自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

事緣同先生因為樓花未收樓緣故,同埋先生唔想再和奶奶同住,所以需要係呢段時間租樓住先,8月尾租了一個兩房單位
兩房單位實用400呎,肉眼見唔算太污槽,而且尚未有傢私,所以我通過中介搵了家務助理幫手入伙清潔,
一入門口家務助理便話4小時不夠清理全屋,我回答唔緊要,如果真係唔夠時間,地板同窗我都可以自己抺,最重要幫我清潔廚房浴室

然後因為我同先生當日都有事要處理,家務助理不停強調叫我們可以先行離開,大約四小時先回來,因為我地相信佢會完成工作,沒有懷疑下便出去

四小時後,先生回到家中,家務助理表示因為用了太多時間(3小時)在廚房的清潔,因此浴室只有唔夠一小時時間清潔,而廳/房係完全無理過,我地均表示明白,而因為我地叫家務助理幫我們買清潔用品($262), 我們亦付了$300而不需找續

點知,兩日後正式搬入去後,見到浴室簡直是惡夢,浴缸沒有洗過,腳踩上是有沙有頭髮,我抱住家務助理可能用太多時間在廚房上所以沒有時間清潔浴缸,所以我自己清洗左浴缸

但估唔到,家務助理聲稱用了三小時清潔的廚房,個抽油煙機全部是油(先生太相信家務助理,在當下沒有檢查便讓她走了),

我們沒有質疑她清潔一個不足30呎的廚房是否要用三小時,但三小時清潔連抽油煙機都沒有擦(洗衣機我已經一開始不需要她清潔), 我們很難以接受

另外中介平台的回覆更是讓人一肚火,我在電話上投訴家務助理的清潔工作,中介平台不停需要我提供證據去證明她工作有問題,我提供了抽油煙機的片段後,中介又再覆述家務助理的困難,並表示根據公司規則,需要我自行拆除抽油煙機予家務助理清潔(但家務助理從沒有提及,她更在一開始問我借螺絲批話要拆抽油煙機出來清洗, 而我抺到油的位置根本不需要拆除任何位置已經可抺到),中介最後在電話上仍是不停重申對家務助理的工作要求甚高及要我繼續提供證明(因為家務助理表示三小時內佢清潔了我的廚櫃和牆, 但本來牆壁和廚櫃都唔污槽,根本證明唔到佢有冇做到)

中介平台表示願意給我$75 voucher 以便我下次使用,但我已經即時拒絕,因為我也不會再通過呢個中介平台搵其他服務(呢個平台還冇提供不同服務配對,但發生問題後根本投訴無門,佢地只識叫你證明服務有問題,你證明完一樣就會有下一樣叫你解釋)

中介平台: HelloTxxx 香港網上服務平台

公爵府

呢間我早兩個月都考慮過用, 而家睇完樓主報告, 真係唔洗試啦!

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

N年前用過(好似當時係政府網站搵)諗住過年前大掃除(第一年入伙)、搵2個姨姨黎4個鐘清潔,屋企大約7xx呎

淨係想洗廁所、窗同廚房,房唔洗抺同攪。

最後試過一次之後,以後都係自己郁手做。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

hkisChina 發表於 19-9-3 17:05
香港人,人地收你人工就要認真落力,一塵不染,否則就投訴之都。

到自己開工返工就求其敷衍玩手機呃人工搏 ...

請問你邊度見到我r著數呢?我俾左錢,只要求有應得服務=r著數?

大宅

熱狗媽 發表於 19-9-3 17:05
呢間我早兩個月都考慮過用, 而家睇完樓主報告, 真係唔洗試啦!

真係唔試好過,同個中介講完更加火滾,佢仲不停要我提供證據

禁止訪問

珍珠宮

呢個平台乜人都登記得
根本唔係乜公司既員工

中介咁答你,好正常
分分鐘個家務助理都係開太空卡、假名去接job
臭朵咪換名開另一account

禁止訪問

子爵府

回覆 Anbelle 的帖子

抽油煙機係好難攪既東西,怪唔得佢會避重就輕。我睇唔清楚你部機係邊隻,但我以前部台式既,一搞就起碼一個鐘。一個鐘都係講緊:1)你熟手搞慣佢,2)機殼同網表面油積(拆開搞內膽就真係要三四個鐘),3)同埋有晒適當拆機洗浸工具 (例如有個大盤可以浸晒個網,最好浸過夜)同清潔劑。所以佢唔想整都有佢考慮,除非你指定佢一定要清潔個抽油煙機,但肯定要加鐘。

珍珠宮

hkisChina 發表於 19-9-3 17:33
大家看呢D 有心人寫既一面之詞既同時,記得同時要客觀分析,最近經濟差左,好多公司都反映,港叼客 覺得自 ...

咁你又唔駛咁激動,樓主都係分享吓!

水晶宮

可能找政府個d一䤼通仲好,不過E十d鈡點都好求其的,哎,算了,破財消災

水晶宮

karshing 發表於 19-9-3 17:39
咁你又唔駛咁激動,樓主都係分享吓!

我都覺得奇,咬住樓主吾放

珍珠宮

mimi005 發表於 19-9-3 17:51
我都覺得奇,咬住樓主吾放

可能就是該E E?

熱狗媽    發表於 19-9-4 09:51

公爵府

Anbelle 發表於 19-9-3 17:23
請問你邊度見到我r著數呢?我俾左錢,只要求有應得服務=r著數?

樓主唔駛理佢,嗰條友傻㗎!

大宅

明白樓主預期,同家務助理完成工作有落差!
自己都讀過家務助理,跟程序做只係比一般人快,但係好多睇現場!
久違嘅漬,真心好難短時間清得曬~洗開自己部抽油煙機都搞一個鐘,何況佢未必識,又要時間研究一番!

只能夠話家務助理冇細心交帶做左咩~令你有吾開心!

吾好再吾開心喇!最多自己親力親為去做囉☺️☺️

wcpcelia    發表於 19-9-4 10:26

公爵府

Anbelle 發表於 19-9-3 17:01
事緣同先生因為樓花未收樓緣故,同埋先生唔想再和奶奶同住,所以需要係呢段時間租樓住先,8月尾租了一個兩 ...

我哋之前兩次裝修完入伙都係搵人清潔,我哋搵左清潔公司,佢哋有人帶幾個ee嚟清潔,感覺上呢種比較負責少少冇咁hea。同埋重點係,唔好諗住佢會幫你攪掂,留底佢哋係度就算,你自己一定要低,唔係叫你無時無刻督住佢哋,但耐不耐要睇吓啲進度,有唔妥或唔夠清潔要即時出聲。

大宅

我愛小新 發表於 19-9-3 17:59
明白樓主預期,同家務助理完成工作有落差!
自己都讀過家務助理,跟程序做只係比一般人快,但係好多睇現場 ...

係啊,如果佢直接話有困難,唔識或者做唔到,我都會體諒同明白,好似佢一開始話時間唔夠清潔唔到廳房,我都好體諒,但唔好呃我話做左但其實無抺🤦🏻‍♀️

首頁

尾頁

跳至