夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

由今個月起
老公不會再跟我回娘家
原因可能是
唔想聽到我地嘈
唔想走泥走去

由結婚起
我決定每星期兩天回娘家食飯探望下爸媽
而佢就認為我其實唔需要咁勤力返去
但佢盡量都會配合跟我返

我想回娘家
但以後佢都掉低我
佢不喜歡回我的娘家 不會再回我的娘家

當年佢話買樓
我無本事俾首期
但落我名要我供
可惜我無得選擇近娘家的地區
當年奶奶身體出現問題
我未入門都用心照顧她
沒有求任何回報

現在換來的是這樣。。。

男爵府

你自己有冇一星期返兩次奶奶度?其實講到尾,我覺得照顧父母,對父母嘅心意都係自己做仔女嘅責任,老公唔願意,就無謂逼佢,影響感情,畢竟你老公同你父母嘅感情都係比較淡薄吧,共勉之

複式洋房

每個星期兩次真係有啲多,假日或大時大節已經足夠,或者你同老公再好好傾下,睇下佢想點啦,唔好搞到大家都唔開心

大宅

熊貓小姐 發表於 19-9-3 20:00
你自己有冇一星期返兩次奶奶度?其實講到尾,我覺得照顧父母,對父母嘅心意都係自己做仔女嘅責任,老公唔願 ...

老爺奶奶而不在

男爵府

樓主應該調節心態 咁你會開心啲~
果個係你自己屋企人 你覺得啱既就去做
另一半你控制唔到 點解要迫佢?
搞到大家都唔開心

翡翠宮

回覆樓主:

一星期兩次?
痴線
我係佢我都吾Q so 你
發神經無哂私人時間

大宅

mini1204 發表於 19-9-3 21:33
一星期兩次?
痴線
我係佢我都吾Q so 你

發神經?痴線?
爸媽走左就無 死左先泥孝順?

翡翠宮

tshoyi 發表於 19-9-3 21:48
發神經?痴線?
爸媽走左就無 死左先泥孝順?

你咪自己去
做乜迫人陪你去
short

大宅

mini1204 發表於 19-9-3 21:49
你咪自己去
做乜迫人陪你去
short

唔該你唔好開口埋口
就話人地short痴線發神經

這樣只會展露你人格品德有幾差

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

認真講句, 其實自己番咪得囉, 點解要行孖咇(同我C6 一樣, 佢自己番6299 到唔得嘅, 係要拖埋我), 我絕對無唔俾佢自己番喎! 你仲要求高, 要番2日!!!
再者, 原因可能是
唔想聽到我地嘈
唔想走泥走去

呢D理由可以理解喎!!! 開開心心就話, 聽你地嘈就!!!!!!!!!!!

翡翠宮

tshoyi 發表於 19-9-3 21:51
唔該你唔好開口埋口
就話人地short痴線發神經

哈哈哈
nobody cares
我好肯定你老公同我感覺一樣
要孝順父母自己去
吾該吾好迫人陪
正如老公迫個老婆返去陪奶奶一樣咁精神病
一星期得七日要我返兩日說笑是不是?
佢之前肯應酬下你已經係愛的表現
好明顯quota 已滿,完。

大宅

樹欲靜而風不息,子欲養而親不在

明你感受,但無得迫,佢去吾去,都吾應該傷害到你地感情,始終婚姻係2人行,吾係4人/ 6人,佢一個月出席一兩次其實都好足夠表現孝意

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我好明你老公喎,
如果我老公要我一星期去男家兩日,
我睬佢都傻
佢要去自己去飽佢,
去足五日都得,
但唔好迫我或期望我同你一齊去

男爵府

其實你自己返娘家見父母有咩問題?點解一定要迫另一半返?
如果有個男人迫老婆每星期去見99兩次,應該已經比人小到不似人形。
返娘家對你黎講可能好開心,又可以放鬆,但對其他人黎講可能好悶或感覺似應酬好累。
樓主應該多d企係老公角度諗下。

伯爵府

咁大個人返娘家唔洗人陪吧? 個屋企你由細住到大者,C6唔係呀嘛,比著我都唔自在啦! 樓主,嘗試企係C6角度諗下

男爵府

孝順父母是你的心意,有人陪是錦上添花,無,也不要因為咁而影響感情,坦白講,如果你6299在生,你又調唔調得返轉,一星期2次去探佢地,將心比心

男爵府

tshoyi 發表於 19-9-3 19:42
由今個月起
老公不會再跟我回娘家
原因可能是

你老公由盡量配合去到宜家誓死唔返去,你應該係迫到佢反你,你父母唔係佢父母,你當年對到99好係你好人,仲有大把做仔女嘅對自己父母都唔係特別好,你無謂用自己把尺黎去要求佢做一樣嘅嘢。
仲有,你層樓無比首期,老公都寫你名,咪即係送左層樓比你,你有份住,幫手供都好正常吧?大把老婆要供樓但名都無。

大宅

完全明白你老公諗法,要我去男家最多一個月兩次,已經覺得好煩好冇自由,未生之前最多一個月一次,好在我c6自己都唔係好想返去

相反返娘家就一星期5日,因爲住得近,佢又幫我湊仔,每日放工返去接仔加食飯,不過我c6大部分時間都唔跟我返去,我又唔覺得有咩問題,唔會怪佢
如果覺得我雙重標準,厚此薄彼既,咁計返娘家5日每日都係1個鐘,一個月20小時左右,返男家一個月兩次,每次都全日,一個月都係20小時左右,好公平啫,要計我俾男家嘅時間仲多過我c6俾我娘家嘅時間添

子爵府

其實你自己返去就得,唔洗要你老公返啦,始終唔係佢父母,佢當然冇咩感覺
,想有私人時間都正常。
我老公同我父母關係都好好,好岩傾,但我都會選我老公工作時自己返去多,節日先一齊食飯

公爵府

cy101 發表於 19-9-3 21:52
認真講句, 其實自己番咪得囉, 點解要行孖咇(同我C6 一樣, 佢自己番6299 到唔得嘅, 係要拖埋我), 我絕對無唔 ...

唉~我c6都係,叫佢返去自己屋企探下6299,成日都要我陪先肯返,我唔去佢就唔去,激死我

首頁

尾頁

跳至