家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

每次掃完地再吸埋塵,跟住再拖地, 自己滿滿開心的 , 成屋干淨哂。但第日又係滿地粒粒 , 塵埃,頭髮…… 好討厭。 只係住4個人 ,但點解會甘烏槽。依家我最憎就係每日都要掃地吸塵 :(
Lilypie Baby Ticker

大宅

買部吸塵+拖地二合一的機器人,就解決問題拉.

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔係日日都隔日拖

珊瑚宮

Pan_fong 發表於 19-9-4 10:18
買部吸塵+拖地二合一的機器人,就解決問題拉.

拖地二合一機器人係點樣,係咪就咁貼塊濕地布上去,就咁拖住行

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係淺色地, 朝早一起身已經好多頭髮同塵, 會開住機械人由佢吸, 夜晚食完飯再用無線吸塵機吸多次, 之後加水再用佢抺地, 之前係自已拖, 依家懶用機械人抺, 買個有規劃既會好幫到手.
明天會更好~~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

oceandeepsea 發表於 19-9-4 10:29
拖地二合一機器人係點樣,係咪就咁貼塊濕地布上去,就咁拖住行

一次過抺同拖唔係咁好, 因為塵同頭髮濕左會痴係塊布度, 抺完好多時痂返係地下, 最好分兩次, 買個可以用APP控制就OK.
明天會更好~~

珊瑚宮

LongRyan 發表於 19-9-4 14:16
一次過抺同拖唔係咁好, 因為塵同頭髮濕左會痴係塊布度, 抺完好多時痂返係地下, 最好分兩次, 買個可以用APP ...

見過飛利蒲吸塵機,係吸口後面貼塊抹布,拖住吸就當係抹地

LG就勁d,有兩個圓餅轉,不過好貴

男爵府

回覆樓主:

吸塵抹地機械入非常好,好有效果。我每日朝早7點零鐘就開機,之後再瞓過。8點半起身收機(其實佢會自動歸位)。得咗。

大宅

通常早上,我自己執晒頭髮,開機吸塵.晚上加水,拖地.
吸塵抹地機械人,有主動識別功能,會自動埋位叉電,好方便.

珊瑚宮

回覆樓主:

但係地方細,機械人未必好岩使,同埋吸唔到其他野,好似台面,風扇,隔濾網

公爵府

回覆樓主:

一定會每日掃地,拖地就隔日一次,好懶

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

人每日都會甩髮,冇辦法唔拖

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

欣媽媽 發表於 19-9-4 09:51
每次掃完地再吸埋塵,跟住再拖地, 自己滿滿開心的 , 成屋干淨哂。但第日又係滿地粒粒 , 塵埃,頭髮…… ...

每日掃同拖地

洋房

LongRyan 發表於 19-9-4 14:11
我係淺色地, 朝早一起身已經好多頭髮同塵, 會開住機械人由佢吸, 夜晚食完飯再用無線吸塵機吸多次, 之後加水 ...

我都係 淺色一定要日日掃地

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

會吸塵

男爵府

每日都有用吸塵拖地機, 隔3-4日會人手乾拖一次. 我部機拖地特別乾淨, 要洗塊布都唔難, 用水沖一沖就得...部機仲可以當空氣清新機用! 韓國造的真係唔同D!
依家咩都機械化, 自己又可以慳返D功夫同時間

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆 EllenHui 的帖子

甚麼牌子?價錢?

珍珠宮

frombetter 發表於 19-9-4 18:30
吸塵抹地機械入非常好,好有效果。我每日朝早7點零鐘就開機,之後再瞓過。8點半起身收機(其實佢會自動歸位 ...
什麼牌子?幾多錢?thanks

首頁

尾頁

跳至