家庭理財

跳至
[家庭理財] 純人壽保險會平d?

首頁

尾頁

複式洋房

想問下人壽保險,,同終身人壽比較,買純人壽保險係咪會平d? thx~

複式洋房

nancyw25 發表於 19-9-3 18:28
想問下人壽保險,,同終身人壽比較,買純人壽保險係咪會平d? thx~

純人壽指定期壽險,無儲蓄成份當然平好多啦

子爵府

純人壽無終身

大宅

定期一定係最平,35歲女性唔食煙
買20年200萬,一年2400左右

要考慮清楚自己個目的
例如有小朋友/家庭負擔,驚係10-20幾年內有啲咩事
都可以留返筆錢比佢哋生活

其實買份定期人壽就得,槓桿最大
如果覺得想第日拎返本金,可以買退費型人壽

終身人壽就真係當儲錢,然後有人壽保障
如果係呢個情況,某程度上我覺得買份危疾仲好
雖然可能會比多少少錢,但保障多好多
假設百年歸老前都無病過,仍然可以當人壽比受益人

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

WarrenC 發表於 19-9-3 20:07
純人壽指定期壽險,無儲蓄成份當然平好多啦
我見定期人壽無儲蓄成份,係保險網上比較平台都見到會平終身人壽10倍!!所以先考慮定期人壽,咁慳慳埋埋嘅錢可以攞去投資~

複式洋房

maggie92 發表於 19-9-3 22:29
純人壽無終身
係呀!但純人壽嘅保費都好似低很多嘛><

洋房

定期壽險只是幫補家有小朋友未成年咯,有機會還是買終身壽險比較好。
40歲男,20萬美金躉交,80萬美金保額。
保費貸款出黎2.·125%息口,買左5%債券派息基金,仲有投資收益撈返,點不做終身壽險?

男爵府

Hsbc

別墅

純人壽保費是低,眾所周知。但留意!!! 稍後年期續保「保費增幅」跳得很高。而因為保費年年交,當6、7十歲時,您會吾會續?不續的話冇咗保障,屆時再轉有期儲蓄終身人壽,一般可以,但保費亦會高。

當然預算有限,又有「家庭保障」需要,term life是好選擇。

複式洋房

保誠出左隻全城最平嘅20年定期人壽,保障20年不加價,30歲女性如果買100萬人壽保額,都係$1000有找,CP值超高,非常吸引!

複式洋房

AngelFung1988 發表於 19-9-12 19:06
保誠出左隻全城最平嘅20年定期人壽,保障20年不加價,30歲女性如果買100萬人壽保額,都係$1000有找,CP值 ...

係啊,超平

大宅

AngelFung1988 發表於 19-9-12 19:06
保誠出左隻全城最平嘅20年定期人壽,保障20年不加價,30歲女性如果買100萬人壽保額,都係$1000有找,CP值 ...

想知詳情

複式洋房

Julia麻麻 發表於 19-9-12 15:58
定期壽險只是幫補家有小朋友未成年咯,有機會還是買終身壽險比較好。
40歲男,20萬美金躉交,80萬美金保額 ...

終身人壽保費太高啦,同埋我預算有限。同樣嘅保額,終身壽險嘅保費可能係定期壽險嘅10倍,又可以將慳左嘅錢投資,所以我想揀純人壽保險~

複式洋房

beautytiny 發表於 19-9-12 16:09
Hsbc

HSBC 有無得喺唔同時候都調整保費嫁?我見有d保險公司係可以,咁第時小朋友畢業,保費又會平d,咁樣就唔會過度保險或保險不足,會安心d~

複式洋房

tony@yeung 發表於 19-9-12 17:09
純人壽保費是低,眾所周知。但留意!!! 稍後年期續保「保費增幅」跳得很高。而因為保費年年交,當6、7十歲 ...

係呀,預算有限,同埋想主要保障到屋企人。咁你有無用開邊間網上保險呀?網上保險好似Simplify咁,可以即刻比到個quotation 你,又快又方便,你有無經驗呀?

複式洋房

咁保誠有無得喺唔同時候都調整保費嫁?我見Simplify係可以,咁第時小朋友畢業,保費又會平d,咁樣就唔會過度保險或保險不足,會安心d~

複式洋房

nancyw25 發表於 19-9-23 09:56
咁保誠有無得喺唔同時候都調整保費嫁?我見Simplify係可以,咁第時小朋友畢業,保費又會平d,咁樣就唔會過 ...

應該無啦,距地消費險,最多唔要就唔供啦,都無損失,同埋$1000係一年保費喔,都要再調整保費!?如果想調低D咪Cut左,再買過份,想加保可以再買過份,咁平,唔使唸咁多啦

大宅

term life I bought HSBC, the best point was that the whole process could be completed online, and no need to fill out health questionnaire/body check. It's low in price too.

cos this is important to me, I don't want to fill in so much information

別墅

nancyw25 發表於 19-9-23 09:56
係呀,預算有限,同埋想主要保障到屋企人。咁你有無用開邊間網上保險呀?網上保險好似Simplify咁,可以即 ...

網上未用過,方便是方便,但留意條款^.^

首頁

尾頁

跳至