嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

因為我自己唔食魚,覺得d魚好腥,又驚有骨,唔食真係對小朋友好大影響?

回覆 clarisselui 的帖子

Hello clarisselui, 魚類主要為身體提供蛋白質,除左魚之外, 其他肉類、蛋、豆腐、海鮮都含豐富蛋白質, 平時係飲食上可以多D比小朋友補充番啦!如果媽媽怕腥, 煮食時可以加少少蔥同薑黎僻腥架, 小朋友幾大? 食固體胃口好嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

clarisselui 發表於 19-9-3 19:34
因為我自己唔食魚,覺得d魚好腥,又驚有骨,唔食真係對小朋友好大影響?
...

每樣食物都有唔同嘅營養。
個人認為乜都要比佢試。
如果唔係,就會偏食。
久而久之,就會同你一樣,唔食魚。
你小朋友幾大?
如果你唔食魚,你可考慮買三文魚扒。
返到黎,切好一舊舊。
每次煎/蒸一舊比小朋友食。

libbytsang    發表於 19-10-24 13:14

大宅

我大仔5歲,細仔3歲,我6299好好好鐘意食魚嘅,成日話魚最有營養,成日都想佢哋食魚,成日話我唔煮魚比佢哋食,我覺得好煩,所以佢越叫我煮我越唔想煮,不過有時6299煮倉魚、青魚、三文魚我都會夾d比我仔食,但其他我唔清楚多唔多骨嘅魚我就唔會比佢哋食,試過幾次我6299話無乜骨嘅魚最後都比大仔食到有骨吐出嚟,我大仔識吐骨,但我驚細仔會哽親

大宅

柚子妹 發表於 19-9-6 10:49
每樣食物都有唔同嘅營養。
個人認為乜都要比佢試。
如果唔係,就會偏食。

三文魚我仔唔係太鐘意,因為口感比較鞋

珍珠宮

...

我個女食素完全冇問題

洋房

...

可以 但要好小心骨
但魚此終好有益

珍珠宮

clarisselui 發表於 19-9-6 12:17
我大仔5歲,細仔3歲,我6299好好好鐘意食魚嘅,成日話魚最有營養,成日都想佢哋食魚,成日話我唔煮魚比佢哋 ...

我同你一樣好怕腥,極少食魚
但老公屋企人最鍾意魚,仲成日去釣魚,塞到成個雪櫃都係魚
奶奶都有話我唔煮魚俾呀女食,實情係我有煮魚,但我通常煮ikea三文魚柳,因為無咁腥,其他魚煮過腥到我接受唔到
有時出街食西餐,有海鱸魚都會叫俾呀女食
唔食魚可以食其他海鮮補充營養,蝦、蜆、青口、帶子,或者紫菜都得
注意返營養均衡就ok

男爵府

回覆樓主:

我都唔食魚,我媽都會話我!但我會整d無骨魚扒比我仔食,我仔好鍾意食魚。但其實而家海洋污染咁嚴重,日日食都唔係咁好掛。 為左小朋友,一星期煮2-3次,均衡飲食最重要。

禁止訪問

大宅

...

食多d 魚對小朋友腦部發展好架,同埋有研究話食魚既小朋友睡眠質素都比較好,我信
你揀D魚size 大d 就唔會有細骨, 就算有骨都好容易睇到, 我囡成日食魚, 食到佢都識自己挑骨揀出黎, 佢而家19個月
只要蒸之前洗乾淨個,確保所有內臟都徹底清走,放一片薑入魚肚位, 要放兩片薑分別放喺魚身到蒸,蒸熟放涼,就唔會腥

別墅

...

我仔仔加固後就乜都俾佢試下,佢7個月左右就試魚,不過真係要揀清啲骨,我就揀多一兩次,魚有好多營養的,不過我仔仔都唔多鐘意食但都會食清,如果好抗拒就唔好逼佢食,試下其他煮法或魚湯,一樣都係睇清啲骨丫!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔食魚冇問題,但飲食最好要衡均。怕腥咪煮魚柳,急凍魚,炸魚手指。

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

腥係可以解決~ 試下飲魚湯, 再試下食魚肉。

怕有骨, 就入魚湯袋, 煲魚湯拌粥。 (魚湯 潤澤肌膚又美白)

蒜泥+薑絲 , 再唔得加埋蔥段放係魚下面.......一齊蒸魚, 最滑....馬頭/青根魚

別墅

...

食魚好d健康d

首頁

尾頁

跳至