3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章 Xmas吸收勳章

小朋友3歲半,由上個月中開始咳有痰,睇咗2個西醫,食咗4支猴棗末,上星期尾睇埋中醫,中西醫都話輕微感冒,但食咗藥都依然有痰咳,好彩嘅係佢夜晚瞓覺冇咳,通常早上咳多d. 請問有冇jm嘅小朋友試過咁樣?thanks ~

大宅

HAPPYBOBB 發表於 19-9-3 15:32
小朋友3歲半,由上個月中開始咳有痰,睇咗2個西醫,食咗4支猴棗末,上星期尾睇埋中醫,中西醫都話輕微感冒 ...

要時間去清,多煲止咳化痰湯水,多飲暖水,多休息及運動都有幫助!完全好番後建議去游水,我女氣管敏感都斷尾。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

小朋友3歲半,由上個月中開始咳有痰,睇咗2個西醫,食咗4支猴棗末,上星期尾睇埋中醫,中西醫都話輕微感冒 ...
最簡單買些靚陳皮煲水 (1整塊陳皮,4碗水,煲滾後焗到d水變溫水,代替水咁飲)

複式洋房

2019勳章

我就敦川貝南北杏雪梨水,飲左2次,,好有效

大宅

oliviachan22 發表於 19-9-5 19:55
要時間去清,多煲止咳化痰湯水,多飲暖水,多休息及運動都有幫助!完全好番後建議去游水,我女氣管敏感都 ...

係呀,小朋友唔識咳返d痰出嚟真係難搞d,請問你有咩化痰止咳湯介紹呀

大宅

wmkcnw 發表於 19-9-5 21:31
最簡單買些靚陳皮煲水 (1整塊陳皮,4碗水,煲滾後焗到d水變溫水,代替水咁飲)
...

好,兩母女一齊試下,因為我自己都好容易起痰,成日有d痰喺喉嚨唔上唔落咁

大宅

Polly0317 發表於 19-9-5 22:57
我就敦川貝南北杏雪梨水,飲左2次,,好有效

都可以試下,之前買咗d川貝未煲過

禁止訪問

大宅

HAPPYBOBB 發表於 19-9-6 09:41
係呀,小朋友唔識咳返d痰出嚟真係難搞d,請問你有咩化痰止咳湯介紹呀
...

有時嚴重咩都試,川貝果皮瘦肉湯,姐姑湯,鱷魚肉湯,煮餸又落多點洋蔥,戒生冷食物,水果只食蘋果。

洋房

回覆樓主:

聽落似敏感咳,有無喉嚨痕或成日干咳
本身有無敏感底架

複式洋房

wmkcnw 發表於 19-9-5 21:31
...

請問陳皮要點洗?用清水沖洗後直接煲,定係要淨?

男爵府

我女兒都咳左成個幾月,係痰咳咁,之後忍唔住去照肺係花左,食左一星期抗生素

大宅

oliviachan22 發表於 19-9-7 18:06
有時嚴重咩都試,川貝果皮瘦肉湯,姐姑湯,鱷魚肉湯,煮餸又落多點洋蔥,戒生冷食物,水果只食蘋果。
...

唔該曬

大宅

Kel5354 發表於 19-9-9 22:37
聽落似敏感咳,有無喉嚨痕或成日干咳
本身有無敏感底架

我都唔知,敏感咳唔係冇痰嘅咩?,問佢佢又話唔痕

大宅

Jessiest 發表於 19-9-10 08:09
我女兒都咳左成個幾月,係痰咳咁,之後忍唔住去照肺係花左,食左一星期抗生素
...

下。。肺花咗,咁喺呢段時間佢有冇發燒?

大宅

2019新春慶豚圓

如果開冷氣,攞萬金油捽背脊,等小朋友訓咗先,捽慶佢捽兩邊【薄頭】下小小,捽兩晚就唔再咳。

男爵府

發表於 昨天 16:59 |顯示全部帖子
HAPPYBOBB 發表於 19-9-10 11:18
下。。肺花咗,咁喺呢段時間佢有冇發燒?

有呀⋯⋯咳到後期突然發燒先去照

大宅

發表於 2 小時前 |顯示全部帖子
lokheibaby 發表於 19-9-10 20:55
如果開冷氣,攞萬金油捽背脊,等小朋友訓咗先,捽慶佢捽兩邊【薄頭】下小小,捽兩晚就唔再咳。
...

唔該曬你

大宅

發表於 2 小時前 |顯示全部帖子
Jessiest 發表於 19-9-17 16:59
有呀⋯⋯咳到後期突然發燒先去照

咳到後期先發燒.....真係唔發燒都唔知係肺炎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊