0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為呢排奶量開始慢慢跌,唔夠比囡囡食,所以就開始補奶粉比佢。但係補左奶粉就開始便秘,餵人奶個陣都仲會隔日去到一次,但係比左奶粉之後就冇便便,而家應該點做?

大宅

2019新春慶豚圓

paulcheung9876 發表於 19-9-3 16:22
因為呢排奶量開始慢慢跌,唔夠比囡囡食,所以就開始補奶粉比佢。但係補左奶粉就開始便秘,餵人奶個陣都仲會 ...

醫院話2至3日無大便正常,如果仲係無,試下一兩餐開希少少,唔好餐餐都係會無營養

別墅

paulcheung9876 發表於 19-9-3 16:22
因為呢排奶量開始慢慢跌,唔夠比囡囡食,所以就開始補奶粉比佢。但係補左奶粉就開始便秘,餵人奶個陣都仲會 ...

開幾多度熱水沖奶粉牙?之前我都係用嘅水唔係好熱去沖同埋比阿B飲,每日都係得一督屎左右
但後尾我用60度嘅熱水沖,跟住放喺室溫幾分鐘,再俾佢飲,佢一日同我柯4督屎

複式洋房

JM,你轉咗奶粉幾耐先?有時可能一時未適應到先便秘。

複式洋房

2019勳章

回覆 paulcheung9876 的帖子

可能啱啱轉奶粉腸胃未適應到啫。你可以試下沖稀少少,例如5安奶就用4匙粉咁樣,等bb慢慢適應。我女啱啱轉奶粉個陣我照比例沖結果佢飲左2餐之後痾唔出谷到喊…我用凡士林幫佢刺激下pat pat等佢痾。痾左以後我都唔敢再沖足比例俾佢,一路都係稀啲都冇咩事。

複式洋房

gigiwww 發表於 19-9-4 12:46
開幾多度熱水沖奶粉牙?之前我都係用嘅水唔係好熱去沖同埋比阿B飲,每日都係得一督屎左右
但後尾我用60度 ...

如果 我60度沖 放幾分鐘室溫 會吾會太熱。
我次次都好驚太熱

別墅

2019豬b爸 發表於 19-9-4 23:47
如果 我60度沖 放幾分鐘室溫 會吾會太熱。
我次次都好驚太熱

其實唔會 之前我都驚佢太熱 但其實加左奶粉 在放6,7分鐘 d奶溫度啱啱好 呀b飲得好舒服 佢下星期4個月 琴日有4督屎 但之前1,2督一日 多左一倍自從我用熱d既水沖

大宅

2019新春慶豚圓

其實BB飲嘅奶通常係42至44度左右,你可以買溫度計,我嗰時用溫度計度先比BB飲,如果60度放幾分鐘,最多都係50度到太熱啦

複式洋房

BB便秘有好多原因,可能係奶粉熱氣,唔夾bb,又或者係你沖奶嘅水溫太熱都有機會架~~我之前唔識用70度去沖,點知就比c6話我咁樣會令到益生菌死曬,好容易搞到bb便秘~

複式洋房

FLmorning 發表於 19-9-5 17:44
BB便秘有好多原因,可能係奶粉熱氣,唔夾bb,又或者係你沖奶嘅水溫太熱都有機會架~~我之前唔識用70度去沖, ...

吓。。。 睇一隻隻奶粉 吾同既。因為我食嗰隻佢要求70度以上沖。。
同埋我睇好多網上報告(好似係世衛指引)
都係要求70度以上

複式洋房

喊包媽媽 發表於 19-9-5 11:53
其實BB飲嘅奶通常係42至44度左右,你可以買溫度計,我嗰時用溫度計度先比BB飲,如果60度放幾分鐘,最多都係 ...

我平時一般都係39至37 度

大宅

2019勳章

2019豬b爸 發表於 19-9-5 17:48
吓。。。 睇一隻隻奶粉 吾同既。因為我食嗰隻佢要求70度以上沖。。
同埋我睇好多網上報告(好似係世衛指引) ...

每隻奶粉都可能要求度數不一樣,我飲嗰隻都係要70度以上

複式洋房

gigiwww 發表於 19-9-4 12:46
但後尾我用60度 ...

70度呀,60度得咩?我見個個都係話至少70度先夠wor

複式洋房

leon674 發表於 19-9-4 16:54
JM,你轉咗奶粉幾耐先?有時可能一時未適應到先便秘。

都兩三個星期啦,應該都適應到?

複式洋房

FLmorning 發表於 19-9-5 17:44
BB便秘有好多原因,可能係奶粉熱氣,唔夾bb,又或者係你沖奶嘅水溫太熱都有機會架~~我之前唔識用70度去沖, ...

水太熱都關事咩?我都係跟番姑娘話70度去沖奶奶喎…咁你個時點做呀?

複式洋房

2019豬b爸 發表於 19-9-5 17:49
我平時一般都係39至37 度

但呢個溫度唔怕溶唔到d奶粉咩?

複式洋房

paulcheung9876 發表於 19-9-6 18:14
但呢個溫度唔怕溶唔到d奶粉咩?

我意思係 我70度沖
39-37度 比囡囡飲

洋房

會唔會試下益生菌?

別墅

餐同餐之間比d水bb飲,唔夠水份所以去唔到便便

洋房

試下益生菌,我女係奶粉B,一直都係同一款奶粉無轉,但係食食下開始有段時間3.4日先一次大便,之後我比合生元益生菌佢,每日早上第一餐加去奶度,之後便便都幾好。不過首先你要排除唔係奶粉唔適合先

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊