時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

前線警察感言

我好少會打咁大篇野,不過已經出動左接近兩個月,港九新界全部暴亂地方我大部份都有去過,我真係有啲感受。

大家見到差館地下瞓喺度休息嘅警察,佢嘅依班着普通制服嘅已經唔算係最攰嘅人,因為佢哋主要係防守差館內部,雖然都好辛苦,但差館入邊有嘢食,有廁所去。

我哋響街着綠色防暴衫掃蕩嗰啲同事仲辛苦,孭住三四十磅野,最長連續三十個鐘頭同班人對侍,攰到通街瞓馬路坑渠邊,攞啲爛水馬,紙皮箱墊住當枕頭我都親眼見過,條街好似「屍橫遍野」一樣。

一日三餐,送到來行動地點,就只可以輪流叫一小部份人暫時離開防線,坐響後面「十零二十米」內馬路上快食,因為有嘢發生要即刻走返返上嚟,琴日就係咁,有啲人啱啱輪到佢攞到個飯食咗一啖,前邊就有嘢發生,結果佢就返上去燒催淚煙向前推進,佢嗰餐飯,等左成六七個鐘先輪到佢,就咁就冇咗.......

試過幾次根本送唔到啲飯嚟,因為啲路比暴徒塞住晒,送返啲同事都俾人打,最終連續十個鐘不停消耗體力但冇嘢食

依家大家學精左,有得食都盡快食,但都唔敢食得多,因為食得多冇地方去廁所仲大鑊,另外女同事,去廁所有幾唔方便大家應該明白,除咗忍辱負重,忍屎忍尿都已經變成習慣,加上長期唔夠瞓,近排好多人病,但都唔敢攞病假,你自己病缺席,少咗人,即係令到你啲同事危險左,不時見到同事自己攞包藥出嚟食,警察總部更加爆發手足口病,因為大家打緊仗,冇人會考慮儀態,通地瞓,通地食。衛生自然變差。

依家就好似打仗咁,你任何情況都唔可以行開,現時對面 D 人隨時掟個汽油彈過嚟,磗頭好似落雨咁樣飛過嚟,我琴日都俾人用丫义,俾類似石頭嘅嘢射中,好痛,但好彩冇爆江流血,幾間差館俾人放火,通街都有人打大交,我哋好想去處理,但根本冇辦法離開已經被衝擊緊嘅防線

香港亂咗咁耐,除咗警察仲有咩政府部門有大力幫過手?最心痛嘅仲係有唔少公務員,一齊幫街外人攻擊政府,出賣我哋,冇錯警察都有啲地方做得差,忍唔住過咗火,但係我哋都只係凡人,有血有肉有感情會受傷,我唔係機械人,都有啊媽生的....點解全世界要圍攻我哋?!

我唔介意大家廣傳出去,特別係比仍然有良心,支持我哋嘅「沉默大多數」。

男爵府

呀sir 加油! 我地撐你地嫁!

伯爵府

2024年龍年勳章

大宅

警察一定支持得住,有你哋嘅支持,佢哋一定努力執法

別墅

回覆樓主:

加油警察, 多謝你們為香港付出。

大宅

支持警察,件事發生左咁耐真係未見過其他政府部門的人幫手,好似成個政府得返警察一樣

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

以前期待打風係因為唔想返工。而家期待的原因係只想有一個平靜的一日。

示威人士真係曲街!

警察加油!!

大宅

奇異果小邱 發表於 19-9-4 10:39
以前期待打風係因為唔想返工。而家期待的原因係只想有一個平靜的一日。

示威人士真係曲街!

我都同你有一樣嘅諗法!
今次個怪風大U turn, 我睇到真係好開心, 好似個天都要收佢哋咁!

珍珠宮

其實再係咁拖落去,鐵造都頂吾順

大宅

loved 發表於 19-9-4 11:04
其實再係咁拖落去,鐵造都頂吾順

係呀!

男爵府

支持香港警察!!

伯爵府

好媽媽勳章

donnamonday 發表於 19-9-4 10:39
支持警察,件事發生左咁耐真係未見過其他政府部門的人幫手,好似成個政府得返警察一樣
...

係。孤軍作戰咁,d人放火,消防呢?流膿懎,食環呢?龜縮

大宅

回覆樓主:

加油

大宅

回覆樓主:

支持香港警察

大宅

支持!加油!辛苦你們了

別墅

有幾百萬市民撐你哋,警察加油

子爵府

weldrick 發表於 19-9-4 09:55
前線警察感言

我好少會打咁大篇野,不過已經出動左接近兩個月,港九新界全部暴亂地方我大部份都有去過,我 ...

撐警,香港靠你們啦!不要倒下

大宅

weldrick 發表於 19-9-4 09:55
前線警察感言

我好少會打咁大篇野,不過已經出動左接近兩個月,港九新界全部暴亂地方我大部份都有去過,我 ...

支持警察,嚴正執法。 亞Sir 辛苦晒

侯爵府

回覆樓主:

阿sir,加油,支持你哋

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

支持警察嚴正執法,
加大火力洗滅曱甴!

辛苦晒!

首頁

尾頁