我朋友有send 產後抑鬱既test比我玩下,裡面都有講相關既野 你地有需要又有興趣可以做下

http://www.happymom.hk/

大宅

其實冇人一開始就識照顧bb
個個媽媽都係由零開始學起
你諗下,人同人用言語溝通都有好多難處或磨合期
更何況我地對住既係唔識講嘢剩係識喊既bb
喊就係bb主要既表達方式,所以唔駛太怕bb喊,要觀察下佢喊既原因,俾啲時間俾自己學習,當自己打份新工,打工你都唔會一開始好快上手啦,要時間摸索既,同埋屋企人肯幫手就放心放手俾佢地湊下,bb太痴自己都唔係健康既發展,因為你都唔想第時佢返學又分離恐懼症,又怕同其他人溝通家嘛,你都想見到bb對住任何人都識開心咁笑家嘛,所以bb都要試下同多啲唔同人相處

大宅

回覆樓主:

對住新手爸爸一定要識欣賞
你覺得爸爸應該對bb主動啲
但男人確實天生冇女人咁強母性,要體諒呢點
始終我地比爸爸多十個月同bb有緊密聯繫,感覺一定強好多
而你老公肯分擔家務,已經係愛鍚你既表現
同埋點解唔可以開口叫你老公幫手呢?有時可能啲男人以為我地好想痴住個b而唔敢參與,又或者怕唔識湊同抱而唔敢照顧bb
我地可以多啲邀請老公一齊參與照顧bb,俾時間同機會俾佢地學習,到時bb識對你老公笑,你老公可能慢慢都鍾意照顧bb呢
我好主動叫我老公餵奶剪手指甲同埋喊tum bb,佢照顧果時我都會响側邊一齊同bb玩。同埋我地一星期都會搵晚交低bb俾99,兩個去睇下戲食下飯,關係自然好

大宅

leungtintin_ 發表於 19-9-10 11:55
呢篇野好簡短咋喎 我朋友有send 產後抑鬱既test比我玩下,裡面都有講相關既野 你地有需要又有興 ...

做左見到係差唔多滿分,話我有抑鬱,唉睇黎要睇醫生

大宅

fafaryry 發表於 19-9-10 14:56
對住新手爸爸一定要識欣賞
你覺得爸爸應該對bb主動啲
但男人確實天生冇女人咁強母性,要體諒呢點

thanks 講得好詳細,我會試下去修補返同老公既關係

大宅

chloe_chu 發表於 19-9-10 16:36
做左見到係差唔多滿分,話我有抑鬱,唉睇黎要睇醫生

其實就咁睇字都覺得你有產後抑鬱,快d去求助

大宅

leungtintin_ 發表於 19-9-11 10:49
其實就咁睇字都覺得你有產後抑鬱,快d去求助

我會架啦多謝你

大宅

leungtintin_ 發表於 19-9-10 11:55
呢篇野好簡短咋喎 我朋友有send 產後抑鬱既test比我玩下,裡面都有講相關既野 你地有需要又有興 ...

呢d test準唔準架

大宅

Mechthild 發表於 19-9-12 10:01
呢d test準唔準架

可以做個參考

大宅

chloe_chu 發表於 19-9-3 12:09
我生完bb 2個月左右,平時湊bb已經好忙,同老公返工時間唔同,又冇咩親密行為,老公有次比說話我聽,話我淨 ...

樓主太緊張啦,有時要識放手將bb交俾其他人湊,留返d時間比你同你老公,同埋可以試下寫心意卡比佢,講d鼓勵說話

大宅

得閒望望先

大宅

kyee_chan 發表於 19-9-12 14:40
樓主太緊張啦,有時要識放手將bb交俾其他人湊,留返d時間比你同你老公,同埋可以試下寫心意卡比佢,講d鼓 ...

我老公有寫過俾我,真係會感動,知佢本身比較悶,唔係太識講野同浪漫,但冇諗到佢會咁做,整喊左我

首頁

尾頁

跳至